Tot Ce Trebuie sa Stii Despre Taierea Vitei de Vie

Primavara este anotimpul in care viticultorii au cel mai mare volum de activitate in vederea pregatirii vitei de vie. Taierea si legarea vitei de vie reprezinta un aspect foarte important pentru dezvoltarea acesteia. Pentru a avea o productie de struguri cat mai buna, vita de vie trebuie taiata in mod frecvent. Daca nu s-ar face taierile si legarile necesare toata energia plantei ar fi folosita pentru dezvoltarea laturii vegetale iar strugurii vor avea o calitate scazuta.

Primavara, asadar, este momentul ideal pentru taierea vitei de vie. Viticultorii sunt in masura sa se ocupe atat de taierea, cat si de dirijarea si legarea vitei.

 

Cand are loc procedura de taiere in uscat si cand cea de  taiere in verde?

Acesti termeni sunt foarte sugestivi, chiar si pentru cei care nu au acumulat inca o vasta experienta in acest domeniu. Taierea in uscat se face in perioada in care vita de vie nu mai vegeteaza iar taierea in verde se face in plina perioada de vegetatie.

De la sfarsitul lunii februarie si pana la inceputul lunii aprilie se intinde perioada optima de taiere.

 

Care sunt tipurile specifice taierii vitei de vie?

Taierea vitei de vie  se face in mai multe scopuri insa obiectivul principal este in mod sigur, obtinerea unei productii sanatoase si bogate. Insa, in acest context, se remarca doua tipuri de taiere, si-anume: de formare, rodire si regenerare.

 

Taierea de formare are loc incepand cu al doilea an, dupa ce planta a inceput sa se formeze putin,  imediat dupa ce a trecut gerul. Aceasta operatiune trebuie repetata an de an. Scopul acestui tip de taieri este de a-i conferi forma dorita vitei de vie, fie joasa sau inalta  fie semiinalta.

 

Taierea de rodire se face incepand cu primul an rod, ce corespunde cu al IV-lea an de la plantare. Rolul acestei taieri este de a echilibra procesul de crestere cu cel de rodire si de a obtine o recolta mult mai buna an de an.

 

Taierea de regenerare se face atunci cand plantatiile viticole sunt imbatranite si isi pierd din eficienta. Aceasta taiere se face cu scopul de a reface butucii și a le reda productivitatea.

 

Taierea vitei de vie se mai face in cazuri speciale, cand planta este afectata de inghet sau grindina, pentru a curata partile deteriorate.

 

Cum sa alegi sistemul de taiere cel mai potrivit?

Exista mai multe sisteme de taiere specifice lungimii elementelor lemnoase ce se afla pe butuc. Acestea sunt:

  • Coarda – este o ramificatie lemnoasa a tulpinii, ceea ce inseamna ca vita rodeste de multi ani. Coardele cele mai lungi pot avea si 20 ochi;
  • Cordita – este un element de productie. Cordita are o dimeniune mica, de cel mult 7 ochi;
  • Cepi – sunt elemente lemnoase de mici dimensiuni, ce se obtin din taierea coardelor si au cel mult 4 ochi. Acestea pot fi de rezerva, de inlocuire sau de rod;
  • Veriga de rod – un cuplu format din cep si coarda;
  • Calarasul – este o formatiune lemnoasa, intalnita la vitele de joase dimensiuni joase si se foloseste atunci cand butucul nu are destule brate;
  • Biciul – este o formatiune lemnoasa multianuala lunga care la capat este prevazuta cu o coarda de rod, fiind specific tot vitele de vie in forme joase.

 

Care sunt elementele de productie pentru fiecare sistem de taiere?

Pentru sistemul de taiere scurt elementul de productie este cepul de rod cu cel mult 3 ochi, si se folosesc maxim 10 elemente.

 

Pentru sistemul de taiere inalt, elementul de productie este coarda de rod care are o lungime de minim 8 si maxim 16 ochi.

 

In ceea ce priveste sistemul de taiere semiinalt, are loc imbinarea celor doua sisteme si este totodata cel mai folosit sistem de taiere.

 

Cum se face o taiere corecta a vitei de vie si ce unelte trebuie folosite?

Sursa Foto:https://www.bordeaux.com/wp-content/uploads/2019/01/Capture-d%E2%80%99e%CC%81cran-2019-01-18-a%CC%80-19.44.24-1024x683.png

 

In acest scop este necesar ca taierea sa se faca prin diafragma. Acest termen este folosit pentru mijlocul de nod. Este indicat ca taierea sa se faca dintr-o singura miscare, pentru ca vita sa se vindece mult mai usor. folosirea unor unelte de buna calitate este foarte importanta.

 

Alegerea foarfecelor si clestilor de taiat se face in functie de calitatea materialelor din care sunt confectionate, brandul care este renumit sau nu pentru unelte profesionale si tipul de taiere.  Pentru o taiere de tip by-pass este nevoie de o lama taietoare foarfeca contralama in timp ce pentru o taiere de  tip nicovala este nevoie de o lama taietoare ce culiseaza pe contralama.

 

La baza acestei alegeri se afla mai multi factori cum ar fi: grosimea ramurilor, marimea palmei precum si mana folosita pentru taiere. In acest sens, este indicat sa folositi produse profesionale care sunt prevazute cu manere ergonomice, cee ce usureaza efortul de taiere.

 

De ce este atat de importanta taierea vitei de vie?

Taierea vitei de vie influenteaza in mod direct calitatea dar si cantitatea strugurilor obtinuti. Este important sa tii cont de cateva reguli de maxima importanta pentru a executa o taiere corecta de fiecare data.

Taierea de rod reprezinta cel mai important aspect din viata unei plantatii viticole in timp ce taierea de formare dicteaza dezvoltarea lastarilor.

 

Vita de vie este o liana iar daca nu se va interveni cu taierea specifica aceasta va creste doar in lungime, va avea foarte multe frunze si va rodi foarte putin, obtinand-se struguri foarte mici si acri. Acest lucru se intampla datorita faptului ca toate resursele plantei vor fi consumate de frunze si tulpini si nu de fruct, asa cum ar trebui pentru a obtine o productie bogata.

 

Taierile periodice permit o dezvoltare mai puternica a butucului precum si dezvoltarea fructelor. In acest fel, butucul va fi mult mai rezistent, formandu-se o bariera protectiva impotriva bolilor, a daunatorilor si a conditiilor meteo nefavorabile.

 

Taierea vitei de vie este un proces necesar ce se face cu scopul de a facilita cresterea si fructificarea vitei de vie.

 

Ce tipuri de taieri se folosesc in functie de soi si sistem?

  • Taieri Teremia – se folosesc pentru plantatiile joase cu taiere scurta;
  • Taieri Guyot pe tulpina – se folosesc pentru plantatiile cu verigi roditoare ce sunt pozitionate la peste 1 m de sol;
  • Taieri Guyot pe semitulpina – se folosesc in cazul conducerii semiinalte si a taierii mixte;
  • Taieri Guyot multipla – se folosesc in cazul conducerii clasice si a taierii mixte;
  • Taieri Guyot cu brate inlocuite periodic – se folosesc in cazul conducerii inalte sau semiinalte, cu formarea a doua brate cu verigi roditoare in varf;
  • Taieri în cordon uni sau bilateral – se folosesc in cazul conducerii semiinalte si taierii mixte;
  • Taieri în cordon Lens Moser – se folosesc la plantele ce sunt prevazute cu unul sau doua cordoane, care au tulpina mai inalta de 1m.

 

Alte aspecte importante cu privire la taierea vitei de vie

Pentru a obtine un rod bogat taierea trebuie realizata in perioada de repaus fiziologic al plantei. Aceasta perioada se intinde la caderea frunzelor toamna si pana la dezmuguritul din primăvara.

 

Unii viticultori aleg sa faca taierea vitei de vie in timpul anotimpului de iarna. In acest caz, este indicat sa se lase o incarcatura pe rod mai mare, pentru ca aceasta va fi corectata primavara devreme, in functie de cati muguri cad in timpul sezonului rece.

 

Taierea vitei de vie presupune retezarea lastarilor cu foarfeca, insa nu la intamplare, ci urmand anumite criterii de baza. Iata cateva aspecte de care trebuie sa se tina seama pentru a realiza o taiere corecta:

  • elementele de rod trebuie sa provina din coarde de un an formate pe lemn de doi ani;
  • coardelor care au rodit cu altele noi trebuie inlocuite in fiecare an;
  • pentru a obtine o taietura neteda, foarfeca trebuie sa fie pozitionata cu lama spre butuc. In acest sens, lemnul trebuie retezat usor;
  • taietura se face perpendicular;
  • elementele taiate au o grosime mai mare de 1 cm.

 

Pentru o mai buna executie a taierii vitei de vie  trebuie urmate cu maxima strictete cateva reguli foarte importante si anume:

  • la taiere se lasa coarde de rod cu o grosime de minim 6 maxim 12 mm;
  • scurtarea coardelor se face deasupra ochiului nu lateral;
  • taierea se face pe o singura parte a lemnului;
  • suprimarea coardelor se face la o distanta de 2 milimetri deasupra punctelor de insertie;
  • Cepul de inlocuire trebuie sa se afle cat mai aproape de lemnul multianual;
  • suprafata taiata trebuie sa fie de mici dimensiuni;
  • pentru taierea lemnului batran se utilizeaza ferastraul si cosorul;
  • fiecare butuc are nevoie de o taietura specifica varstei.

 

Taierea vitei de vie este o lucrare deosebit de complexa si in acelasi timp foarte importanta pentru cultura. O taiere realizata corect si la timp ajuta la obtinerea unor struguri de calitate superioara. Desigur ca strugurii mari si dulci vor duce implicit la obtinerea unui vin foarte calitativ, cu o aroma puternica.

 

Acest aspect nu trebuie deloc neglijat pentru ca are o mare insemnatate in viticultura. Pentru o ingrijire corespunzatoare a vitei de vie, pe langa taiere mai este nevoie de dirijarea coardelor, aratura de primavara si legatul lastarilor.

 

 In plus, trebuie efectuate mai multe tratamente in fiecare an impotriva manei, fainarii si putregaiului cenusiu, boli care deseori afecteaza planta. Toate aceste lucrari contribuie in mod evident la obtinerea unei productii bogate de struguri si derivate din aceste fructe.