Plantare si intretinere pentru cultura capsunelor

capsuna1

Ca sa recoltezi cele mai dulci capsune, trebuie sa le cultivi corespunzator, iar motivele pentru care merita sa iei in considerare plantarea unei astfel de culturi nu sunt de neglijat: capsunii sunt foarte usor de plantat, productia poate fi obtinuta inca din primul an de la plantare si pot fi cultivati chiar si in zonele deluroase.

Cu o aroma inconfundabila, capsunul este cultivat in Romania in majoritatea regiunilor, iar aici amintim Dambovita, Salaj, Arad si Satu Mare.

Cand se planteaza capsunii

capsuna2

Temperatura optima pentru cultivarea capsunilor variaza intre 10 si 25 de grade Celsius, astfel ca plantele de capsun rezista atat la temperaturi ceva mai scazute, cat si la caldura.

Perioada de plantare a capsunilor se poate realiza fie primavara, la sfarsit de martie, inceput de aprilie, fie vara, in perioada iunie - iulie, fie toamna, dupa prima jumatate a lunii septembrie si pana la jumatatea lunii octombrie, cel tarziu.

Cum si pe ce tip de sol plantezi capsunii

Capsunii necesita soare din belsug, astfel ca locul ideal in care sa fie plantati este unul cu soare, iar cele mai indicate culturi premergatoare sunt morcovul, varza si cerealele paioase.

capsuna3

Asa cum au nevoie de soare, plantele de capsun au nevoie de sol umed, cu un continut ridicat de materie organica, astfel ca pamantul trebuie sa fie bine drenat si sa absoarba pe deplin toata apa. Cea mai indicata modalitate de irigare este irigarea prin picurare, in perioada secetoasa, tocmai pentru ca plantele de capsun trebuie udate inca de la inflorire si pana la cules. Stratul de pamant pentru plantarea capsunilor trebuie sa aiba intre 2 si 3 centimetri.

 Soiuri de capsuni

Capsunii se impart in trei mari categorii, si anume:

  • de zi scurta - capsuni mari, care rodesc doar un sezon pe an, in perioada verii
  • cu fructificare continua - capsuni care au doua fructificari pe an
  • soiuri remontate - infloresc o perioada luna a anului si produc fructe de dimensiuni mici

Cele mai populare soiuri de capsuni cultivate in Romania:

  • Coral - fructe foarte dulci, cu aroma intensa
  • Magic - fructe de un rosu intens si lucios, ideale pentru masa
  • Razvan - fructe de marime medie
  • Real - fructe mari, cu un gust dulce-acidulat
  • Satmarean - fructe de dimensiuni medii, de culoare rosu inchis
  • Roxana - unul dintre cele mai productive soiuri de capsuni

Intretinerea culturii de capsuni

Asa cum precizam in randurile de mai sus, cea mai buna modalitate de irigare a capsunilor este metoda prin picurare, iar instalarea tuburilor de irigare trebuie sa se faca chiar pe pamant.

Specialistii indica faptul ca pamantul trebuie sapat in jurul capsunilor, astfel incat sa se afane, iar apa sa se poate infiltra mult mai usor. Fertilizarea capsunilor are un efect major in productia sin in calitatea recoltei, astfel ca trebuie facuta inca de la plantare si pana la coacerea fructului, iar substantele recomandate sunt ingrasamintele cu azot, potasiu si magneziua.

Boli care afecteaza culturile de capsuni

Exista o luna destul de lunga a bolilor care afecteaza culturile de capsuni, iar aici amintim mana, putregaiul cenusiu, antracnoza, putregaiul umed si fainarea capsunului si, pentru a preveni aceste boli, este indicata utilizarea unor tratamente fitosanitare, la indicatiile producatorilor.

Printre daunatorii care afecteaza cultura capsunilor se numara gargarita neagra a capsunului, paduchele de frunza, gandacul paros, acarianul capsunului si larvele carabusului de mai, astfel ca specialistii recomanda folosirea insecticidelor, pentru a elimina amenintarile inca din faza incipienta.

Recoltarea capsunelor

capsuna4