Tips and tricks: Cum se pune parchetul laminat

Parchetul laminat (sau pardoseala laminata) este un produs excelent de a acoperi suprafata de pardoseala a casei tale, indiferent de tipul camerelor in care vrei sa il montezi. Parchetul laminat ofera suprafete estetice, care se curata cu usurinta si care se potrivesc in majoritatea ideilor sau stilurilor de amenajare. Daca vrei sa afli cum se pune parchetul laminat, atunci am pregatit pentru tine acest material, din care vei afla trucuri si tehnici de montaj pe care le folosesc chiar si specialistii. 

Din fericire pentru cei care doresc sa faca astfel de modificari locuintei, parchetul se monteaza cu usurinta, fara sa fie necesara experienta in amenajari interioare.

Tips and tricks: Cum se pune parchetul laminat

 

Caracteristicile parchetului laminat

Inainte de a te intreba cum se pune parchetul este bine sa afli care sunt caracteristicile acestui tip de parchet. Fiind realizat din lemn in proportie de circa 80%, parchetul laminat este printre cele mai populare tipuri de parchet, fiind si o pardoseala destul de ieftina. Parchetul laminat este alcatuit din patru straturi, dupa cum urmeaza:

  • Stratul superior – o rasina sintetica ce confera durabilitate si rezistenta la uzura si pete. 
  • Stratul decorativ –hartie imprimata cu imaginea specifica lemnului, responsabil de designul atractiv al parchetului laminat.
  • Stratul de suport – alcatuit din fibre lemnoase de mare densitate, ce confera pardoselii o duritate crescuta. 
  • Stratul de echilibrare – cu rol de protectie impotriva umezelii, dar si cu rol in durabilitate si stabilitate. 

Potrivit pentru sufragerie, dormitor sau pentru camera copiilor, parchetul laminat atrage prin diversitatea modelelor, fiind usor sa gasesti exact modelul perfect pentru pardoseala locuintei tale. Cu un design atractiv, vei vedea ca parchetul laminat se poate alege in functie de culoare si de model, astfel incat sa raspunda cerintelor tale de estetica. Unele tipuri de parchet laminat se pot gasi in nuante de maro sau bej, insa poti gasi si nuante foarte apropiate de alb.  

Alaturi de gama diversificata de modele, parchetul laminat se remarca prin rezistenta crescuta la zgarieturi datorita stratului de uzura, fiind astfel potrivit chiar si pentru zonele cu trafic mediu. In plus, montajul pachetului se realizeaza cu usurinta, fara a necesita echipe specializate de muncitori si implicit costuri crescute pentru aceasta etapa de lucrari de amenajare.


Ce trebuie sa ai in vedere cand montezi singur parchet

Daca te-ai hotarat sa montezi parchetul in regie proprie, atunci primul lucru pe care trebuie sa il ai in vedere este lista de materiale de constructie care iti sunt necesare. 

Bineinteles, ai nevoie de placile de parchet laminat, cantitatea acestuia variind in functie de suprafata podelei tale. Alaturi de acesta ai nevoie de plinte de perete, folii de protectie, precum este folia de protectie expandata, care ajuta la izolatia termica si fonica a podelei, dar si de folie cu bariera impotriva vaporilor. Poti adauga pe lista de materiale necesare montarii parchetului polistirenul extrudat de 3-5mm (acesta fiind insa optional, in functie de necesitatile incaperii tale), profilul de trecere si siliconul acrilic. 

Odata ce ai lista cu materialele necesare pregatita, le poti achizitiona, urmand in continuare sa afli cum se pune parchetul cu usurinta, prin simpla respectare a unor mici pasi. 


  • Pregatirea parchetului – un pas esential
  • Incepe sa montezi parchetul laminat prin citirea instructiunilor de instalare oferite de producator. Aceste instructiuni contin informatii utile cu privire la o instalare corecta, astfel incat pardoseala ta sa arate foarte bine pentru cat mai mult timp si sa fie protejata. 

    Un bun punct de plecare in montarea pas cu pas a parchetului consta in pregatirea acestuia, prin aclamatizarea placilor. Aceasta se realizeaza prin pastrarea placilor de parchet in camera in care vor fi montate pentru o perioada de 48 de ore, la o temperatura cuprinsa intre 18 si 25 de grade Celsius, resimtita la nivelul podelei. 

    Pe durata celor doua zile in care faci aclamatizarea placilor de parchet, este recomandat sa le pastrezi scoase din cutie, asezate pe o suprafata plana, astfel incat acestea sa nu isi modifice forma. Este important sa nu sari peste aceasta etapa, pentru ca rolul aclimatizarii este acela de a obisnui parchetul cu umiditatea din camera in care va fi montat, astfel incat placile sa nu sufere dilatari ulterioare, cand sunt deja montate. 


  • Pregatirea sapei pentru a monta placile de parchet

  • Inainte de montarea propriu-zisa a placilor de parchet este nevoie sa faci unele verificari la nivelul sapei, pentru a vedea daca aceasta prezinta goluri, fisuri sau denivelari. 

    Asigura-te ca suprafata de montare (substratul de beton) este uscata si plana. Acorda atentie celor mai mici denivelari si foloseste masa de spaclu autonivelanta pentru a le nivela. Dupa ce te-ai asigurat ca sapa este plana, monteaza folia cu bariera de protectie impotriva vaporilor. Aceasta se monteaza cu usurinta, insa trebuie sa ai grija sa existe o suprapunere de 10cm a benzilor de folie. Imbinarile dintre folii se etanseizeaza cu o folie de aluminiu. La margini se indoaie in sus folia pentru aproximativ 5cm. 


    Dupa montarea foliei impermeabile se aplica folia de polietilena expandata, care are atat rol de izolatie fonica, cat si termica. Aceasta se asaza la un unghi de 90 de grade fata de sensul de montare a placilor laminate, fixarea acestora realizandu-se cu ajutorul unei benzi adezive. 



  • Montarea placilor  de parchet laminat
  • Odata ce ai pregatit corespunzator stratul suport, poti da startul montarii placilor de parchet laminat. Lasa spatii de dilatare de cel putin 1cm intre parchet si perete, pentru ca variatiile de dimensiune ale lemnului sa nu apara la nivelul placilor, dat fiind faptul ca pachetul din lemn laminat este alcatuit in proportie de circa 80% din lemn. Astfel, lemnul se dilata sau se contracta, in functie de nivelul de umiditate. 

    Monteaza parchetul laminat incepand dintr-un colt al incaperii, avand grija sa plasezi placile paralel cu fereastra din camera sau cu orice sursa principala de lumina. Ia cate un rand de placi, pe care sa il montezi longitudinal de-a lungul peretelui. Daca ai nevoie de ajutor pentru a pozitiona corect primele placile de parchet poti folosi distantierele. 

    Asigura-te ca fiecare placa se imbina corect, iar in cazul in care folosesti parchet cu sistemul dublu-click, ai grija ca acesta sa se declanseze, pentru imbinarea placilor perfecta. 

    Cand ajungi la ultima placa din rand, o rotesti la 180 de grade si marchezi cu precizie lungimea necesara, tinand cont, bineinteles, de distanta pana la perete. 


    Cum se pune parchetul in zonele dificile?

    Pe cat de simplu se monteaza parchetul in locurile usor accesibile, pe atat de lipsit de dificultate este sa il instalezi in zonele mai greu accesibile, precum sunt tevile de incalzire. Trebuie doar sa marchezi pe placa de parchet pozitia tevii de incalzire si sa decupezi diametrul tevii + 20mm. Foloseste un fierastrau electric pentru a taia placa. Dupa taiere se fixeaza placa taiata cu spatiul dintre perete si teava si se lasa rostul de dilatatie. 

    In cazul tocurilor de la usa, placile vor fi scurtate, pentru a fi posibila montarea lor sub acestea. Poti taia placile cu fierastraul, avand grija sa intorci o placa pe dos si sa o folosesti pe post de suport. In cazul in care ai tocuri de usa din otel, iti recomandam sa decupezi placa, iar apoi sa umpli rostul de dilatatie creat cu material de etansare, in acest fel impiedicand patrunderea umiditatii in material. Poti folosi pentru etansare o cantitate mica de spuma poliuretanica cu celula inchisa sau deschisa, pentru ca aceasta va expanda, sigiland suprafata. 

    Pentru a monta parchetul laminat la imbinarea cu gresia, ai nevoie de un profil de trecere conceput special pentru a face posibila o imbinare corecta a materialelor, dar si pentru ca amenajarea sa fie cat mai placuta din punct de vedere estetic. 

    Calculeaza distanta dintre cele doua zone ale camerei, adauga distantei existente inca 6mm si taie placa in asa fel incat sa se potriveasca perfect, iar dupa ce ai asezat aceasta ultima placa, poti fixa profilul de trecere. 

    Mentinerea si intretinerea parchetului laminat se realizeaza cu usurinta, prin folosirea produselor de curatenie corespunzatoare. Printr-o ingrijire corecta vei mentine culoarea parchetului, dar si stralucirea acestuia, pentru o perioada cat mai indelungata. 


    De ce unelte ai nevoie pentru montarea parchetului?

    Alaturi de materialele de care ai nevoie pentru a instala parchetul, exista unelte necesare care te ajuta sa duci la indeplinire cu usurinta proiectul tau. Astfel, vei avea nevoie de distantiere, care te vor ajuta sa pastrezi distanta intre pardoseala si perete, dar si de rigla, creion special si echer, pentru a calcula si marca corect placile de parchet. 

    Din categoria de unelte de mana iti mai sunt necesare un ciocan si o croseta parchet. Alaturi de acestea, ai nevoie de un fierastau electric pentru a taia placile de parchet atunci cand este necesar, dar si o bormasina electrica

    Cu uneltele electrice potrivite, dar si cu rabdare, se monteaza parchetul mai usor decat ai crede. Dupa instalarea parchetului se pot monta plintele, iar proiectul tau DIY este gata. Locuinta ta este innoita cu o podea noua, schimbarea parchetului fiind unul dintre cele mai simple proiecte de amenajare a locuintei pe care le poti indeplini singur cu succes. 

    Alege un parchet laminat de calitate, intr-o nuanta inchisa sau deschisa, in functie de culoarea lemnariei usilor si geamurilor, dar si de cea a mobilierului, pentru a-ti decora armonios locuinta. Fie ca esti in cautarea parchetului potrivit pentru sufragerie, dormitoare, camera copiilor, hol sau chiar pentru bucatarie, il poti monta singur, cu un minim de efort.

    Dat fiind faptul ca cel mai bine invatam din propria experienta, montajul parchetului laminat nu va mai fi un mister dupa ce iti vei instala singur parchetul in propria locuinta. Dincolo de rezultatul final care te va multumi pe deplin, experienta in sine va fi una deosebit de placuta, iar casa ta va arata cu siguranta mult mai deosebit.