Taierea vitei de vie - ce unelte iti trebuie si cum se face

Daca este ingrijita corespunzator, vita de vie va ramane in productie pentru o perioada indelungata de timp. Nu este deloc neobisnuit ca aceasta sa fie productiva chiar si cativa zeci de ani. Insa, pentru a obtine cele mai bune rezultate, vita de vie trebuie taiata in fiecare an pentru a elimina partile deteriorate si neproductive, dar si pentru a ajuta la cresterea lastarilor. In plus, taierea vitei de vie influenteaza atat cantitatea si calitatea strugurilor. Taierile bine executate vor permite, de asemenea, si intarirea butucului, acesta devenind mai rezustent in fata conditiilor meteo nefavorabile, a daunatorilor si a bolilor. 

Fara interventii din partea viticultorilor, vita de vie va creste mai mult in lungime, formand mai putini struguri si mai multe funze. Pe langa asta, putinele fructe ce vor creste, vor fi de dimensiuni reduse si vor avea o concentratie foarte scazuta de zahar, deoarece frunzele si tulpinile vor consuma majoritatea resurselor plantei.

In acest articol, vom explica modul in care trebuie realizata aceasta lucrare si vom prezenta uneltele de care vei avea nevoie.

Taierea vitei de vie - ce unelte iti trebuie si cum se face

Taierea vitei de vie: unelte necesare

Foarfeca pentru taierea viei

Cosor

Fierastrau de mana

Sfoara pentru gradina

Taierea vitei de vie: cum se face?

Cea mai importanta taiere la vita de vie, taierea de rodire, se executa anual, in uscat, pana la umflarea mugurilor. Este destul de usor de intuit ca acest proces presupune retezarea unor vlastari. Dar asta nu inseamna ca poate fi facut oricum. Iata pasii pe care ii ai, mai exact, de urmat.

Indeparteaza vitele innegrite sau zbarcite si frunzele moarte de pe planta in timpul perioadei repausului fiziologic (de la caderea frunzelor toamna pana la dezmuguritul ce are loc primavara), pentru a expune portiunile goale. In cazul plantatiilor de mici dimensiuni sau a celor din jurul locuintei, este recomandat ca taierile se fie executate dupa trecerea marilor gerurilor (februarie - martie), pentru a putea observa efectele acestora asupra vitei de vie. Daca gasesti struguri uscati, indeparteaza-i si pe ei. Localizeaza tulpina principala astfel incat sa poti lucra pe ambele parti pentru a obtine o planta simetrica.

Folosind foarfeca pentru taierea viei, scurteaza coardele de un an deasupra ultimului mugure. Ai grija ca atunci cand tai, sa pozitionezi lama ascutita a foarfecei catre partea taieturii ce ramane pe butuc. Astfel, vei evita zdrobirea lemnului - nu uita ca lemnul nu trebuie sa fie zdrobit, ci retezat. Tine cont si de faptul ca taietura trebuie intotdeauna sa ramana neteda.

Foloseste fierastraul de mana pentru taierea partilor lemnoase mai batrane. Executa aceasta operatiune netezind rana cu cosorul.

Alte aspecte pe care trebuie sa le iei in considerare atunci cand tai vita de vie sunt:

Taietura trebuie facuta perpenidcular.

In momentul taierii, elementele de rod trebuie sa provina din coarde de un an ce sunt formate pe lemn de doi ani. 

Prin urmare, taiarea vitei de vie este esentiala si are ca scop optimizarea cresterii si fructificarii plantei. Acest ghid iti ofera toate informatiile de baza pentru a realiza lucrarea in mod corect. Succes!