Cum construiesti un leagan/balansoar de gradina

leagan


Daca spatiul din gradina este darnic cu tine, amplasarea unui leagan de gradina este ideala, mai ales daca vrei sa-ti cauti relxarea intr-un mediu ideal. Stim cu totii ca spatiul verde si un balansoar de gradina este un duo care nu da niciodata gres! Si cum proiectul unui leagan de gradina poate fi realizat prin forte proprii si poate fi dus la bun sfarsit in nu mai mult de o zi, ne-am gandit sa-ti prezentam un ghid de construire a unui astfel de balansoar de gradina.

Proiectul este unul simplu si va culmina cu un leagan de gradina in forma pe care o stim cu totii. Avem chiar doua propuneri de leagan pentru tine: fie poti opta pentru construirea unui leagan de gradina cu structura proprie, fie poti alege unul fixat de un alt corp strain

Desigur, asa cum este de la sine inteles, vei avea nevoie de toate uneltele si de sculele necesare pentru a atinge acest obiectiv, iar pe Eurounelte.ro vei gasi tot ajutorul de care ai nevoie!

Leagan de gradina cu structura proprie

Acest leagan sau balansoar de gradina necesita un timp de realizare mai mare, fiind nevoie sa construiesti de la zero cadrul de sustinere. Acesta implica fundatia din ciment, grinzile verticale de sustinere, grinda orizontala sau longitudinala de sustinere si banca propriu-zisa a balansoarului. In general, materialele alese pentru acest tip de leagan de gradina sunt structuri realizate din lemn precum salcamul, stejarul sau carpenul, lemne de esenta tare.

Materiale necesare pentru leagan de gradina cu structura proprie

  • Un fierastrau sau o drujba electrica
  • O bormasina cu burghiu - freza sau alta masina de gaurit si insurubat
  • Ciment pentru consolidarea bazei leaganului
  • Lanturi din metal
  • Suruburi pentru imbinarile elementelor de sustinere
  • Lac pentru rezistenta structurii din lemn 

Mod de construire pentru leagan cu structura proprie

Pentru inceput, trebuie sa stii ca inaltimea unui astfel de balansoar de gradina nu trebuie sa depaseasca 2,5 m. Asadar, asigura-te, pentru inceput, ca grinzile verticale din lemn vor fi taiate la o inaltime de 2,5 m, iar cel putin 20 cm din lungimea lor se vor fixa in baza de ciment. Ulterior va trebui sa imbini grinzile verticale intr-un unghi de 30 de grade, cu ajutorul unui suruburi de imbinare.

Grinda de sustinere orizontala se va taia la o distanta mai mare decat cea a grinzilor verticale de sustinere, adica trebuie sa aiba o lungime mai mare de 2,5 m. Banca leaganului de gradina se va construi din acelasi lemn folosit pentru structura acestuia, fiind formata din sezut si din spatar. Sezutul bancii trebuie sa formeze un unghi de 30 de grade cu solul, in asa fel incat corpul tau sa ramana pe banca atunci cand leaganul de gradina se balanseaza. De asemenea, pentru un confort sporit, spatarul bancii trebuie sa formeze un unghi de 120 de grade cu sezutul.

leagan2


Leagan de gradina fixat de un alt corp

Acest tip de balansoar de gradina este unul mult mai simplu de realizat decat cel anterior si cel mai important element din aceasta structura este corpul de care leaganul de gradina este fixat. Ai nevoie de cateva idei de astfel de corpuri straine ce pot sustine un astfel de leagan? Ei bine, poti opta oricand pentru o creanga foarte groasa de copac, o grinda de sustinere dintr-un foisor sau o bara instalata pentru fixarea acestui leagan de gradina.

Materiale necesare pentru leagan de gradina fixat de un alt corp

Acest tip de leagan iti permite foarte multa improvizatie, atat in ceea ce priveste prinderea, cat si a bancii propriu-zise. Iata cateva idei de materiale:

  • O sfoara groasa, un lant din metal sau un cablu
  • O anvelopa auto, o scandura din lac sau o bucata groasa de plastic

leagan3

Mod de construire pentru leagan fixat de un alt corp

Fixarea acestui tip de leagan de gradina pe un corp strain se realizeaza prin noduri realizate sub banca leaganului. Pentru gaurile ce vor fi date in bucata de scandura sau in cea de plastic se poate folosi fie un burghiu-freza, fie unul de 10 mm, fiecare dintre ele realizand gauri de pana la 30 mm in diametru. Astfel funia sau lantul de prindere se va inoda perfect prin acest gauri, iar balansoarul tau de gradina este gata sa fie pus in actiune!

leagan4