Totul despre hidrofoare: Montaj, aerisere & amorsare

Utilizat ca principala sursa de alimentare cu apa potabila a locuintelor sau ca solutie de rezerva pentru apartamentele care nu beneficiaza de o presiune suficient de ridicata a apei, hidroforul ne ofera posibilitatea sa locuim chiar si in cele mai izolate zone, fara sa fim lipsiti de confortul pe care ni-l dorim. In cazul in care te intereseaza o astfel de instalatie de distributie a apei, iata tot ce trebuie sa stii despre un montaj hidrofor cat mai simplu.

Ce este un hidrofor? Cum functioneaza?

Hidroforul este o instalatie care asigura presiunea necesara a apei, ce poate fi utilizat pentru case si pentru cladiri de blocuri, deopotriva. Utilizarea unui hidrofor face posibila alimentarea cu apa curenta din puturi sau fantani, fie pentru propria locuinta, fie pentru irigatii si activitati de gradinarit, oferind o presiune inalta a apei la nivelul terminalelor de iesire.

Astfel, un hidrofor are rolul de a extrage apa din puturi sau fantani si de o transmite catre sursa de utilizare. Pentru a fi posibil acest lucru, un hidrofor utilizeaza o pompa, cu ajutorul careia preia apa, pe care apoi o transmite intr-un vas de expansiune, urmand ca aceasta sa ajunga in sistemul de alimentare al utilizatorilor.

Alaturi de pompa (care este o electropompa datorita faptului ca este echipata cu un motor electric) si vas de expasiune, pentru un montaj hidrofor corect vei avea nevoie de un racord antivibrant, presostat si manometru. Racordul antivibrant este cel care face legatura intre pompa si rezervorul de apa, in timp ce manometrul masoara presiunea apei pe care o da pompa. Presostatul este important in functionarea unui hidrofor, deoarece este cel care are rolul de a porni si opri pompa in functie de presiunea apei.

Atunci cand este efectuat un montajul corect al hidroforului, acesta poate sa extraga apa de la adancime de pana la 8 metri. In cazul in care este nevoie de o adancime mai mare de 8 metri, se poate utiliza un hidrofor cu pompa submersibila.

Modul de functionare al unui hidrofor consta in aspirarea apei, care este extrasa din subteran, si refularea acesteia atunci cand ajunge la robinetul din locuinta. Presiunea necesara a apei este data de electropompa, al carui control este asigurat de presostat, fiind astfel eliminat riscul de functionare continua a pompei.

Montaj hidrofor: Unde se amplaseaza & sfaturi pentru montare

Atunci cand vrei sa efectuezi cat mai bine un montajul unui hidrofor, este important sa alegi cel mai potrivit loc de amplasare a acestuia. Din cauza zgomotului pe care hidroforul il produce, nu este recomandat sa il montezi in spatiul de locuit, fiind necesara construirea unui camin special, in apropiere de put sau de fantana. Persoanele care dispun de un beci sau de un garaj utilizeaza aceste spatii pentru a monta hidroforul.

Un criteriu important de care sa tii cont atunci cand alegi locul de amplasare a hidroforului este posibilitatea de pozitionare a acestuia deasupra nivelului de captare a apei. Incepe sa construiesti caminul pentru hidrofor prin saparea unei gropi in apropiere de sursa de extragere a apei, ale carei dimensiuni vor corespunde celor ale hidroforului.

Dupa saparea gropii urmeaza izolarea acesteia cu polistiren sau vata minerala, avand grija ca la zidirea caminului sa tii cont de traseele pe care le va avea circuitul de apa. Tine cont, de asemenea, ca izolatia este importanta nu doar pentru mentinerea sigurantei hidroforului, ci si a circuitului electric care ii asigura functionarea. Nu in ultimul rand, asigura-te ca beneficiezi de un acces usor la hidrofor, adaptand construirea caminului pentru facilitarea acesteia. 

Desi se recomanda ca un montaj hidrofor sa se realizeze de catre un specialist, instalarea nu este complicata si se poate realiza prin urmarea unor pasi simpli, cu ajutorul unor accesorii hidrofor, precum a unei chei reglabile si a unei surubelnite.

La capatul furtunului de absorbtie care se va introduce in apa se va monta sorbul, urmand ca la celalalt capat al furtunului sa se realizeze racordarea la pompa. Manometrul, alaturi de presostat si de robinetii de trecere, se vor monta pe racordul ce se va fixa pe partea superioara a pompei.

O alta etapa importanta dintr-un montaj hidrofor complet este conectarea racordului antivirant intre pompa si vasul de expansiune, in unele cazuri putand fi necesara montarea unei supape de sens, care impiedica revenirea apei la pompa.

Chiar si un montaj hidrofor cu ejector, recomandat pentru adancimi ale apei intre 9 si 25 de metri sau a unor pompe submersibile, se poate realiza fara ajutor specializat, daca ai inteles foarte bine care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmezi.

 Amorsarea hidroforului

Dupa realizarea unui montaj pompa corespunzator, urmeaza amorsarea hidroforului, care se realizeaza cu usurinta, avand grija ca hidroforul sa nu fie alimentat electric. Se umple rezervorul cu apa turnand apa prin dopul de umplere sau prin orificiul de refulare, iar dupa umplere se monteaza pompa la o sursa de alimentare electrica si se porneste. Poti utiliza un furtun de gradina pentru a umple usor rezervorul hidroforului.

Dureaza aproximativ un minut de la pornirea pompei pana la oprirea acesteia, acesta fiind un indicator al unui montaj hidrofor executat corect. In cazul in care pompa functioneaza fara sa inceteze, este necesar sa verifici vasul de expansiune si presostatul sau chiar sa o amorsezi din nou.

Amorsarea este necesara pentru restabilirea presiunii, pentru ca pompa sa poata extrage apa de la sursa si sa o trasmita catre instalatia sanitara. Repetarea amorsarii este necesara si in cazul in care nu utilizezi in mod constant hidroforul, deoarece acesta se dezamorseaza. Astfel, poate fi nevoie sa repeti amorsarea dupa o perioada de neutilizare a hidroforului.

Aerisirea hidroforului

Odata ce ai verificat ca instalarea hidroforului s-a realizat corect, trebuie sa aerisesti tevile, pentru a elimina aerul existent in instalatia sanitara.

Pentru aceasta este suficient sa deschizi robinetii inainte de pornirea hidroforului si sa golesti rezervorul toaletei, iar apoi sa pornesti hidroforul si inchizi robinetii, nu inainte de a te asigura ca apa curge la presiunea pe care o doresti. Astfel, intregul proces de amorsare a hidroforului este usor de realizat, prin simpla urmare a unor pasi deloc complicati.

Presiune mica a apei de la hidrofor – cauze & solutii

In cazul hidrofoarelor, fie ca sunt cu ejector sau fara, pot aparea dificultati in functionare, care necesita o atentie speciala. Astfel, o provocare comuna pentru utilizatori poate fi data de presiunea mica a apei.

Atunci cand ai un sistem de alimentare cu apa a carei presiune este prea mica, posibilele cauze includ faptul ca pompa poate trage aer sau nivelul apei in put este prea jos. Daca pompa trage aer, este posibil sa existe scurgeri la furtunul de aspiratie sau sa existe fisuri prin care sa patrunda aerul. In aceasta situatie este recomandat sa verifici cu atentie furtunul de aspiratie si sa il izolezi foarte bine. In cazul in care acesta este motivul presiunii scazute a pompei, dupa izolarea furtunului de aspiratie nu vei mai avea probleme.

Daca nivelul apei din put este prea jos, atunci este firesc ca pompa sa aiba o presiune mai scazuta, dat fiind faptul ca nu poate trage apa. Asigura o inaltime maxima de aspiratie de cel putin 7-8 metri, iar astfel de probleme vor putea fi evitate.

O alta cauza ce poate duce la o presiune mica consta in existenta de nisip sau mizerie care sa blocheze pompa. In aceasta situatie este necesara deblocarea pompei, pe care o poti face solicitand ajutor specializat, in cazul in care eliminarea mizeriei si a nisipului este dificila pentru tine.

Desi presostatul nu este dificil de setat, uneori se poate realiza incorect, ceea ce va duce, de asemenea, la o presiune mai mica a apei. Astfel, daca este presetata o presiune prea mica pentru oprirea hidroforului, aceasta se va observa in presiunea prea mica a apei.

Tine cont ca hidroforul montat la o adancime mai mare are nevoie de o presiune mai mare. Desi presostatul este presetat din fabrica intre valorile 1,5-2,5 bar, aceste valori se particularizeaza in functie de presiunea pernei de aer din vasul de evacuare, adancimea sursei de apa si distanta dintre aceasta si sistemul sanitar.

Este foarte important atunci cand adaptezi presiunea la particularitatile sistemului tau de instalare a apei sa nu depasesti indicii pe care ii recomanda producatorul.

Daca vrei sa simplifici lucrurile, poti utiliza un hidrofor de suprafata si presotat electronic, care inlocuieste complet sistemul traditional de alimentare cu apa, ce include folosirea unor vase de expansiune pentru hidrofor, manometru, presostat si supapa.  Acesta ofera marele avantaj de a nu mai necesita un vas de expansiune, in timp ce permite o extragere rapida a apei.

Orice achizitie faci pentru casa ta, fie ca sunt simple obiecte sanitare, fie ca este un hidrofor, necesita o atentie deosebita. Alege hidroforul potrivit nevoilor tale, in functie de adancimea sursei de apa, dar si de distanta pana la locuinta ta, pentru a face o investitie inteleapta. 

Odata ce ai facut alegerea corecta, vei vedea ca este simplu sa realizezi cu usurinta un montaj hidrofor corect. In cazul in care amorsarea nu a fost realizata corespunzator, poti reveni asupra pasilor de amorsare, pentru a asigura o instalare corecta si a beneficia de o presiune adecvata a apei.