Totul despre cultura secarei. Dezvoltarea culturii si conditiile optime pentru o recolta de calitate

Secara se numara printre cerealele de baza din Eomania,ocupand locul al doilea in randul cerealelor planificabile, dupa grau, care este fruntas,ambele urmate de cultura porumbului. De la panificatie si pana la servirea drept furaj pentru animale, secara cunoaste intrebuintari multiple, iar cultivarea acesteia in tara noastra are o importanta majora in dezvoltarea agriculturii.

Totul despre cultura secarei. Dezvoltarea culturii si conditiile optime pentru o recolta de calitate


Conditiile necesare culturii de secara


Cultura de secara nu este una pretentioasa, astfel ca poate fi cultivata pe o paleta larga de tipuri de soluri si in diferite locuri, chiar si la altitudini mari.
Asemenea pregatirii culturii de grau, terenul pentru cultivarea secarei presupune aratul, pamantului, pana cand acesta este bine maruntit si fara buruieni. Semanatul se face la o adancime de aproximativ cinci centimetri si, de regula, in luna septembrie, cu zece zile inaintea graului, iar semintele pentru semanat nu trebuie sa aiba mai mult de doi ani veche, pentru a nu risca sa isi piarda din capacitatea de a germina. Densitatea recomandata pentru secara este de 500 de boabe germinabile lam², iar distanta recomandata dintre randuri trebuie sa fie de aproximativ 12 cm.


Semintele de secara se planteaza la o distanta de aproximativ 12 centimetri intre randuri si, inainte de semanat, trebuie tratate cu fungicide.


Cultura de secara. Conditiile optime pentru o recolta de calitate


Asa cum povesteam mai sus, cultura de secara este una deloc pretentioasa, atata timp cat se respecta cateva conditii de baza, pe care le vom detalia in randurile de mai jos.


Temperatura


Secara, spre deosebire de alte cereale, germineaza inclusiv la temperaturi de 2 grade Celsius, astfel ca rezista si la -20 de grade Celsius


Solul


Secara poate fi cultivata pe diverse tipuri de soluri, insa cel mai bine se comporta pe solurile fertile


Umiditatea


Datorita capacitatii mari de absortie a apei pe timp de iarna, secara poate fi valorificata inclusiv pe terenurile uscate


Observam, asadar, ca secara este una dintre cel mai usor de cultivat cereale, iar in tara noastra este cultivata atat in zonele montane, unde regasim un climat racoros, cat si pe terenurile nisipoase din Dobrogra si Oltenia.


Cultura de secara. Lucrari de intretinere si recoltarea culturii de secara


Pentru a obtine o recolta bogata si de calitate de secara, este important sa se efectueze lucrari de ingrijire si fertilizare, tocmai pentru ca absoarbe o cantitate semnificativa de substante nutritive. Astfel, plata are nevoie de ingrasaminte atat in faza de infratire, cand incepe sa se ramifice, cat si in sezonul primavaratic, mai exact, in perioada aprilie - mai, cand incepe sa se formeze paiul.


Recoltarea secarei se face cu ajutorul combinelor, la jumatatea verii, iar daca este recoltata mai devreme, boabele devin zbarcite si, din contra, daca se recolteaza tarziu, planta incepe sa se scuture, iar cultura este diminuata.


Secara, utilizata la furajarea animalelor si in hrana omului


Faina de secara asigura necesarul zilnic de nutrienti, astfel ca painea de secara se numara printre preferatele romanilor, in detrimentul painii obtinuta din faina de grau. Insa secara este folosita si la furajarea animalelor, unde serveste drept nutret concentrat sau fan, caz in care se cultiva in amestec cu mazarichea.


Indiferent de conditiile solului sau de clima din zona respectiva, cultura de secara este una usor de cultivat si de ingrijit, atata timp cat se tine cont de toate metodele de preventie. Asigura-te ca nu iti lipsesc din gospodarie