Stropirea pomilor cum si cand se face, recomandari de produse

Cand te-ai gandit pentru prima data la cresterea unei livezi, ai ales probabil pomii fructiferi dintr-un catalog. Frunzele stralucitoare si fructele aratoase din imagini sunt ispititoare si promit intotdeauna un rezultat delicios dupa cativa ani de ingrijire minima. Din pacate insa, pomii fructiferi nu sunt cele mai putin pretentioase plante la care sperai.


Daunatorii si bolile afecteaza pomii fructiferi din toate regiunile tarii. Stropirea pomilor fructiferi este cea mai buna metoda pentru a evita aceste probleme si functioneaza cel mai bine atunci cand este facuta la momentul potrivit din an. Haide sa aflam mai multe despre perioadele in care este indicata stropirea pomilor si care sunt cele mai eficiente solutii si tratamente prin care putem preveni si combate aparitia bolilor si a daunatorilor.

Stropirea pomilor cum si cand se face, recomandari de produse
De ce este necesara stropirea pomilor?


Stropirea pomilor fructiferi este una dintre cele mai eficiente si importante metode pentru obtinerea unei livezi sanatoase si roditoare. In general, stropirea realizeaza o data cu , in perioada primaverii, dar si in alte perioade ale anului, asigurand atat sanatatea pomilor, cat si o productie bogata.


In functie de sezonul in care se realizeaza, aplicarea tratamentelor fitosanitare are rolul de a preveni sau de a ameliora bolile provocate de daunatori. Este esentiala, insa, preventia, deoarece odata instalate, aceste boli pot produce pagube semnificante in livada si pot compromite astfel productia de fructe.


Avand in vedere variatia temperaturilor si schimbarile sezoniere care favorizeaza aparitia daunatorilor si a noilor forme de boli, numarul tratamentelor aplicate intr-un an pentru majoritatea tipurilor de pomi fructiferi este de aproximativ 5 ori.


Cand se realizeaza stropirea pomilor?


Pentru un tratament eficient al livezii, este necesar sa ai in vedere atat anotimpul, cat si conditiile meteo favorabile in ziua pe care ai ales-o pentru stropire. Astfel, va fi nevoie sa efectuezi un tratament toamna, in perioada de repaus vegetativ, un tratament spre finalul iernii si, de asemenea, este recomandata aplicarea unor tratamente fitosanitare in primavara si pe parcursul etapei de vegetatie.


Calendarul stropirii pomilor


Asa cum am mentionat anterior, stroprea pomilor fructiferi se realizeaza in mai multe etape:


Toamna, in perioada de repaus vegetativ, dupa caderea frunzelor


Stropirea pomilor fructiferi primavara se realizeaza imediat dupa taiere, la finalul iernii sau la inceputul lunii martie.


De-a lungul perioadei vegetative


Cel mai favorabil moment pentru tratamentele fitosanitare este recunoscut de catre majoritatea fermierilor si pomicultorilor ca fiind perioada cuprinsa intre finalul iernii si inceputul primaverii. Substantele necesare combaterii daunatorilor si bolilor sunt aplicate prin procesul de stropire, iar aceasta perioada este recomandata datorita temperaturilor optime de pana la 5 grade Celsius, care asigura un start benefic al livezii.


Un alt moment propice pentru stropirea pomilor este toamna, odata cu recoltarea fructelor si caderea frunzelor, atunci cand este aplicat un nou tratament ce are ca rezultat o productie bogata a livezii pentru anul urmator. In acest moment sunt combatute diversele ciuperci sau insecte, ce se gasesc in stadiul de hibernare si care, odata cu cresterea temperaturilor, vor afecta dezvoltarea armonioasa a livezii.


Alegerea zilei pentru stropirea pomilor


Stropirea pomilor fructiferi este recomandata in zilele in care conditiile meteorologice sunt favorabile. Este indicat sa acorzi atentie vremii si sa alegi zilele in care temperaturile sunt pozitive, pentru a evita astfel inghetarea solutiei folosite pentru stropire. Totodata, precipitatiile si vantul puternic sunt alti factori care ar putea influenta negativ procesul de stropire - un vant puternic ar putea impiedica pulverizarea solutiei, in timp ce ploaia ar putea dilua si curata solutia stropita.


Cum este realizata stropirea pomilor?


Un tratament corespunzator al livezii tale cu pomi fructiferi nu implica doar respectarea unor anumiti pasi sau a unor metode eficiente recomandate de specialisti. Sunt necesare atat uneltele potrivite, cat si o buna protectie atunci cand realizezi procesul de stropire.


Unelte si echipamente necesare pentru stropirea pomilor


Stropirea pomilor fructiferi se realizeaza cu ajutorul unor , iar alegerea uneltelor potrivite este direct proportionala cu suprafata livezii. Din fericire, indiferent de dimensiunile livezii tale, iti pune la dispozitie o gama variata de pulverizatoare, pompe de stropit manuale si electrice sau chiar si seturi de pulverizatore cu acumulatoare, care vin impreuna cu un costum de protectie si masca.


Asa cum am mentionat, sunt necesare si echipamentele de protectie atunci cand incepi procesul de stropire a pomilor. Vei avea nevoie de o salopeta sau costum de protectie, cizme de cauciuc, manusi de gradina si o masca speciala de protectie, prevazuta cu ochelari si filtre de vapori, pentru a evita astfel inhalarea substantelor chimice.

Tehnici pentru stropirea pomilor


Principala metoda folosita de specialisti pentru aplicarea tratamentelor fitosanitare este stropirea pomilor fructiferi prin intermediul unor echipamente de pulverizare, care sunt prevazute cu sisteme de agitare a solutiei din rezervor. Aceste echipamente sunt ideale pentru pulverizarea lichidelor destinate combaterii daunatorilor si asigura distribuirea uniforma si completa a solutiei in intreaga livada.


Odata ce a fost distribuita cantitatea de solutie, pompele folosite in livada si rezervorul trebuiesc sa fie foarte bine clatite cu apa, in asa fel incat resturile solutiei chimice sa nu ramana imbibate in echipament. Totodata, este important de retinut faptul ca substantele folosite pentru tratamentele pomilor sa nu ajunga in apa sau la nivelul solului.


Care sunt substantele folosite pentru stropirea pomilor?


Selectarea substantelor potrivite pentru stropirea pomilor fructiferi este influentata de specia pomilor, varsta livezii, etapa de vegetatie, conditiile climatice specifice zonei si de rezerva de boli sau daunatori. Pentru o aplicare cat mai corecta a tratamentului, poti solicita o analiza a daunatorilor si bolilor specifice zonei in care se afla livada.

Cele mai intalnite substante folosite in general pentru tratamentele pomilor:

substantele pe baza de cupru: fungicide
substantele pe baza de ulei horticol: insecticide

Tipuri de tratamente pentru stropirea pomilor


Acest tratament este aplicat inainte de inmugurire, dar si in urmatoarele etape vegetative precum inmugurirea si formarea fructului. Tipul de substante depinde, in mare masura, de specia pomilor carora le aplici acest tratament.


Stropirea pomilor de la inceputul lunii martie se realizeaza cu fungicide cuprice precum Funguran OH 50 sau Champ 77 WG. Ulterior, la finalul lunii martie, se realizeaza stropirea cu un insecticid precum Confidor Oil. In momentul in care pomii incep sa infloreasca, pulverizeaza solutii cu Bravo SC (fungicid) si Calypso 480 SC (insecticid). Un alt tratament, recomandat la scuturarea florilor, are la baza solutii precum Dithane M-45 (fungicid) si Calypso. In luna mai, este recomandata stropirea pomilor cu Bravo 500 SC (fungicid) si Mopsilan 20 SG (insecticid).


Tratamentul de vara


Tratamentul livezii in luna iunie presupune pulverizarea de solutii ca Topsin 70 DWG (fungicid) si Decis 25 WG (insecticid). In luna august, Topsin si Karate Zeon (insecticid) sunt solutiile recomandate pentru tratament.


Precizam, de asemenea, ca tratamentele de pe timpul verii nu sunt recomandate decat in cazul in care observi semne de boala la pomii din livada.


Tratamentul de toamna


Stropirea “la negru” a pomilor se realizeaza imediat dupa caderea frunzelor si poti combina sulfat de cupru cu un insecticid. Ulterior, se realizeaza stropirea “albastra” si sunt folosite substante pe baza de cupru precum Funguran sau Champ 77.


Cele mai frecvente boli si cei mai intalniti daunatori ai pomilor


Rezerva de boli si daunatori a pomilor fructiferi difera de la o specie la alta. In tara noastra, cei mai raspanditi factori care pun in pericol dezvoltarea pomilor fructiferi sunt:
Rapanul
Acesta apare pe frunze si fructe si ataca pomii in toate perioadele vegetative.
Fainarea
Este vizibila inca de la inmugurire si invaluieste pomii intr-o pasla alba, care duce ulterior la uscarea frunzelor/fructelor.
Focul bacterian
Aceasta boala se manifesta prin innegrirea si ofilirea florilor pomilor fructiferi.
Bolile de depozit (putregai)
Putregaiul poate provoca pierderi substantiale ale productiei de fructe.
Patarea alba a frunzelor (la par)
Aceasta afectiune este favorizata de factori precum caldura si umiditatea, atacand fructele pomilor.
Patarea rosie a frunzelor (la visin si cires)
Este o boala care poate cauza pierderea completa a frunzelor pomilor.
Daunatorii
Cei mai intalniti daunatori sunt viermele (mar, cires, prun), paduchele din San Jose, paduchele verde, paduchele negru al ciresului, puricele melifer, molia fructelor, viespea neagra a prunului, acarianul rosu al pomilor.


Stropirea pomilor fructiferi in functie de tipul acestora


La noi in tara, cele mai cunoscute specii de pomi fructiferi pentru care sunt necesare tratamentele fitosanitare sunt marul, parul si prunul. Tratamentele se vor aplica diferit si vor trebui sa tina cont de recomandarile date de specialisti, insa boli precum rapanul sau fainarea sunt comune la majoritatea pomilor din livada.


La mar si la par, combaterea rapanului si a fainarii se realizeaza prin stropirea pomilor fructiferi cu fungicide.

In cazul speciilor cu samburi, precum prunul, caisul, visinul, ciresul sau piersicul, putregaiul se inlatura tot cu ajutorul fungicidelor.


In cazul in care ai o livada si te confrunti cu toate aceste boli, dar si cu numerosi daunatori, iti sugeram sa arunci o privire peste ghidul de stropire a pomilor de mai sus si sa aplici toate metodele mentionate de noi, la momentul potrivit. Numai in acest fel vei avea parte de o livada infloritoare si o recolta bogata anul urmator!