Tehnici de depozitare a fructelor si legumelor in sezonul rece

Legumele si fructele pot fi pastrate pe tot parcursul anului, daca le depozitezi in congelator sau in locuri racoroase si intunecate. Daca inveti cateva trucuri de baza si stii cum sa depozitezi corect fructele si legumele, te poti bucura de prospetimea si de savoarea acestora chiar si in sezonul rece.


Tehnici de depozitare a fructelor si legumelor in sezonul rece - depozitarea in beci sau pivnita


Primul pas pentru depozitarea fructelor si a legumelor in sezonul rece il reprezinta pregatirea spatiului in care urmeaza sa fie pastrate, iar factori precum igrasia, praful, mucegaiul si condensul sunt primii care trebuie eliminati.


După ce aceste aspecte legate de mediul ambiental sunt bifate, trebuie verificata starea mobilierului pe care urmeaza sa stea fructele si legumele, daca alegeti sa le depozitati intr-un beci sau in camara, tocmai pentru a evita micile accidente precum spargerea borcanelor. De asemenea, rafturile trebuie sa fie unele rezistente si usor accesibile. PVC-ul, metalul si ceramica asigura un mediu curat si potrivit pentru depozitarea fructelor si a legumelor.


Pasuldoi il reprezinta setarea unei temperaturi optime, care nu trebuie sa depaseasca 4-5 grade Celsius, iar aceasta temperatura ar trebui mentinuta inclusiv vara. La fel de importanta este umiditatea, care, in beci, trebuie sa se incadreze intre 60-65%,insa, daca discutam despre depozitarea legumelor, in special a cartofilor, umiditatea trebuie sa fie de 90-95%.


Lumina potrivita reprezinta un alt factor important atunci cand discutam despre depozitarea fructelor si a legumelor in beci sau in pivnita. Acestea trebuie ferite de razele soarelui, astfel ca locul respectiv trebuie sa fie intunecat.


Protejarea impotriva daunatorilor este alt aspect foarte important, la fel si evitarea mirosurilor neplacute, iar aici intervine carbunele, care absoarbe cu usurinta mirosurile neplacute.

Tehnici de depozitare a fructelor si legumelor in sezonul rece


Fructe si legume care rezista peste iarna in pivinita/beci


Cartofii
Ceapa
Usturoiul
Varza
Radacinoasele
Conopida
Gutuile
Merele
Perele



Depozitarea fructelor si a legumelor in rumegus/nisip


Patrunjelul, morcovii, merele, perele, hreanul, ridichiile, telina sunt doar cateva dintre fructele si legumele care pot fi depozitate cu usurinta in nisip sau in rumegus, atat culcate, cat si in picioare.


Conservarea fructelor prin invelirea in hartie


Puteti opta pentru pastrarea merelor si a perelor in hartie sau in ziar si, mai apoi, le puteti depozita in laditele din camara sau chiar si in beci. Dupa ce infasurati fiecare fruct, depozitati-le in locul racoros pe care l-ati ales si verificati-lee periodic, pentru a le elimina pe cele care s-au alterat pe parcurs.


Depozitarea fructelor si a legumelor in frigider


Fructele si legumele pot fi depozitate si in frigider, insa pentru o perioada scurta de timp. Care sunt acestea si pentru cat timp le putem tine la frigider? Ei bine, afinele rezista la frigider pana la o saptamana, daca sunt tinute in pungi de plastic, iar daca sunt depozitate in congelator, rezista chiar si cateva luni.


Kiwi poate rezista la frigider pentru o perioada de doar 3-4 zile, pana devine putin moale, cand este numai bun de savurat. In schimb, portocalele sunt foarte rezistente si pot fi tinute la frigider chiar si doua - trei saptamani.


Deshidratarea fructelor si a legumelor


O alta modalitate prin care ne putem bucura pentru o perioada indelungata de savoarea fructelor si a legumelor este prin deshidratarea acestora. Cum deshidratam fructele si legumele si care sunt cele care se preteaza cel mai bine acestui proces? Putem opta fie pentru uscarea la soare, fie pentru uscarea la cuptor a urmatoarelor fructe si legume:

Rosii
Mere
Visine
Afine
Caise
Pere
Gutui
Telina
Ceapa
Mazare
Spanac
Prune


Voi cum alegeti sa va bucurati de prospetimea fructelor si a legumelor, inclusiv in sezonul rece?In catalogul nostru de unelte de uz casnic  va asteapta o gama variata de ustensile care nu pot lipsi din gospodarie, atunci cand vine vorba despre tehnicile de depozitare a fructelor si a legumelor.