Sudeaza in Siguranta - Tips & Tricks

Pentru a realiza o sudura eficienta ai nevoie de experienta si indemanare dar si de aparaturi moderne, de ultima generatie. Daca stii sa folosesti corect aparatul de sudura atunci cunosti deja cateva caracteristici esentiale despre cum se sudeaza in mod adecvat. Pentru a duce fiecare proiect la bun sfarsit trebuie respectate cu maxima precizie cateva etape principale. Ia in considerare urmatoarele sfaturi utile pentru a suda in siguranta si pentru a nu-ti pune viata in pericol.

 

Reguli de baza in alegerea aparatului de sudura

Sursa Foto:https://www.tws.edu/wp-content/uploads/2017/08/welding-with-electrode.jpg

Ca sa inveti cum se sudeaza, trebuie sa folosesti aparatul de sudura care se potriveste cel mai bine pentru lucrarile in desfasurare. Fiecare aparat de sudura prezinta diferite caracteristici iar selectia se face in functie de ceea ce ai nevoie.  Iata care sunt tipurile de aparaturi de sudura dintre care trebuie sa alegi :

  • aparat de sudura cu electrozi sau transformator MMA

E vorba despre aparatul de sudura clasic, care este folosit pentru a uni doua bucati de material, cu materialul care rezulta din topirea electrodului. Se poate utiliza pentru lipirea materialelor de grosimi variate iar aparatul se manevreaza cu mare usurinta. Se foloseste in orice conditii climatice, chiar si atunci cand este vant, cu eficienta maxima.

Acesta functioneaza pe baza de gaze, care se diferenteaza in functie de tipul acestora, si-anume : gaz inert MIG sau gaz activ MAG. Gazul inert se foloseste pentru sudarea metalelor si a materialelor precum aluminiu, cupru sau titan iar cel activ se foloseste cu precadere pentru sudarea otelului.

Sudura se realizeaza prin topirea unui fir metalic care ajuta la unirea a doua bucati de materiale. In timpul acestui proces, se elimina un gaz care impiedica depunerea de reziduuri pe suprafata metalelor.

Pentru a realiza o sudura rezistenta, foloseste acest aparat doar in spatii inchise.

Acest aparat de sudura foloseste un electrod neconsumabil pentru a uni diverse materiale, cu scopul de a forma un anumit obiect. Gazul eliberat protejeaza foarte bine suprafata de sudare impotriva oxidarii.

Aceste procedeu se foloseste cu succes atat pentru lipirea materialelor ferose cat si a celor neferoase. Folosind acest utilaj modern vei reusi sa faci o sudura precisa si rezistenta. Procedeul de sudura poate dura ceva mai mult timp, decat in alte situatii, pentru ca aparatul nu este usor manevrabil, fiind dedicat in special sudorilor profesionisti.

Aparatul de sudura autogen implica utilizarea unei flacari oxiacetilenice si a unui fir metalic, pentru a topi in mod eficient doua bucati de metale. Se foloseste deseori, pentru taierea sau perforarea metalelor. Poate fi utilizat atat in interior cat si in exterior. Acest aparat emana o cantitate foarte mare de caldura in timpul sudurii, de aceea este posibil sa apara mici deformatii pe suprafata materialului respectiv.

Invertorul de sudura consuma o cantitate mica de energie. Poate fi alimentat cu energie electrică rezidențială si se foloseste extrem de usor, chiar si de catre incepatori. Aceste aparate sunt foarte eficiente pentru ca se identifica printr-o putere destul de mare, chiar daca au dimeniuni reduse si o greutate mica. Invertoarele de sudura pot fi de tipul MMA, MIG/MAG sau TIG.

 

Toate aceste recomandari cu privire la functionalitatea aparatelor moderne, te ajuta sa stii cum se sudeaza corect, fara sa intampini nici un fel de probleme.

 

Care sunt tipurile de electrozi si caracteristicile acestora ?

Sursa Foto:https://5.imimg.com/data5/JR/PL/MY-6143129/arc-welding-electrodes-500x500.jpg

In selectia aparatului de sudura cel mai potrivit, trebuie sa tii cont si de tipul de electrozi de sudura folositi, pentru aparatelor de tip MMA. Acestia sunt :

  • Electrozi rutilici :

 

  • ideal de folosit pentru sudura in curent alternativ adica pe baza de acumulatori si in curent continuu, adica la priza
  • produc un arc electric stabil 
  • contin o cantitate mare de hidrogen, baia de sudura este fluida
  • se folosesc pentru sudura verticala, orizontala, atat pentru materiale groase cat si subtiri
  • se realizeaza o sudura de calitate dar care are o rezistenta scazuta.

 

  • Electrozi bazici :

 

  • au un continut scazut de hidrogen
  • baia de sudura este vascoasa
  • arcul electric se amorseaza mai greu
  • se foloseste numai pentru sudura in curent la priza
  • produc o cantitate mare de material de adaos
  • se folosesc si pentru materiale subtiri
  • se obtine o sudura fiabila si rezistenta.

 

  • Electrozi celulozici

 

  • nu produc multe reziduri
  • contin o cantitate mare de hidrogen
  • se folosesc cu eficienta maxima doar pentru sudura in curent continuu cu tensiune ridicata
  • se obtine o sudura cu aspect neregulat.

 

Cum se sudeaza in deplina securitate ?

Procesul de sudare nu este deloc complicat, daca tii cont de toate detalile necesare.  Pentru a stii cum se sudeaza trebuie sa folosesti ustensilele necesare si sa detii un bagaj vast de cunostinte de specialitate. Protectia proprie reprezinta un lucru deosebit de important, de aceea trebuie sa te echipezi corect cu toate ustensilele necesare. Iata care sunt elementele de baza cu rol de protectie :

  • aparat de sudura;
  • masca de sudura;
  • manusi pentru protectie;
  • electrozi;
  • cabluri pentru realizarea legaturile;
  • ciocan;
  • perie de sarma.

 

Ce trebuie sa faci pentru a realiza cu succes procedeul de sudura cu electrozi?

Specialistii recomanda respectarea regulilor principale ce stau la baza acestui procedeu, pentru  a realiza o sudura corecta si rezistenta. Prin urmare, iata care sunt pasii de urmat :

  • Asigura-te ca ai instalat aparatul de sudura in mod adecvat;
  • Ai grija cum prinzi clestele de masa pentru a indeparta orice risc de electrocutare;
  • Electrodul trebuie sa fie uscat si sa se prinda in cleste iar aparatul trebuie conectat la curent;
  • Pentru a indeparta orice fel de pericol, tine aparatul de sudura cu ambele maini;
  • Atinge usor electrodul cu zona de imbinare a celor doua materiale ce urmeaza sa fie lipite;
  • Regleaza atent intensitatea arcului de curent, pentru a obtine valoarea optima pentru sudura;
  • Atinge si retrage alternativ electrodul in mod cat mai rapid, in timp ce faci punctele de sudura, pentru a conferi un plus de rezistenta sudurii;
  • Realizeaza sudura pe ambele parti ale materialelor pe care vrei sa le unesti;
  • Asteapta putin pana ce se raceste sudura si apoi indeparteaza zgura care s-a format in exces, cu ajutorul ciocanului de zgura. In acest fel, faci un pas important pentru pregatirea materialului de slefuire;
  • Nu uita sa cureti sudura in mod corespunzator cu ajutorul periei de sarma.

 

Toate aceste tehnici despre cum se sudeaza joaca un rol extrem de important, in ceea ce priveste realizarea procedeul de sudura in deplina siguranta dar si a unei suduri cu un grad marit de rezistenta.Procedeul de sudura este destul de complex, de aceea este nevoie sa cunosti cat mai multe informatii de specialitate.

 

Cum sa pregatesti adecvat materialele de lucru ?

Cand te hotarasti ca doresti sa inveti cum sa sudeaza, trebuie sa acorzi atentia necesara tuturor aspectelor. Curatarea eficienta a materialelor pe care le vei folosi in procedeul de sudare este esentiala, pentru ca de acest aspect depinde rezultatul final. Daca incepi sa sudezi materiale ruginite cu siguranta exista sanse mari de nereusita.

Toate materialele metalice trebuie curatate foarte bine inainte de a incepe sa sudezi. Prin urmare, trebuie indepartate toate petele de ulei sau grasime si urmele de mizerie depuse pe acestea. Daca materialele nu sunt degresate in mod corespunzator, acestea nu se vor topi si nu se vor uni bine, din cauza depunerilor respective.

In general, metalele se curata destul de usor cu ajutorul unui material moale si uscat insa aluminiul, necesita o curatare mai intensa.  Pentru ca o bucata de material din aluminiu sa se poata suda corest se foloseste o perie speciala de curatat.

 

Fiecare material prezinta anumite caracteristici diferite, cum ar fi: amestecul de gaze, debitul, tensiunea si amperajul, ceea ce inseamna ca si procedurile de sudura difera. Verifica cu atentie aceste aspecte inainte de a suda orice materiale. Tine cont de faptul ca materialele de adaos reprezinta o componenta fara de care nu s-ar putea realiza sudura. Totusi, daca nu stii cum sa le indepartezi corect poti intampina diverse probleme in procesul de sudare.

 

Invata cum se sudeaza de la sudorii cu experienta, pentru ca acestia beneficiaza de cunostinte solide si au o experienta vasta in domeniu. Atributele diferitor tipuri de fire si tehnicile de sudare specifica reprezinta inca un aspect caruia trebuie sa ii acorzi toata atentia necesara. Trebuie sa stii cum sa elimini materialul de adaos si care este tehnica cea mai potrivita pentru a indeparta zgura.

 

Alte detalii importante despre procedeul de sudura

Sursa Foto:https://www.condat-lubricants.com/wp-content/uploads/sites/2/2016/04/lubrifiants-poudres-fils-soudure-660x330.png

Fiecare material are diverse proprietati chimice si mecanice si prin urmare, se comporta diferit in timpul sudurii. Fiecare material reactioneaza in mod diferit la racire sau la incalzire iar unele materiale trebuie supuse unor tratamente adecvate inainte sau dupa ce a avut loc procedeul de incalzire.

 

Pentru a stii cum se sudeaza la un nivel superior este nevoie sa folosesti aparatele cu indemanare si precizie, sa te echipezi in mod corespunzator si sa cunosti in detaliu componenta metalelor, precum si modul in care reactioneaza in diferite situatii.

Cu rabdare si o atentie desavarsita, vei reusi sa inveti tacticile reprezentative si sa stapanesti tehnicile de baza, devenind un sudor din ce in ce mai priceput.