Aluminiu este un metal moale si un bun conductor de caldura. Pentru sudarea aliajelor de aluminiu este nevoie de pricepere si atentie excesiva in acelasi timp. Acest metal are tendinta de a forma la suprafata oxidul de aluminiu, care are o buna conductivitate termica. Un sudor neexperimentat s-ar putea confrunta cu reale probleme in acest sens.
Chiar daca la prima vedere sudura aluminiu pare a fi un proces complex, in viziunea sudorilor cu experienta pare destul de simplu. La reusita lor contribuie si alegerea corecta a aliajelor de aluminiu si folosirea unui echipament corespunzator - aparate de sudura si echipamente de protectie.
Cum se realizeaza sudarea aliajelor din aluminiu?
Sudura aliajelor de aluminiu cu ajutorul electrozilor inveliti se face in special de catre sudorii incepatori. Sudura trebuie realizata rapid fara a avea un contact local cu materialul pentru mult timp, deoarece fara a avea experienta riscurile sunt destul de mari. Foloseste echipamentele necesare de sudare, deoarece acestea maximizeaza reusita.
Ai grija ca selectarea metalului gresit duce in mod implicit la o calitate scazuta a sudurii. Este necesar sa se foloseasca sarme pline potrivite pentru sudarea aliajelor de aluminiu si pistoleti adecvati. Avand in vedere ca sarma de aluminiu este mai moale decat alte sarme, aceasta nu poate fi alimentata cu ajutorul pistoletilor comuni MIG. In acest context, este nevoie de un pistolet cu linere de teflon, ce este special creat pentru a suda cu sarmele de aluminiu.
Ce tehnici sunt folosite pentru sudura aluminiului?
Sursa Foto: https://lh3.googleusercontent.com/proxy/FE4qWwbqAYE4Lsu3q7HFMM007MAseEShZEnW1XAUWriR0UgcoKezdUTB7P4VnMSealyHzEcVNkbjGGC9Z7RpB_8I1cVhiGS_y2jQaNt1ILwtydDs_i3VicrDu-vrYasMhvLvhDvPF11BZuA9BHiJRSe-Bm9xKqI7C0fVYqCSg-xNaA4v1TE
Pentru un plus de siguranta este recomandata utilizarea pistoletilor si a consumabilelor dedicate sudurii cu aluminiu. Acest material se dilata la caldura de aceea duzele de contact trebuie sa fie prevazute cu gauri ceva mai mari, insa nu foarte mari pentru a asigura un contact electric bun intre duza si sarma de aluminiu.
In plus, specialistii recomanda utilizarea rolelor de antrenare care sa nu afecteze firul de aluminiu si care sa fie prevazute cu un canal de tragere in forma rotunda. De asemenea, linner-ul de teflon isi dovedeste utilitatea pentru ca reduce in mod semnificativ frecarea cu sarma.
Daca vrei sa incerci sa sudezi in aluminiu, trebuie sa pastrezi cablul pistoletului drept pentru a alimenta sarma corect. Sarma din aluminiu mai moale este predispusa la indoire în timpul procedeului de derulare. Atunci cand se folosesc table de aluminiu mai groase de 150 mm este indicat ca acestea sa fie preincalzite pentru ca sudura aluminiului sa fie cat mai eficienta.
Cum se face sudura aluminiu prin procedeul TIG?
Procedeul TIG reprezinta sudura cu gaz inert si se foloseste pentru a face suduri cat mai estetice. Este vorba despre un proces de o mare precizie prin care se pot suda metale extrem de subtiri dar in acelasi timp si metale foarte groase, ceea ce denota un grad de eficienta marit.
Acest lucru este posibil deoarece sudara TIG nu incalzeste o suprafata mare a piesei de lucru astfel ca se poate lucra foarte usor. Pentru realizarea acestei proceduri este nevoie de un pistolet, un electrod solid de tungsten, un gaz de protectie argon si o vergea de adaos. Procedeul TIG este specific sudurii in aluminiu dar se foloseste si pentru alte metale, cum ar fi: otel, otel inoxidabil, titan, magneziu, aliaje de cobalt sau de cupru.
Care sunt criteriile de baza ce trebuie urmate in sudura TIG?
In primul rand, trebuie sa ai pregatit un echipament TIG care permite sudarea in curent alternativ. Este indicat sa-ti achizitionezi echipamente profesionale, care prezinta o investitie extrem de eficienta ce iti aduce beneficii pe termen lung. Utilizarea acestor echipamente ofera rezultate mult mai bune in sudarea aluminiului.
Avand in vedere ca aluminiul formeaza la suprafata un strat de oxid atunci cand intra in contact cu aer cald, acesta are o temperatura de topire mai mare decat metalul de baza. Indepartarea adecvata a acestui strat va mari in mod evident capacitatea de fuziune intre materialul de baza si tija de aluminiu, eficentizand procedeul de sudura a aluminiului.
Un echipament TIG ajuta la indepartarea acelui strat de oxid de la suprafata, astfel incat sudura nu va fi compromisa atunci cand metalul de baza se topeste.
In cazul sudurii in aluminiu, este necesar un material de adaos pentru a lipi doua bucati de material. Aceste baghete trebuie sa fie perfect curate si igienizate pentru a optimiza reusita. In caz contrar, vor afecta in mod negativ procedura de sudura.
Pentru sudarea TIG a aluminului, ai nevoie si de gaz argon pentru ecranare. Pe langa folosirea argonului, este indicata utilizarea gazului de heliu in procent de 3% pentru a creste stabilitatea arcului.
Atat piesele de baza cat si baghetele de adaos din aluminiu trebuie sa aiba o suprafata curata, fara sa fie vizibila nici o urma de rugina. Daca sunt murdare, trebuie sa le cureti atent cu acetona, apoi sa le clatesti cu apa curata.
Folosirea echipamentelor profesioniste ajuta in mod eficient la curatarea straturile de oxid de pe suprafata aliajelor de aluminiu. Atunci cand sudezi bucati groase de alunminiu, cheia reusitei consta in preincalzirea prealabila a acestora. In acest fel, se va obtine imediat o legatura puternica.
Inainte de a incepe sudarea, este nevoie sa exersezi utilizarea pistoletul pentru ca acesta trebuie tinut drept in prima faza, apoi inclinat foarte usor la un unghi de 15 grade. Varful electrodului trebuie sa fie pozitionat la 6 mm de metal iar daca nu se respecta aceasta dimensiune arcul se va largi prea mult si va fi aproape imposibil de a realiza sudura. Incearca sa pastrezi aceasta distanta intre tungsten si metal, pentru un plus de reusita.
Alte aspecte importante despre sudura aluminiului
Sudarea aluminiului cu argon este cea mai eficienta pentru crearea unei conexiuni intre două sau mai multe elemente. Aparatul pentru imbinarea pieselor din aluminiu este foarte util. Daca vrei sa faci o sudura aluminiu cu un semiautomat, trebuie sa folosesti un anumit tip de sarma de sudura si un cilindru de argon. Pentru a realiza o sudura corecta este nevoie de un grad de calificare a sudorilor.
Aluminiu este foarte rezistent si are o activitate chimica ridicata. In contact cu aerul, acest metal reactioneaza rapid cu oxigenul formand deasupra un film de oxid, care se topeste la o temperatura +2000 grade, in timp ce aluminiu se topeste la temperatura de +650 grade.
O caracteristica importanta a aluminiului este ca si la temperaturi foarte ridicate isi pastreaza culoarea, la fel cum se intampla si cu otelul. Doar un sudor priceput este in masura sa determine gradul de incalzire potrivit pentru fiecare piesa ce este prelucrata.
Daca nu acorzi atentia binemeritata acestui aspect, pot aparea diverse probleme, cum ar fi arsuri partiale sau scurgeri de metal topit. Avand in vedere ca aluminiul are un factor de contractie ridicat, este indicat ca in timpul procedeului de sudura sa maresti consumul firului de sudura.
Sudarea cu argon a aluminiului se face frecvent pentru ca protejeaza cel mai bine zona de sudura de efectele gazelor active din atmosfera. Aceasta tehnica faciliteaza realizarea unei imbinari sudate de inalta calitate.
Cum se poate realiza sudarea in aluminiu?
Sursa Foto:https://i1.wp.com/p1.pxfuel.com/preview/330/942/362/weld-welding-metal-welded-royalty-free-thumbnail.jpg?resize=431%2C324&ssl=1
Pentru sudare, se pot folosi urmatoarele aparate:
- instalatie cu flacara pe gaz;
- aparate cu arc electric;
- aparate cu arc de argon.
In prima situatie, consumul de materiale este minim, iar dupa finalizarea lucrarii de sudare, trebuie indepartate atent reziduurile de flux. Pentru sudarea cu arc electric se consuma curent continuu cu polaritate inversa si se folosesc electrozi din aluminiu.
Aparatul cu arc de argon ajuta la imbinarea de cea mai buna calitate a pieselor din aluminiu. Acest arc este realizat cu ajutorul unui electrod de tungsten, care este foarte rezistent si implicit, reduce costul sudurii. Aceasta metoda de sudare se realizeaza cu un dispozitiv semiautomatic.
Sudura aluminiului se poate face atat cu curent continuu, cat si pulsat. Spre exemplu, in ramura industriala se folosesc masini de sudat care functioneaza cu curent alternativ.
Masina de sudat are urmatoarele proprietati: alimentare electrica, cilindru de argon si mecanism de alimentare a firului de umplere. In unele intreprinderi mașinile de sudat se conecteaza direct la o conducta centralizata de unde provine gazul inert.
Bancurile de lucru pentru sudura sunt confectionate din otel inoxidabil. Daca piesa ce urmeaza a fi sudata are o forma complexa, atunci sudura se curata cu un polizor. Pentru o sudura de inalta calitate se folosesc electrozii de tungsten. Diametrul lor trebuie sa se integreze undeva intre 1,5 si 5,5 mm.
In timpul procedeului de sudare, electrodul trebuie tinut la un unghi de 80 de grade iar lungimea arcului produs nu trebuie sa fie mai mare de 3 mm. In acest fel, consumul de materiale va fi cat mai scazut.
Sudarea semiautomatica a pieselor din aluminiu prezinta nenumarate avantaje fata de alte metode. In primul rand, aceasta necesita o zona mica de incălzire a piesei de prelucrat, ceea ce ajuta la conectarea pieselor cu o structura volumetric complexa.
Pe masura ce sudura este realizata se poate intampla ca piesa sa se deformeze dar atentia la detalii si experienta in domeniu te ajuta sa obtii o imbinare corecta a pieselor de aluminiu. Sudarea cu un dispozitiv semiautomatic necesita reglarea tuturor componentelor, iar in acest fel procesul de lipire va decurge corect.