Taierea unui copac: de la legislatie la metoda corecta

Copacii infrumuseteaza intotdeauna orice localitate sau oras si ne ofera, in acelasi timp, un mediu de viata sanatos. Exista insa, multe situatii in care acestia pot crea neplaceri si pot chiar pune in pericol viata oamenilor. Principala problema o constituie copacii batrani si inalti din zonele dens populate, cum ar fi cei din orase, pozitionati in apropierea blocurilor sau a caselor. Riscurile de a provoca daune majore in timpul unei furtuni sunt extrem de mari.

Acesta este motivul pentru care, de cele mai multe ori, trebuiesc luate masuri de taiere a copacilor care prezinta astfel de riscuri. Taierea unui copac, insa, aduce cu sine si cunoasterea legii de taiere a unui copac. Unele comunitati au legi foarte stricte referitoare la taierea copacilor si sunt asociate cu amenzi majore. Asadar, inainte de a lua decizia de taiere a unui copac, iata ce prevede legislatia si ce va trebui sa ai in vedere.

Taierea unui copac: de la legislatie la metoda corecta
Taierea unui copac din domeniul public



Atunci cand copacii apartin domeniului public, primaria locala este cea care se ocupa de supravegherea si defrisarea copacilor. Inspectori ai Administratiei Domeniului Public sunt desemnati sa mearga pe teren si sa constate daca pomii sunt sanatosi sau daca reprezinta vreun pericol pentru locuitori. Daca pomii sunt uscati sau afectati si exista riscul sa cada, acestia vor fi defrisati. In cazul in care crengile copacilor afecteaza cablurile sau cladirile, ei vor fi toaletati in asa fel incat sa nu mai provoace daune.


Chiar daca cetatenii nu fac nicio sesizare sau reclamatie, responsabilitatea inspectorilor primariei este de a verifica arborii si de a actiona la taierea acestora atunci cand e cazul. In cazul unui incident neplacut, inspectorul care face verificarea este singurul responsabil si va fi sanctionat din punct de vedere administrativ.


Taierea unui copac din domeniul privat


Sarcina de supraveghere a copacilor din domeniul privat revine proprietarilor. Ca si in cazul anterior, copacul va fi verificat de uscaciune sau daunatori. Daca reprezinta un pericol, atunci va trebui sa te adresezi primariei si sa soliciti taierea acestuia. In cazul in care coroana copacului este prea mare, vei putea cere toaletarea lui. Copacii vor fi toaletati sau defrisati de catre primarie doar in cazul in care crengile acestora deranjeaza propria locuinta sau cablurile de curent electric, sau daca radacinile lor produc daune asfaltului, conductelor sau gardului.


In cazul in care doresti sa tai un copac din proprie initiativa, va trebui sa obtii o autorizatie de taiere a unui copac din partea primariei. Odata ce autorizatia a fost aprobata, vei avea nevoie doar de o drujba potrivita sau de o foarfeca de taiat crengi.

Cum obtii autorizatia de taiere a unui copac?


Pentru a putea toaleta sau defrisa un copac este nevoie de o autorizatie sau un aviz. In vederea obtinerii acestei autorizatii, este nevoie sa faci o cerere pentru taierea unui copac catre Registratura Primariei Municipiului Bucuresti sau a judetului de care apartii, in care sa soliciti taierea unui copac si motivele pentru care doresti acest lucru.


Astfel, o comisie iti va verifica ulterior solicitarea, iar in urma constatarilor ti se va elibera autorizatia de taiere a copacului sau de toaletare a acestuia. Eliberarea acestei autorizatii va fi lipsita de orice fel de cost.


Preturi si amenzi pentru taierea unui copac


Asa cum am stabilit anterios, in situatia in care copacul se afla in domeniul public, primaria va fi cea care se va ocupa de taierea acestuia si va acoperi costurile necesare acestei operatiuni.

In cazul in care copacul se afla pe un domeniu privat, adica in propria curte, dupa completarea cererii de taiere a unui copac si obtinerea autorizatiei, fie contactezi o firma care executa acest gen de lucrari, fie realizezi aceasta operatiune singur, daca dispui de unelte potrivite. Pentru taierea unui copac vei plati intre 200 si 700 RON, in functie de grosimea si inaltimea acestuia.

In ceea ce priveste amenzile pentru taierea unui copac fara aviz, acestea sunt cuprinde intre 1,500 si 2,500 RON.

Asadar, taierea unui copac functioneaza intotdeauna pe baza unei autorizatii si este ideal sa tii cont de prevederile legislatiei inainte de a defrisa sau toaleta un copac. Desigur, legile sunt ceva mai stricte in zonele urbane, spre deosebire de cele rurale, insa este important sa ai in vedere care sunt riscurile atunci cand tai un copac fara un aviz de la primaria de care apartii.