Unelte mici de gradina care nu pot lipsi dintr-o gospodarie

Unelte mici de gradina care nu pot lipsi dintr-o gospodarie

Oamenii cultiva pamantul de cand lumea, iar gospodarii sunt din ce in ce mai atenti la partea de gradinarit, astfel ca activitatile gospodaresti s-au transformat nu doar intr-o necesitate, pentru cei care locuiesc la casa, dar si intr-o pasiune. In fiecare gospodarie este nevoie de un kit deunelte de mana destinate gradinaritului, care sa usureze munca gospodarilor.

Uneltele manuale de baza raman furca, foarfeca de gradina, grebla, toporul, coasa si lopata, fiecare dintre sculele de mai sus fiind specializate pe anumite activitati, iar mai jos iti vom povesti cum le poti folosi in asa fel incat sa eficientizezi timpul de lucru, dar si manopera.

Furca

Furca ramane instrumentul de baza atunci cand vine vorba despre manevrarea fanului si a paielor, dar si a altor produse furajere. Confectionate din aliaje metalice si dintr-o prajina de lemn, furcile au intre 3 - 6 coarne si pot fi folosite, asa cum am spus, pentru ridicarea fanului, dar si pentru culegerea sfeclei si a cartofilor.

furca

Foarfece de gradina

Foarfecele sunt extrem de utile in operatiunile de gradinarit, iar un kit complet de foarfece de gradina trebuie sa includa foarfece de vie, foarfece pentru taiat crengi, foarfece de gazon si foarfece pentru taiat gard viu. Cele mai intalnite materiale din care sunt confectionate foarfecele pentru gradinarit sunt cele din corp metalic, corp din PVC, corp din fibra de sticla si corp de carbon.

foarfeca

Grebla

Nelipsita din orice gospodarie, grebla este utilizata pentru pregatirea solului inainte de plantarea legumelor, dar si pentru adunarea frunzelor din gradina. Cozile greblelor sunt confectionate din lemn, din PVC sau din aliaje metalice, iar dintii sunt fie metalici, fie din plastic.

Cele mai importante aspecte de care trebuie sa se tina cont inainte de achizitionarea unei greble, sunt scopul utilizarii,aderenta pe sol, usurinta in manevrare, materialul din care este confectionata, inaltimea si elasticitatea dintilor, greutatea si intinderea suprafetei ce se doreste a fi prelucrata

grebla

Topor

Toporul destinat treburilor gospodaresti trebuie sa fie unul solid, care sa nu se toceasca repede, iar manerul trebuie sa fie ori din lemn, ori unul realizat din fibra de sticla si, de asemenea, sa fie usor de manevrat, astfel ca greutatea ideala este de aproximativ 3kg.

topor

Coasa

Coasa este confectionata dintr-o lama metalica extrem de taioasa, cu varf curbat si este fixata pe o coada lunga, din lemn. Utilizata pentru cositul ierbii, este recomandat sa fie folosita impreuna cu o pereche de manusi de protectie, iar postura corpului trebuie sa fie cat mai dreapta, pentru a evita accidentarea.

coasa

Lopata

Extrem de utila pentru manevrarea materialelor de constructii, lopata poate fi utilizata si pentru diverse lucrari din gospodarie, astfel ca, inainte de a achizitiona o lopata, trebuie stabilit tipul de lucrare pentru care va fi folosita. Exista lopata cu varf ascutit, lopata cu margine dreapta si lopata de zapada, din PVC.  Greutatea si latimea unei lopeti variaza intre 500 si 2000 g si poate fi realizata din metal, plastic si lemn.

ultima_imagine

Inainte de orice utilizare a uneltelor de gradina, asigurati-va ca acestea sunt intretinute cu grija, de-a lungul anilor, iar aici ne referim la curatarea periodica a acestora. Totodata, este important ca toate sculele si uneltele de gradina sa fie in stare perfecta de utilizare, fara sa prezinte vreo fisura.