Calcul calorifere: cum se realizeaza si de ce este important

Pana la sosirea sezonului rece mai este doar un pas, iar daca vrei sa te bucuri din plin de caldura si in timpul iernii, ar trebui sa incepi inca de pe acum pregatirile. Fie ca ai nevoie de un sistem nou de incalzire, fie ca trebuie sa il inlocuiesti pe cel vechi, este important sa realizezi un calcul al caloriferelor. Calculul caloriferelor nu este unul simplu, acesta trebuind sa fie raportat atat la spatiul locuintei, cat si la dimensionarea centralei termice.


Dimensionarea caloriferelor este un proces variat si in cazul in care calculul caloriferelor nu este realizat corect, facturile vor creste inutil, iar centrala terminca si circuitul de incalzire se vor suprasolicita, reducand durata de viata a acestora.


Daca iti doresti sa ai parte de confort termic ideal, fara implicarea unor cheltuieli prea mari, e necesar sa te asiguri ca dimensionarea caloriferelor a fost realizata corespunzator.

Calcul calorifere: cum se realizeaza si de ce este important
Cum se efectueaza calculul caloriferelor?


Calculul corect pentru a masura puterea caloriferelor se efectueaza in functie de volumul de aer care trebuie incalzit, gradul de izolare al locuintei, suprafata geamurilor si materialul din care este realizat caloriferul.


Acest calcul presupune trei etape:


Calcularea volumului incaperii


Pentru a afla volumul de aer care trebuie incalzit, se va efectua produsul dintre suprafata camerei si inaltimea acesteia.


Stabilirea coeficientului caloric al incaperii


Coeficientul caloric al incaperii este dat de gradul de izolare termica si de suprafata ferestrelor acesteia. Acest coeficient are valori cuprinse intre 40 si 60 kcal/m3, fiind mai mic atunci cand incaperea este mai bine izolata. Daca exista prea multe ferestre sau incaperea nu este izolata corespunzator, atunci coeficientul caloric va fi mai mare si va influenta confortul termic. 


Transformarea puterii calorice in putere termica, prin intermediul coeficientului de corectie


Cea de-a treia etapa a calculului presupune transformarea caloriilor in wati, dat fiind ca puterea calorica se masoara in calorii, pe cand cea termica se masoara in wati. Calculul coeficientului de corectie se efectueaza prin transformarea caloriilor in wati, cu ajutorul unui indice a carui valoare este de 1,163.


Puterea caloriferelor va este astfel data de produsul rezultatelor obtinute in cele trei etape, inmultind volumul incaperii cu valoarea coeficientului caloric si cu indicele de 1,163.


Rolul dimensionarii caloriferelor si al calculului corect


Dimensionarea caloriferelor are rolul de a obtine necesarul termic pentru incalzirea locuintei. Motiv pentru care, este necesar sa faceti un calcul corect in functie de criteriile mai sus mentionate. In acest fel, puteti stabili care este dimensiunea potrivita a caloriferelor, cu alte cuvinte, suprafata acestora care radiaza caldura.


Caldura radiata de calorifere este data de suprafata lor radianta si trebuie sa fie adaptata nevoilor utilizatorului. Cele mai bune calorifere mentin temperatura constanta a locuintei, indiferent de cea din exterior.


Calculul caloriferelor este strict legat si de restul elementelor instalatiei termice. Alegerea unei centrale termice are un rol important, aceasta fiind cea care pune in miscare intreg sistemul. Dimensionarea corecta a caloriferelor, in functie de centrala termica aleasa, va avea rolul de a modera consumul de combustibil.


Eficienta unei instalatii termice este data de toate elementele sale componente, nu numai de centrala termica si de calorifere. Este necesar sa acordati atentie si termostatelor care pun in functiune sistemul, dar si tipului de tevi care conduc agentii termici.


Factori care influenteaza puterea caloriferelor


Puterea unui calorifer poate fi influentata de cativa factori importanti precum:
Suprafata radianta a caloriferului
Materialul de fabricatie al radiatorului 
Temperatura agentului de incalzire 
Temperatura camerei in care este amplasat 
Pozitionarea sa in camera 


Atunci cand alegi calorifere noi pentru locuinta ta, este necesar sa sa intelegi ca, pe langa dimensiunile acestora, un rol principal il are si materialul de fabricatie.

De exemplu, radiatoarele din aluminiu sau otel se incalzesc foarte rapid, insa au o inertie termica mica. In schimb, un calorifer din fonta se incalzeste ceva mai greu, insa radiaza caldura un timp mai indelungat.


De asemenea, este important sa amplasam caloriferele in asa fel incat sa radieze caldura spre centrul camerei, fara sa fie blocate de mobilier sau draperii groase care ar putea impiedica caldura sa se raspandeasca.


Alternative ale confortului termic intr-o locuinta


Alegerea celui mai bun sistem de incalzire se face, insa, in functie de posibilitati. Pentru cei care locuiesc in zone unde incalzirea pe baza unei centrale termice nu functioneaza la parametri normali sau in zone unde nu exista alta sursa de incalzire - locuinte rurale, cabane la munte, caloriferul electric si radiatorul electric reprezinta  alternative foarte bune.


Totodata, atat caloriferul electric, cat si radiatorul electric cu ulei , sunt utile ca solutii de rezerva intr-o locuinta, pentru cazurile in care centrala termica sufera o defectiune. 


Sa calculezi necesarul de putere al caloriferelor este un aspect foarte important inainte de a le achizitiona. De acum inainte, atunci cand vei monta noile calorifere, nu doar ca vor arata bine, insa vor si incalzi locuinta ta si iti vor garanta confortul termic mult dorit in perioada urmatoare.