Cele mai apreciate produse de gospodarii romani in anul 2021

 

Orice sfarsit este un nou inceput

Asa ar trebui sa privim anul ce tocmai urmeaza sa se incheie. 

Pentru multi dintre gospodarii din Romania, anul 2021 a fost unul “Exceptional” din punct de vedere al agriculturii.

Acest lucru o spun si o confirma cei de la GEOGLAM (Group on Earth Observations Global Agricultural Monitoring Initiative), care anul acestea ne-au acordat cel mai mare rating pentru zona de recolta si agricultura.

Ca in fiecare an, aici la Eurounelte, ne uitam in ograda noastra si vedem cum a aratat anul 2021 pentru noi si care au fost produsele cele mai apreciate de gospodari.

Astfel, in acest articol, iti aratam cele mai apreciate produse de catre acestia in anul 2021, analizand fiecare luna in parte.

Recomandam sa folosesti acest articol ca si model de inspiratie pentru 2022, cand vine vorba de a-ti schimba uneltele vechi cu unele noi sau a face loc unora mai performante si eficiente.

Optiuni sunt, insa cel mai important lucru este sa te pregatesti din timp.

Hai sa incepem!

 

Luna Ianuarie

Dupa cum bine stim, luna Ianuarie mai este cunoscuta si sub numele de Gerar.

Pentru gospodarii adevarati, luna Ianuarie reprezinta un bun prilej de a analiza si organiza gradina sau ferma pentru tot anul.

Acelasi lucru l-am facut si noi. Printre activitatile principale putem enumera:

  • Amestecarea compostului
  • Verificarea solului
  • Verificarea uneltelor de gradina si curte
  • Planificare de noi plantatii pentru primavara
  • Curatarea copacilor
  • Taierea si pregatirea lemnelor pentru foc

Acestea au fost doar cateva din activitatile pe care le-am desfasurat la inceputul anului, activitati care mai apoi, ne-au prins bine pentru primavara si vara acestui an.

Pentru toate acestea, am avut nevoie de unelte si ustensile de calitate.

Tocmai de aceea, daca ar fi sa alegem o unealta care ne-a fost de folos in primele saptamani din an, am alege drujba electrica de la Alpin Profi x6200.

Avand in vedere ca inceputul de an a fost unul friguros, cu ajutorul acesteia am reusit sa taiem ultimele lemne mari ramase pentru foc.

Am inceput sa o punem din nou in functiune la jumatatea lunii Octombrie, pornind fara probleme.

Echipa o foloseste si in aceasta perioada, iar simplul fapt ca are un motor puternic (4.2 CP/ 10.000 Rpm) si un sistem de pornire foarte simplu, ne-a usurat munca in gospodarie. 

 

Luna Februarie

Luna Februarie sau Faurar cum mai zic batranii, a fost cea care ne-a pregatit usor, usor de venirea primaverii.

Ca si activitati principale am continuat treburile ramase din prima luna a anului, cu o mica exceptie.

Am avut grija sa acordam o importanta deosebita viei si pomilor din livada noastra.

Tocmai de aceea, unealta care a fost nelipsita in luna Februarie si apreciata de majoritatea gospodarilor,  a fost pompa de stropit cu acumulator de la Pandora de 12L.

Astfel, odata ce am pregatit substantele impotriva bolilor si a daunatorilor, am stropit toata via si toti pomii fructiferi din livada.

Am avut grija sa aplicam aceste tratamente constant, aproximativ 1-3 ori pe saptamana in zilele cu temperaturi de peste 0 grade Celsius, toate acestea pentru a combate si preveni aparitia paduchilor testosi.

Folosirea acestuia a fost o placere, datorita atomizorului de numai 900g care vine inclus in pachet.

 

Luna Martie

Nu-i asa ca iubim cu totii primavara?

Cum natura incepuse sa se mai dezmorteasca, luna Martie a insemnat pentru noi un foarte bun prilej de a petrece mai mult timp in gradina si gospodarie.

Zis si facut! Ne-am echipat corespunzator si am inceput “curatenia de primavara”.

Prioritatea nr. 1 a fost plantarea noilor pomilor fructiferi.

Daca cu o luna in urma, am avut grija de cei existenti, in luna primaverii, ne-am propus sa facem loc unor noi puieti.

Cum un gospodar adevarat trebuie sa fie iute si eficient in gospodarie, ne-am folosit la maximum de motoburghiul de la Alpin Profi pentru a face gaurile in pamant.

Avand un motor de 4.2 Cp si un sistem de prindere foarte bun, aceasta unelta ne-a ajutat sa terminam toata treaba in cateva ore.

 

Luna Aprilie

Luna Aprilie a venit cu mult soare si vreme buna, chiar daca au mai fost zile ploioase.

Daca in primele luni ale anului am pus accentul mai mult pe treburile din gradina si livada, venise vremea sa avem grija si de animalele din ograda.

Ouale, branza si laptele au fost nelipsite de pe mesele gospodarilor. Pentru a hrani animalele  asa cum trebuie, am avut nevoie de o unealta traditionala dar in acelasi timp si moderna.

Este vorba de moara de cereale si stiuleti de la Alpin Profi (2in1).

Marele avantaj al acestei mori de cereale este simplitatea construtiei fara curele de angrenare, butucul cu ciocanele fiind dispus direct pe axul morului fara curele, astfel eliminand posibilitatea de alunecare sau rupere a curelelor de transmisie

Cu ea, am reusit sa macinam grau, cereale si chiar porumb.

 

Luna Mai

Cum primavara isi facuse deja simtita prezenta, in gradina incepuse sa apara deja iarba, dar si primele buruieni.

Stiam ca nu e de joaca cu asta, asa ca am scos la “lumina” o unealta pe care o aveam deja de 2 ani in magazie.

Avand o gradina mare, cu ajutorul motocoasei Alpin Profi 5600, am reusit sa taiem iarba si buruienile cat ai zice - Eurounelte :)

Dupa curatarea solului, am reusit sa facem un loc special pentru un solar. In el am plantat castraveti, varza, conopida, ardei iuti si multe ierburi aromatice (busuioc, rozmarin, patrunjel si leustean)

 

Luna Iunie

Luna Iunie a semnificat cel mai bine inceputul verii.

Cum soarele era aproape zilnic pe cer, nu mai aveam nici o scuza sa nu iesim din casa si sa ne ocupa de gradina si curte.

Pe langa tunsul gazonului, plantarea rasadurilor si curatarea plantelor de buruieni, ne-am facut timp sa reparam si din constructiile vechi din curte (magazii, soproane)

O parte din ele erau vechi, construite de pe vremea bunicilor.

Structura acestora fiind din lemn si fier, am hotarat sa sudam si sa consolidam cat mai bine peretii si acoperisul.

Pentru sudarea fierului, ne-am folosit de aparatul de sudura de la Almaz AZ ES-002, fiind un dispozitiv usor de manevrat si utilizat.

 

Luna Iulie

“Luna lui cuptor” a fost luna in care am simtit cu adevarat “puterea” verii. Zilele erau din ce in ce mai calduroase, motiv pentru care incercam prin orice metoda sa ne racorim.

Cum vara avem cea mai multa treaba, am chemat cativa vecini sa ne ajute sa reparam peretii din spatele casei.

Dupa ce am turnat cimentul, am lasat sa se usuce foarte bine, iar la final am finisat partea exterioara.

Slefuitorul de pereti de la Yamato a facut o treaba foarte buna. Avand functie de auto-aspirare, am lucrat curat si fara batai de cap.

 

Luna August

Luna August a fost pe departe cea mai calduroasa din acest an. Chiar si asa, treaba din gradina era pe departe de a fi terminata.

Recolta a fost foarte buna anul acesta. Cum am zis sa ne pregatim din timp, am dat “praful” la o parte de pe tocatorul electric de fructe si legume de la Campion.

La noi in zona facutul de tuica si palinca este o traditie. Asa ca am vrut sa fim pregatiti pentru atunci cand va incepe sezonul.

 

Luna Septembrie

Luna Septembrie marcheaza inceputul oficial al toamnei.

In calendarul popular romanesc, luna Septembrie mai este cunoscuta si sub numele de “rapciune”, deoarece vesteste stricarea vremii, zilele fiind tot mai reci, dar si ca “viniceriu”, intrucat acum incepe culesul si stoarcerea strugurilor pentru vin.

Pentru viticultori, 14 septembrie, ziua Inaltarii Sfintei Cruci, este o data cu o semnificatie aparte. Acesta este momentul în care viticultorii dau startul sezonului de cules struguri.

Astfel, teascul si zdrobitorul de struguri nu au lipsit din ograda noastra, ba mai mult,  chiar  imprumutat uneltele la cativa vecini din sat care au avut nevoie.

 

Luna Octombrie

A doua luna de toamna din acest an a venit cu mult spor in ograda. Noi, gospodarii, am cules fasolea si mazarea, iar gospodinele noastre au avut de munca in bucatarie cu pusul muraturilor.

Cum stim cu totii ca toamna aduce cu ea un “izvor” de culori, pe langa treaba din gradina, in curte am avut grija sa adunam toate frunzele cazute, asta pentru a permite luminii sa ajunga mai bine la sol.

Astfel, odata curatata gradina, am folosit frunzele si resturile vegetale pentru a pregati cel mai bun compost.

Pe langa asta, a trebuit sa scot apa dintr-un beci inundat. Nu fusese folosit de ceva timp, asa ca ploile de toamna si-au “ spus cuvantul”.

Pentru aceasta operatiune ne-am folosit de pompa de apa murdara cu tocator de la Euroaqua. Avand o putere de 2600W si o inaltime maxima de refulare 11 metrii, pompa a fost ideala pentru a scoata toata apa murdara din beci intr-un timp foarte scurt.

 

Luna Noiembrie

Luna Noiembrie a venit cu ploi si vreme mohorata. Chiar si asa, tot s-a gasit ceva de facut prin ograda.

De la plantarea ciupercilor si pana la plantarea bulbilor de toamna, in luna Noiembrie am realizat ultimele retusuri inainte de venirea iernii.

Pentru ca vremea rece ne-a permis sa mai stam si prin casa, am reusit sa ne planificam si urmatoarele achizitii pentru treburile din ograda de anul viitor.

Pe lista noastra s-a aflat si Betoniera Liderman LM200. Este o betoniera compacta si eficienta pentru amestecarea cimentului.

 

Luna Decembrie

Luna Decembrie este despre cadouri, sarbatori si … mancare :)

Cum romanul s-a nascut bucatar, zilele acestea am fost prinsi cu preparatele de Craciun si Anul Nou.

Echipa Eurounelte este una una mare, tocmai de aceea am scos din dotare arma noastra secreta- Masina de umplut carnati de la Alpin Profi. Carnatii facuti in casa sunt preferatii nostri, asa ca a fost o placere sa pregatim cele mai bune preparate pentru noi si invitati.

Daca sarbatorile te-au prins pe nepregatite, am scris recent un articol complet despre cum sa-ti alegi masina de tocat carne si umplut carnati potrivita nevoilor tale.

 

Ganduri de final

Iata-ne ajunsi si la final. Asa cum spuneam si la inceputul articolului, ar trebui sa vedem anul 2022 ca un nou inceput, un nou prilej de a aduce o schimbare in bine a gospodariei noastre.

Totodata, acum este cel mai bun moment de a te relexa si incarca bateriile pentru anul ce vine.

Profita de aceste zile si ramai aproape de familie, prieteni dar si de noi :)

Urmareste-ne in continuare pe canalele noastre Facebook si Youtube pentru ca postam informatii utile despre munca in curte si gradina, iar daca vrei sa faci parte din comunitatea noastra de peste 60.000+ de gospodari si fermieri, te poti abona la Newsletterul nostru aici https://eurounelte.ro/

Vei primi regulat informatii despre cele mai noi oferte, tips&tricks despre munca in ograda, dar si informatii utile despre cum sa fi un gospodar mai bun si iscusit.