Top 10 sfaturi pentru gradinarit

Daca gradinaritul ar fi usor, toata lumea ar face-o, nu-i asa? Din fericire, oricine poate dobandi pricepere in ale gradinaritului cu sfaturile potrivite si cu uneltele ideale pentru gradinarit. Chiar si o bucata mica de pamant poate fi transformata intr-o gradina. Gradina iti infrumuseteaza proprietatea si iti aduce un plus de creativitate si energie. Mai mult decat atat, daca plantezi legume, ai bonusul suplimentar de a beneficia de recolta ta.


Gradinile pot fi consumatoare de timp sau pot necesita doar cateva ore pe saptamana din timpul tau. Pe masura ce cresc, vei creste si tu, ca gradinar. Iar cel mai bun mod de a invata sa gradinaresti, este murdarindu-te putin pe maini! Iata cele mai utile 10 sfaturi pentru gradinarit.

Top 10 sfaturi pentru gradinarit


1.Cunoaste-ti regiunea


Poate parea evident, insa nu totul creste oriunde, deci ceea ce plantezi este determinat de pozitionarea locuintei tale. Acorda atentie caracteristicilor zonei tale, de la clima pana la expunerea la soare. Acesta este unul dintre cele mai importante aspecte pentru a incepe o gradina, deoarece e important sa intelegi atat care sunt limitele si posibilitatile, dar si ce plante se pot dezvolta cel mai bine in reginunea in care locuiesti. Acestea vor avea cele mai bune rezultate, cu o intretinere mai mica.


2.Alege locatia in functie de lumina


Subaprecierea luminii solare este o capcana obisnuita atunci cand inveti sa gradinaresti. Acorda atentie deosebita modului in care lumina soarelui patrunde in spatiul tau, inainte de a alege un loc pentru gradina ta. Majoritatea plantelor comestibile, inclusiv multe legume, ierburi si fructe, au nevoie de cel putin 6 ore de soare pe zi pentru a prospera.


In cazul unei gradini cu flori, exista plante care prefera zonele cu umbra, plante care le prefera pe cele cu soare si plante care prefera ambele variante. Este important ca, inainte de a le planta, sa te interesezi de preferintele lor sau, unde este cazul, sa iei in considerare descrierile lor.


3.Testeaza solul 


Atunci cand incepi plantarea unei gradini, unul dintre principalele sfaturi este sa investesti intr-un sol bogat in nutrienti si bine drenat. Testeaza nivelul de pH si de nutrienti al solului, iar rezultatele iti vor spune cat de acid sau alcalin este solul, acest mod afectand modul in care plantele absorb nutrientii. Din moment ce diferite tipuri de plante prospera cel mai bine la diferite niveluri de pH, testarea pamantului te va ajuta sa decizi ce sa plantezi sau cum poti trata solul.


De asemenea, examineaza si textura acestuia. Pamantul ar trebui sa fie usor de sapat si faramitat. Daca pamantul este foarte tasat si are textura argilei, va fi dificil pentru plante sa-si dezvolte radacinile. Adauga sol proaspat, mulci si ingrasaminte si ai grija sa aerezi pamantul cat mai mult si mai adanc inainte de plantare. Daca esti deja un gradinar experimentat, poti folosi un fertilizator cu baterie pentru imprastierea ingrasamintelor.

4.Incepe cu plante care sunt usor de cultivat


Este bine cunoscut faptul ca unele plante sunt mai usor de cultivat decat altele. In categoria produse usor de cultivat, specialistii in gradinarit recomanda rosii, ardei, ceapa, busuioc si pastai. Cultivarea legumelor este o introducere usoara in gradinarit, spun specialistii. In ceea ce priveste gradina de flori, usor de cultivat si de intretinut sunt vita de vie, floarea-soarelui, dalia, trandafirul sau petunia.


Cea mai importanta este, insa, cultivarea plantelor care se potrivesc cel mai bine conditiilor tale de crestere. Fa-ti temele si alege soiuri care se vor dezvolta corespunzator in spatiul pe care il ai la dispozitie.


5.Creeaza un plan


Pentru a evita aglomeratia, e necesar sa cercetezi plantele astfel inca sa stii exact cat de mari vor ajunge si realizezi spatierea acestora in consecinta. De obicei, plantele perene, care traiesc mai mult de doi ani, ar trebui sa fie cultivate la o distanta de aproximativ 18 centimetri una de cealalta. Acest lucru va lasa suficient de mult spatiu pentru o crestere noua.


E important sa cunosti cat de mari vor creste plantele deoarece, cele mai scurte ar trebui sa fie plantate in partea din fata sau marginile exterioare, iar plantele mai inalte in spate. Aici cunoasterea despre expunerea la soare va fi la indemana, in masura in care va trebui sa fii atent ca plantele inalte sa nu le blocheze pe cele mici, dar si la ce soiuri prefera sau nu lumina soarelui.


6.Tine un jurnal


Un jurnal este necesar pentru imaginea in perspectiva a gradinii tale si este o modalitate excelenta de urmari atat activitatile tale din gradina, cat si evolutia plantelor cultivate.


De asemenea, poti utiliza jurnalul pentru a pastra notite despre diverse plante interesante pe care le descoperi pe parcurs si pe care iti doresti sa le incluzi in gradina ta in anul urmator.


7.Seteaza un calendar


E necesar sa ai o idee generala despre sarcinile tale de gradinarit din fiecare sezon. De obicei, in primavara se incepe fertilizarea plantelor in mod constant, pe tot parcursul sezonului de crestere. Vara, este in mod normal mult prea cald pentru a cultiva. Toamna, dupa ce a trecut caldura persistenta, te sfatuim sa planuiesti tunderea arbustilor si a tufisurilor mari. Aceasta activitate se poate transforma intr-una placuta, luand in considerare faptul ca Eurounelte.ro iti pune la dispozitie o intreaga gama de foarfeci si clesti de gradinarit.


Daca planuiesti sa adaugi bulbi sau plante noi pentru anul urmator, o poti face toamna sau la inceputul primaverii. Iarna, in general, se taie plantele lemnoase si trandafirii, de obicei inainte de primul inghet.


8.Uda gradina in mod constant


Asigura plantelor tale o cantitate constanta si substantiala de apa. Constanta inseamna sa uzi gradina intr-un mod regulat, iar substantiala inseamna atat de multa apa cata are nevoie. Asigura-te ca apa va patrunde bine in sol si ca nu va ramane doar la suprafata. Plantele noi vor trebui udate mai des, deoarece radacinile acestora nu sunt complet dezvoltate.


In ceea ce priveste cea mai buna perioada a zilei dedicata acestei activitati, iti sugeram sa uzi gradina dimineata, inainte de a se incalzi prea mult afara, astfel incat planta sa poata imbiba cu adevarat apa. Daca vei usa gradina seara, plantele tale ar putea fi predispuse la ciuperci sau alte boli. Fii atent la frunzele galbene, ceea ce poate inseamna ca au prea multa apa!


9.Hraneste in mod regulat plantele


Am mentionat deja importanta de a incepe gradinaritul cu un sol excelent, insa acest sol functioneaza cel mai bine atunci cand ii oferim ingrasaminte naturale de inalta calitate, necesare pentru dezvoltarea armonioasa a plantelor. Cu alte cuvinte, un sol bun, in combinatie cu hrana plantelor, va garanta succesul gradinii tale. Asadar, cu o luna inainte de plantare, incepe sa-ti hranesti gradina cu ingrasaminte naturale.


10.Incearca sa fii rabdator


Gradinaritul este un intreg proces, spun specialistii. Acesta nu se intampla doar intr-o singura zi si este nevoie de mult timp si dedicare. Uneori, nerabdarea te va determina sa uzi plantele in exces sau sa insisti prea mult asupra plantelor in speranta va vor creste mai repede. Monitorizeaza-le in mod regulat, insa daca nu apare ceva gresit, pur si simplu da-le timp sa se dezvolte natural.


Te intrebai cum sa-ti incepi propria gradina? Fii increzator si tine cont de aceste sfaturi pentru gradinarit mentionate anterior, deoarece sunt pasi esentiale spre o gradina exact asa cum ti-ai imaginat-o.