Aproximativ 70% dintre resursele de apa globale sunt utilizate in agricultura, pentru irigarea culturilor. In contextul unui consum tot mai ridicat de apa la nivel mondial, gestionarea eficienta a apei a devenit o prioritate in multe sectoare de activitate, in special in agricultura. O modalitate prin care iti poti iriga eficient culturile consta in implementarea unui sistem de irigare prin picurare, pentru a te bucura de avantajele pe care acesta le ofera.
Afla in continuarea acestui articol cum poti realiza un astfel de sistem, pentru a putea iriga suprafete mari de teren cu cantitati mici de apa.
Ce este un sistem de irigare prin picurare?
Un sistem de irigare prin picurare reprezinta o modalitate moderna de udare a plantelor, care asigura apa la nivelul radacinilor acestora. Acest sistem foloseste un tub de picurare sau banda de picurare, care se asaza la suprafata terenului si este conectat la o sursa de apa, fie ca este apa curenta din locuinte, fie ca este apa din panza freatica sau din lacuri si iazuri, dar care este pusa sub presiune cu ajutorul unei pompe.
El se poate utiliza atat pentru terenurile mici, cu cateva randuri de plante, cat si pentru suprafetele mari, de ordinul hectarelor, fiind recomandat chiar si in cazul terenurilor cu forme neregulate.
Ce avantaje iti ofera iragarea prin picurare?
Irigarea prin picurare este unul dintre cele mai eficiente sistem de irigatii, datorita avantajelor pe care le ofera. Printre aceste avantaje se afla urmatoarele:
- Utilizarea eficienta a apei, datorita aplicarii apei prin picurare direct la radacina plantelor;
- Irigare uniforma chiar si in cazul terenurilor cu forme neregulate;
- Utilizarea economica a ingrasamintelor, prin adaugarea acestora in apa de udat si aplicarea lor direct la radacina plantelor;
- Mentinerea unei umiditati optime a solului direct la nivelul radacinilor plantelor;
- Cresterea diminuata a buruienilor, datorita faptului ca udarea se face doar la radacina plantelor, iar solul dintre acestea ramane uscat;
- Efectuarea mult mai usoara a lucrarilor agricole, prin mentinerea solului uscat pe randurile dintre plante;
- Distribuirea uniforma a apei la nivelul fiecarei plante;
- Solul este udat direct, fara sa fie umezite frunzele plantei, ceea ce previne aparitia daunatorilor si inmultirea bolilor specifice plantelor. Astfel, beneficiezi de plante mai sanatoase si de o productivitate mai crescuta;
- Crestere mare a productivitatii, in timp ce sunt reduse considerabil costurile de exploatare, datorita consumului mai redus de apa si de fertilizanti;
- Posibilitatea de irigare fara sa fie necesara angajarea unui personal calificat, acest sistem fiind usor de implementat, dar si de utilizat;
- Posibilitatea de a iriga suprafete agricole mari cu cantitati mici de apa.
Cum se realizeaza un sistem de irigare prin picurare?
Realizarea unui sistem de irigare prin picurare incepe prin schitarea unui proiect, care include suprafata terenului tau agricol plus cateva detalii precum numarul de plante si lungimea randurilor de picurare. Odata ce ai la dispozitie o schita, iti va fi mult mai usor sa achizitionezi materialele de care ai nevoie pentru implementarea acesteia.
Se pot delimita in prima faza doua tipuri de sisteme de picurare, cu urmatoarele caracteristici:
- Banda de picurare – acest sistem dispune de picuratori cu distante predefinite de 20, 30, 40 sau 50 de centimetri. Acest sistem este recomandat terenurilor cu plante pozitionate pe randuri, la distante egale unele de celelalte, precum rosii, ardei, castraveti sau morcovi.
- Furtun de picurare – acest sistem nu dispune de picuratori incorporati. In general aceste sisteme pot fi folosite pentru plantelor cu o distanta intre ele de peste 0,5 metri, precum copaci, arbusti, sau flori. In functie de caracteristicile plantarii se pot defini picuratorii, astfel incat solutia aceasta de picurare sa eficientizeze consumurile.
O conditie importanta pentru realizarea unui sistem de irigare prin picurare este existenta unei surse de apa sub presiune. Aceasta poate proveni de la reteaua locala de apa, dar si din puturi si fantani, prin utilizarea unei pompe care sa asigure apei o presiune optima. Unele sisteme mici de irigare prin picurare pot fi montate la o sursa de apa fara presiune, insa este un proces mai dificil, care necesita o atentie sporita.
Odata ce ai schita sistemului de irigare si materialele necesare, urmeaza implementarea acestuia. Incepe prin a conecta conducta principala la sursa de apa, cu ajutorul unor coturi la 90 de grade. Urmeaza conectarea acestei conducte la o conducta secundara, pe care sunt montate robinetele, iar apoi acestea se vor lega la benzile de picurare.
Dupa realizarea racordurilor, se intinde fiecare banda care este conectata la cate un robinet si se mufeaza, montand un dop la fiecare capat al bandei, pentru a inchide circuitul de apa. In cazul in care optezi pentru un furtun orb, urmeaza sa il gauresti in functie de distanta existenta intre plante, pentru a monta apoi picuratorii. Astfel, montarea acestui sistem de irigare nu este dificila, odata ce ai stabilit necesarul de materiale pentru suprafata pe care vrei sa o irigi.
Materiale & Unelte necesare sistem irigare prin picurare
Acestea sunt materialele si uneltele necesare pentru a realiza un sistem de irigare prin picurare:
- Conducta principala, care trebuie sa reziste la o presiune mai mare a apei. Un kit de irigare contine toate materialele de care ai nevoie pentru instalarea unui sistem de irigare prin picurare. Daca iti doresti un sistem automat, poti opta pentru un sistem de irigare Linderman, care include un temporizator digital, furtunuri si teava Dripper ajustabila, astfel incat tu sa poti realiza cu usurinta irigatii prin picurare pentru legumele din gradina ta;
- Conducta secundara;
- Tubul de picurare, care poate fi cu picuratori inserati sau un tub orb, cu picuratori care se vor instala la distantele dorite. Micul Fermier iti pune la dispozitie tuburi de picurare cu o distanta de 20 sau de 40 de centimetri intre picuratori si cu o durata de viata cuprinsa intre 2 si 5 ani. Pentru sere si solarii poti opta pentru banda de picurare, precum este cea oferita de Pandora, care poate avea o distanta intre picuratori de 10, 20 sau 30 de centimetri si un debit de 3 litri pe ora;
- Accesorii pentru furtun, ce includ dopurile care se monteaza la capatul fiecarei bande de picurare, cat si carligele de sustinere, teurile, mufele si tijele de ancorare;
- Componente pentru conducta, precum capace, teuri cu filet, teuri, coturi cu filet, robinete, banda de teflon;
- Componente pentru automatizare, respectiv programator, electrovane, senzor de ploaie, cablu electric, cutii de vizitare pentru electrovane si conectori electrici impermeabili;
- Filtru cu diametru corespunzator conductei principale, ce trebuie sa dispuna de sita din inox, robinet de purjare in cazul in care este necesar, racorduri si robinet de izolare a filtrului;
- Accesorii pentru bransarea randurilor, precum robinete pentru furtun si coliere de bransament pentru conducta;
- Picuratori, care pot fi:
- Picuratori simpli: cu debit fix si cu posibilitate de curatare, dar care nu se regleaza;
- Picuratori inspectabili: cu posibilitate de curatare;
- Picuratori ce dispun de compensare de presiune: gratie unei constructii speciale, acestia asigura un debit constant de apa la un interval mai ridicat de presiune, intre 0,5 si 4,5 bar, fiind recomandati pentru randurile lungi sau pentru randurile cu diferenta de nivel;
- Picuratori reglabili: ce permit reglarea debitului de apa intre anumite intervale. Acestia sunt utili atunci cand cantitatea de apa necesara se modifica de-a lungul timpului sau atunci cand este necesar un debit mult mai mare fata de cel oferit de picuratorii simpli.
- Unelte pentru gaurire: precum o bormasina si un cleste pentru taiat tevi.
Culturile potrivite pentru irigarea prin picurare
Irigarea prin picurare este potrivita pentru gradinile de flori si de legume, dar si pentru sere. Ea poate fi utilizata in cazul culturilor de legume plantate pe camp, pe suprafete mari, precum castraveti, rosii, morcovi, cartofi sau ardei, cat si pentru culturile de porumb.
Alaturi de faptul ca este potrivita unei varietati de culturi, ea permite „fertiirigatia”, prin care este posibila irigarea si fertilizarea simultana a plantelor. Astfel, irigatia prin picurare asigura atat o utilizare economica a apei, cat si o reducere a necesarului de fertilizanti.
Costuri sistem irigatie prin picurare
Costul unui sistem de irigatie prin picurare difera in functie de complexitatea lui. In cazul in care ai o gradina mica de legume, cu 250-300 de plante si dispui de o sursa de apa sub presiune, iti este suficient un kit de picurare pentru 100 de metri liniari, care poate costa de la 20-25 de euro.
In cazul in care ai un teren agricol cu o suprafata mai mare, de un hectar, pe care vrei sa plantezi castraveti, vei lasa o distanta de 100 de centimetri intre randuri. Astfel, vei avea in jur de 100 de randuri de plante si 10.000 de metri de banda de picurare, cu aproximativ 100 de conectori si 100 de dopuri.
Dat fiind faptul ca un sistem de irigare prin picurare de 100 de metri liniari te va costa intre 20-25 de euro, o lucrare mai complexa de 10.000 de metri liniari te poate costa 2.000-2.500 de euro. Daca vei lasa o distanta de 40 de centimetri intre plantele de castravete, vei avea nevoie de 25.000 de picuratori. Tinand cont de faptul ca un singur picurator are un debit de 3 litri pe ora, vei avea un consum cu mult mai mic de apa decat in cazul altor sisteme de irigatie.
Astfel, un sistem de irigatie prin picurare este avantajos atat din punct de vedere al costului necesar realizarii lui, cat si in ceea ce priveste consumul de apa pentru irigarea plantelor, fiind recomandat tuturor celor care doresc sa practice o agricultura sustenabila.