Sudura MIG-MAG este o sudura de inalta calitate ce presupune folosirea unor unelte profesionale precum si un bagaj vast de cunostinte in domeniu. Acest procedeu nu este tocmai usor de realizat de catre sudorii fara experienta pentru ca se face la o viteza de sudare relativ mare. In urma acestui tip de suduri va rezulta un cordon de sudura neted si rezistent.
Folosind un aparat de sudura MIG/MAG, ai sanse mari de reusita insa trebuie sa-l manevrezi cu atentie pentru a nu te accidenta. Acest procedeu de sudare se realizeaza prin topire, in mediu de gaz protector. Procedura in sine se explica prin faptul ca se topeste un fir metalic pentru a uni doua suprafete iar cordonul de sudura este protejat de gaze.
Tipul de gaze se alege in functie de materialul pe care urmeaza sa-l sudezi, si-anume:
- gaze inerte MIG pentru sudarea pieselor din aluminiu, cupru, titan sau magneziu, argou sau heliu;
- gaze active MAG pentru sudarea otelurilor obisnuite din constructii.
Prin sudura MIG-MAG poti suda diverse materiale metalice care sunt mai groase de 0,4 mm.
Care sunt avantajele procedeului de sudura MIG/MAG ?
Sursa Foto: https://image.coolblue.nl/840x473/content/cae7d7ea9339a3752173c725eeb77f45
Prin intermediul acestui tip de suduri se va obtine o sudura foarte rezistenta, prin urmare poti finaliza orice proiect cu succes. Un alt avantaj este ca poti suda o larga varietate de materiale de diferite grosimi. Aparatele de sudura se manevreaza cu usurinta chiar daca viteza de sudura este mare. In plus, aceasta operatiune poate fi realizata din orice pozitie. In acest fel vei reusi sa obtii o sudura curata, neteda si fina.
Aparatele de sudura MIG/MAG emit o cantitate redusa de fum ceea ce inseamna ca acestea nu au repercursiuni negative asupra mediului inconjurator. Un alt avantaj major il constituie faptul ca in timpul derularii procedeului in sine, poti urmari baia de sudura foarte usor pentru ca nu exista nici un pic de zgura.
Care sunt etapele principale ce trebuie urmate pentru a realiza sudura MIG-MAG ?
- Pregatirea riguroasa a materialul de baza
Un material curat si atent ales te ajuta sa obti o sudura de calitate. In functie de materialul pe care urmeaza sa-l sudezi si grosimea acestuia trebuie sa pregatesti baza de lucru. Pentru curatarea suprafetei de lucru se foloseste de obicei un degresant iar pentru indepartarea impuritatilor se poate folosi un polizor sau o perie de sarma.
- Alege cu grija materialul de adaos
Fiecarui material de baza ii corespunde un material de adaos, pentru a se completa perfect. Folosind o sarma de calitate vei putea sa faci o sudura reusita. Diametrul sarmei difera in functie de grosimea materialului pe care urmeaza sa-l sudezi. Materialul de adaos trebuie sa aiba o compozitie chimica similara cu cea a materialului de baza.
- Regleaza corect gazul de protectie
Pentru un plus de reusita trebuie sa alegi corect gazul de protectie, pentru ca acest aspect influenteaza in mod direct calitatea sudurii. O alegere corespunzatoare te va ajuta sa obti un cordon de sudura cu proprietati mecanice adecvate. Tine cont de faptul ca in anumite situatii ai nevoie chiar de amestecuri de gaze, pentru o protectie eficienta.
- Regleaza cu atentie viteza sarmei si tensiunea
O lucrare de calitate necesita sudarea sarmei cu viteza. Cele mai multe aparate de tip MIG/MAG sunt prevazute cu optiunea de setare sinergica. In functie de arcul electric, viteza creste sau scade. Prin urmare, folosirea unui arc scurt scade viteza de sudare in timp ce un arc mai lung faciliteaza sporirea vitezei de sudare.
- Respecta cu precizie unghiul de sudare si viteza de deplasare
Pentru suduri mai inalte, este indicat sa tii pistoletul inclinat catre baia metalica. De asemenea, este important sa reglezi unghiul de sudare in functie de ceea ce vrei sa obti datr si de materialul ales.
Uneori este nevoie sa maresti viteza de deplasare alteori este indicat sa o micsorezi, insa important este sa mentii o viteza si distanta constanta intre duza si piesa.
Procedeul de sudura MIG/MAG, implica alegerea materialelor potrivite si respectarea precisa a parametrilor pentru a finaliza cu bine chiar si operatiunile de sudare mai complicate. Cu ajutorul aparatelor de sudura profesioniste vei reusi sa realizezi suduri de calitate cu un minim de efort.
In ce domenii se foloseste procedeul de sudura MIG-MAG ?
Sursa Foto:https://blog.perfectwelding.fronius.com/wp-content/uploads/2020/07/Absaugbrenner-2-1024x684.jpg
Sudura MIG MAG se utilizeaza intr-o diversitate de domenii dat fiind faptul ca are o rata mare de utilizare. Acestea sunt :
- Industria constructoare de masini;
- Confectii metalice;
- Santiere navale;
- Sudarea magistralelor de gaze;
- Ateliere auto
- Constructia bicicletelor;
- Reparatii;
- Incarcari prin sudare.
Alte aspecte importante despre sudura MIG MAG
O sudura realizata perfect implica folosirea aparatelor moderne, de ultima generatie. In ziua de astazi exista nenumarate aparate care sunt extrem de eficiente chiar si atunci cand este vorba despre realizarea proiectelor cu un inalt grad de complexitate.
Utilizarea unui aparat MIG-MAG te ajuta sa atingi un grad inalt de performanta in orice lucrare. Datorita caracteristicilor sale fara egal, beneficiezi de o serie intreaga de beneficii. Acum nu se mai foloseste procedeul de sudura clasic, ci cel modern care consta in introducerea de gaz protector la locul sudarii. Acest gaz are rolul de a forma o bariera protectiva pentru arcul electric si baia metalica.
Pentru a realiza o sudura reusita este important ca metalele ce urmeaza a fi sudate sa nu intre in contact cu aer. Acest lucru este posibil doar prin intermediul gazului protector. Gazul este de 2 feluri:
- MIG (Metal Inert Gas)
- MAG( Metal Activ Gas)
Din categoria gazelor inerte fac parte si amestecurile de heliu si argon. Acestea se folosesc la sudarea metalelor dar si a anumitor aliaje cum sunt cuprul si aluminiul. Foloseste gazul cel mai potrivit in functie de fiecare situatie in parte.
Procedeul de sudare MIG MAG se identifica prin standarde de calitate net superioare si are rolul de a mari in mod considerabil productivitatea. Folosindu-te de acest procedeu, poti suda un numar mare de piese intr-un timp relativ scurt.
Sudura MIG-MAG se realizeaza pe baza noii tehnologii a arcului electric pulsat. Specialistii in domeniu realizeaza folosirii acestui tip de sudura atat pentru sudarea aluminiului dar si pentru cea a otelurilor cu aliaj inalt. In acest fel, poti uni doua bucati de material simplu si rapid, eficientizandu-ti munca de fiecare data.
Care sunt caracteristicile speciale ale aparatelor de sugura MIG/MAG ?
Folosind acestui aparat performant, te vei bucura de o serie de beneficii, cum ar fi:
- rata marita de depunere;
- patrundere in adancime;
- rentabilitate sporita;
- un sistem complet de mecanizare;
- o manevrare facila.
Ce materiale se sudeaza cel mai des prin procedeul MIG-MAG ?
In general, materialele metalice folosite pentru sudura MIG-MAG au grosimea de cel mult 6 mm iar materialele utilizate frecvent sunt :
- oteluri carbon obisnuite
In aceasta situatie, dioxidul de carbon sau amestecurile de argon cu dioxid de carbon ofera un grad inalt de protectie.
- oteluri inoxidabile
Gazul protector se obtine din amestecul argonului cu CO2 sau argonului cu oxigenul, in situatia in care oxigenul este prezent doar intr-un procent de 2%.
- aluminiul si aliajele sale
Pentru protectia materialelor ce sunt sudate, se foloseste argonul pur sau un amestec de argon si heliu.
- Nichel, cupru si aliaje din nichel si cupru
Sudarea acestor materiale presupune un consum mare de curemt cu polaritate inversata.
Cum utilizezi corect aparatul de sudura ?
Sursa Foto: https://blog.perfectwelding.fronius.com/wp-content/uploads/2019/04/MIG-MAG-schwei%C3%9Fen-1011x1024.jpg
Pentru sudura MIG-MAG ai nevoie de un aparat de sudura eficient. Acesta este un instrument ce te ajuta sa unesti rapid doua parti de materiale metalice. Foloseste echipamentele cele mai potrivite de lucru pentru a realiza munca in conditii optime.
Aparatul de sudura formeaza un scurtcircuit intre electrod si piesa de prelucrat. In urma acestui procedeu, invelisul electrodului elibereaza un gaz ce are rolul de a izola baia de sudura de oxigenul din aer. In caz contrar, fara acest nivel de protectie procedura de sudura ar fi imposibil de realizat.
Aparatul de sudura are la baza tehnologia de ultima generatie si reprezinta in acelasi timp, unica metoda de a imbina doua obiecte, realizate din materiale metalice. Cu ajutorul acestei noi tehnologi ai posibilitatea de a imbina o varietate de metale cu eficienta maxima.
Prin urmare, aparatul de sudura MIG- MAG ajuta la topirea unui fir metalic pentru a uni doua suprafete. Acest procedeu presupune eliminarea unui gaz inert sau activ, in functie de situatie. Diferentele dintre aceste tipuri de gaze sunt caracteristicile MIG sau MAG. In lipsa acestor gaze sudura nu ar putea fi protejata si s-ar depune o multime de reziduri pe suprafata metalica.
In functie de materialul pe care vrei sa-l sudezi alegi si tipul de gaz care se potriveste cel mai bine structurii acesteia. Atat gazul inert cat si cel activ isi indeplineste cu succes rolul de protectie pastrand perfect curata suprafata metalica.
Asadar, avand la baza procedeul format din electrod si gaz, poti realiza o sudura cat mai curata. In plus, obtii suduri rezistente, indiferent daca sudezi materiale subtiri sau groase.
Tine cont de toate aceste detalii, daca vrei sa te bucuri de un real succes de fiecare data cand ai intentia de a suda doua parti sau elemente metalice. Respectarea cu rigurozitate a acestor reguli te ajuta sa devii un bun profesionist in domeniu.