Sistemul de irigare, indispensabil in orice gospodarie

prima

O gradina reprezinta cartea de vizita a proprietarului, iar o gradina ingrijita spune multe lucruri frumoase despre cei care o detin, asa ca acorda-i aceeasi atentie pe care i-o acorzi casei in care locuiesti.

Atunci cand vine vorba despre irigarea gazonului, exista numeroase variante pentru intretinerea acestuia si,indiferent ca vorbim despre o gradina cu flori, despre curtea in care cultivam legume sau despre gazonul din fata casei, sistemul de irigatii este indispensabil. Iata care sunt aspectele de care trebuie sa tii cont inainte de a alege sistemul de irigatii corespunzator.

Sisteme de irigare - Aspersorul

Conectat la un furtun de gradina sau la o cisterna cu pompa, aspersorul poate asigura irigarea unor suprafete intinse pana la 350 mp si, datorita setarilor cu care este prevazut, se poate intoarce si pe lateral.

aspersorul

Sisteme de irigare - Irigarea prin picurare

Irigarea prin picurare are ca avantaj economisirea apei, datorita faptului ca aceasta ajunge exact acolo unde este nevoie, fiind directionata in apropierea radacinilor. Aparatul de baza cu care este prevazut acest tip de sistem permite diminuarea presiunii si filtreaza, simultan, apa. Mai apoi, este cuplata teava de distributie, care transporta apa in locurile ce trebuie udate. Totodata, sistemul de irigare prin picurare este foarte simplu de instalat, nu necesita investitii mari si protejeaza plantele de anumite boli si bacterii provocate de umiditatea in exces.

Tipuri  de sisteme de irigatii    

Exista doua tipuri importante de sisteme de irigatii, si  anume:                       

  • Sistem de irigatii subteran
  • Sistem de irigatii suprateran

Sisteme de irigare - Furtunul de gradina

Indispensabil din orice gospodarie, furtunul de gradina permite detinerea controlului absolut asupra cantitatii de apa care trebuie furnizata in gradina si poate fi combinat cu injectoare, dusuri de gradina sau bare de stropire. Astfel, unele zone pot fi udate mai intens, daca este nevoie, iar altele pot primi o cantitate mai mica de apa.

furtunul_de_gradina

Sisteme de irigare - Aspersoarele telescopice

Sistemul subteran de irigare a gazonului cu ajutorul unui aspersor telescopic este unul dintre cele mai utile si la indemana sisteme de irigatii, tocmai pentru ca, odata instalat subteran, nu este nevoie sa mai strangeti sau sa mutati furtunul de apa prin gradina. In plus, un astfel de sistem este protejat de frig si inghet in sezonul rece, prin montarea valvelor automate de drenaj, iar conexiunea la robinet se realizeaza prin hidrant.

aspersoarele_telescopice

Sisteme de irigare - Udarea automata a gradinii

Udarea gradinii poate reprezenta o grija in plus, atunci cand stii ca esti foarte des pe drumuri si nu are cine sa asigure irigarea gazonului. Instalatia de irigare automata este, fara doar si poate, cea mai la indemana solutie; un calculator preia, automat, toata munca, asta dupa ce proprietarul stabileste, cu precizie, cand sa inceapa procesul de stropire si

cand sa se incheie irigarea. Alte avantaje ale acestui tip de sistem il reprezinta compatibilitatea cu orice sistem uzual, flexibilitatea in ceea ce priveste racordarea la apa, economisirea cu pana la 70% a cantitatii de apa si faptul ca poate fi utilizat atat in gradina, cat si pe terasa sau balcon.

 

Indiferent ce alegi sa cultivi in spatiul verde din gospodarie, este extrem de important sa le asiguri plantelor necesarul de apa de care au nevoie. Alege un sistem de irigare potrivit tipului de cultura, foloseste echipamente de calitate si apeleaza la specialiti, daca este nevoie.