Cum scapi de paduchii de plante?

Paduchi de plante? Suntem siguri ca te-ai confruntat macar o data cu aceste mici insecte neplacute care sug viata plantelor din gradina ta. Oriunde s-ar duce, distrug toate plantele in urma lor, provocand adevarate pagube oricarei gradini sau plantatii.

Paduchii plantelor, denumite si afide, sunt cu siguranta unii dintre cei mai de temut daunatori ai florilor, legumelor si livezii, acestea reusind sa distruga in timp record culturile gradinarilor.

Din fericire insa, exista numeroase metode si tratamente de combatere a acestor daunatori si, daca vei insista asupra acestor probleme, vei reusi sa ii tii departe de plantele tale pentru urmatorii ani. Astazi, iti vom explica tot ce trebuie sa cunosti despre acesti mici paraziti, care sunt problemele pe care le creeaza si cum sa scapi de paduchii de plante din gradina ta pentru totdeauna! 

 

Ce sunt afidele sau paduchii de plante?

Fiecare fermier sau persoana pasionata de gradinarit s-a confruntat macar o data cu atacurile afidelor, insecte mici care ataca numeroase tipuri de plante, de la legume, cereale si pomi fructiferi, la plante de apartament.

Deci, ce sunt afidele? Cunoscute si sub numele de paduchi de plante, afidele sunt insecte hemiptere, avand aparatul bucal sub forma de trompa. Familia de insecte din care fac parte, Alphididae, este incredibil de vasta. Există peste 4400 de specii de afide, dintre care aproximativ 250 sunt distructive pentru majoritatea plantelor de grădină. Există paduchi de plante negri, paduchi de plante verzi sau paduchi de plante albi. Paduchii de plante adulti sunt usor rosiatici, rozalii sau maro. In functie de specie, corpul acestora este alungit sau oval, iar larvele se aseamana cu insectele adulte.

Din culturile adesea atacate de afide mentionam mazarea, fasolea, sfecla, curcubitaceele, plantele crucifere, piersicul, marul, cartoful, vita de vie, trandafirii. Oricat de intimidanti ar parea, paduchii de plante au cicluri de viata similare si pot fi combatuti in acelasi mod. Fie ca lupti cu afidele de trandafiri, afidele de cartofi sau cu afidele de mar, exista speranta ca vor putea fi extirpate, atata vreme cat actionezi rapid.

Ce daune pot provoca paduchii de plante?

Paduchii de plante ataca partea inferioara a frunzelor si se hranesc cu seva plantelor, scazand astfel capacitatea acestora de a se dezvolta. In timp ce cateva afide nu sunt suficiente pentru a cauza daune majore, populatiile mari care dreneaza seva plantelor pot cauza acestora ingalbenirea, ofilirea si vestejirea. Totodata, paduchii de plante sunt transmitatori de boli, acestia putand raspandi boala unei plante infectate din care s-au hranit, unei alte plante. Unele afide sunt purtatoare si ale altor toxine ale plantelor, iar in momentul in care se hranesc, ele vor infecta plantele cu toxinele respective. Mai mult decat atat, substanta zaharoasa pe care o lasa pe frunze, in urma lor, poate conduce la aparitia ciupercilor, atragerea furnicilor si afectarea procesului de fotosinteza a plantelor, prin inhibarea schimbului gazos.

Majoritatea afidelor tind sa prefere un singur tip de planta. De exemplu, o afida de cartofi va fi cel mai probabil daunatorul plantelor de cartofi. Cu toate acestea, exista soiuri care se pot hrani din mai multe soiuri de plante. Un exemplu este afida piersicilor verzi. Afidele de piersici verzi se lipesc, de obicei, de pomi fructiferi precum piersici sau pruni, dar se vor putea hrani foarte bine si din plante precum rosii, ardei, salata, morcovi, porumb, castraveti, pepeni sau dovlecei, dar si de plante cu flori precum trandafirul. Alte specii, precum afida radacinii de salata, vor suge seva din radacinile plantei si nu din frunze sau tulpina. Acestea sunt mai greu de identificat, intrucat se afla sub sol, insa provoaca daune similare altor specii de paduchi de plante.

Cum scapi de paduchii de plante?

Chiar daca par ne neinlaturat, exista numeroase masuri pe care le poti lua pentru a elimina amenintarea pe care paduchii de plante o reprezinta pentru gradina ta. Precum majoritatea infestarilor de insecte, poti incepe prin plivirea sau curatarea frunzelor puternic afectate ale plantelor. Insa ce faci atunci cand ai nevoie de mai mult ajutor si plivirea nu mai este o solutie?

Tratamente chimice impotriva paduchilor de plante
Cea mai eficienta metoda de combatere a paduchilor de plante este tratamentul chimic. Tratamentele chimice dau intotdeauna rezultate si vor distruge complet afidele. Cele mai utilizate solutii chimice pentru combaterea daunatorilor sunt insecticidele, dintre care metionam:

  • Actara 25 WG
  • Eforia 045 ZC
  • Decis Expert 100 EC
  • Fastac 10 EC
  • Karate Zeon
  • Faster 10 EC
  • Karis 10 CS
  • Mospilan 20 SG
  • Mavrik 2 F
  • Movento 100 SC
  • Teppeki

Cum scapi de paduchii de plante?

Vor fi necesare doua-trei stropiri, in conditii meteorologice prielnice, pentru a distruge complet acesti paduchi de plante. Pentru pulverizarea uniforma a acesto solutii, vei avea nevoie de unelte adecvate precum pompe de stropit si atomizoare, dar si de un echipament de protectie pe masura, in asa fel incat sa eviti atat inhalarea substantei pulverizate, cat si contactul solutiei chimice folosite cu pielea.

Pe langa aplicarea acestor solutii pentru paduchi de plante, este necesara si o buna curatare a solului, toamna si primavara, prin indepartarea resturilor vegetale si arderea acestora. Acest lucru va ajuta la prevenirea unor astfel de daunatori, rezultatul fiind o gradina sanatoasa si roditoare.

Tratamente bio pentru paduchi de plante
Pe langa tratamentul paduchilor de plante ce implica substantele chimice, exista si tratamente traditionale care te pot ajuta sa scapi de afide, cu deosebi in cazul afidelor de trandafiri, de pomi fructiferi sau de plante decorative. E necesar sa aplici aceste metode de indata ce afidele incep sa apara si de alte cateva ori, odata ce au disparut.

Spulbera-le cu un jet de apa
Spalarea cu un jet de apa poate indeparta paduchii de plante si ii poate omori. Acest tip de tratament nu are o eficienta foarte mare, insa daca este aplicat inca de la primele semne ale aparitiei afidelor, poate fi util.

Cum scapi de paduchii de plante?

Pulverizeaza apa cu alcool sanitar
Realizeaza o solutie folosind doua treimi apa si o treime alcool sanitar si pulverizeaza asupra coloniilor de afide. Aceasta solutie are rolul de a omori ouale si larvele mici, fiind un bun tratament pentru paduchii de plante, in prima faza a atacului. Pentru un efect mai puternic, repeta tratamentul la intervale de doua zile.

Foloseste o solutie din detergent de vase
O solutie pentru paduchii de plante este si detergentul. Dizolva o lingura de detergent in 4 litri de apa si stropeste formatiunile de afide cu un pulverizator. Acest tip de tratament functioneaza bine in perioadele calduroase, pentru ca solutia de sapun poate indeparta stratul de grasime al paduchilor, acetia deshidratandu-se sub razele soarelui.

Utilizeaza detergentul de vase si adauga usturoi
In cazul in care solutia din detergent de vase nu da randament, poti realiza o alta solutie folosind 100 ml de ulei si 3 catei zdrobiti de usturoi. Amesteca bine si lasa solutia la macerat, apoi filtreaz-o si adaug-o peste solutia cu detergent. Atunci cand pulverizezi, agita bine pulverizatorul pentru a omogeniza solutia.

Foloseste o solutie din ceai
Ceaiul de cimbru sau levantica pulverizat pe plantele atacate de afide este eficient, insa trebuiesc aplicate 2-3 stropiri pentru a obtine rezultate si a indeparta paduchii de plante. De asemenea, eficient este si ceaiul din ardei iute, acesta avand acelasi efect.

Aplica o solutie din varza murata
Daca in momentul aparitiei coloniilor de afide mai dispui de varza murata in butoaiele din pivnita, o poti folosi cu incredere. Strecoara zeama si aplic-o cu ajutorul unui pulverizator peste frunzele afectate. Aciditatea zemei va elimina instantaneu larvele, insa este indicat sa pulverizezi solutia exact pe coloniile de afide din cauza concentratiei mari de sare, care poate cauza moartea plantelor.

Paduchii de plante sunt daunatori universali si ataca aproape orice tip de planta, iar daca nu actionezi impotriva lor, acestia pot produce daune semnificative. Din fericire, atacul acestor paraziti nu poate trece neobservat si nici nu este greu de combatut. Cel mai important este sa actionezi atunci cand acestia si-au facut aparitia, folosind metodele pe care le-am mentionat in ghidul nostru de combatere a paduchilor de plante.