Sfaturi utile: De ce trebuie sa tii cont cand renovezi un apartament?

Ne preocupa mediul in care locuim, iar acest lucru ne determina de cele mai multe ori sa incercam sa ne adaptam locuintele la cerintele noastre de confort. Fie ca ne mutam intr-un nou apartament, fie ca ne-am plictisit de vechiul decor, este mai simplu decat am crede sa obtinem locuinta visurilor noastre, prin simpla renovare a acesteia.

Iata cateva sfaturi utile pe care poti si tu sa le iei in calcul pentru a-ti renova apartamentul intr-un mod cat mai avantajos, atat din punct de vedere al costurilor, cat si al timpului alocat in acest sens.

Sfaturi utile: De ce trebuie sa tii cont cand renovezi un apartament?


Ce trebuie sa stii inainte sa te apuci de renovarea unui apartament

Lucrarile de amenajari interioare, mai ales daca se rasfrang asupra intregului apartament, sunt complexe si necesita un oarecare grad de implicare la nivel de timp, motiv pentru care este bine sa ti le planifici pana la cel mai mic detaliu. 

Inainte de a te apuca de orice lucrare de renovare apartament iti recomandam sa faci o evaluare corecta a locuintei. Aceasta evaluare este binevenita chiar si in cazul in care vrei sa renovezi apartamentul in care locuiesti de mult timp, nu doar o locuinta in care urmeaza sa te muti. 

Poti face singur o evaluare sau poti solicita sprijinul unei firme specializate in tot ce tine de procesul de renovare. Important este sa lucrezi cu profesionisti care te vor ajuta sa iei cele mai bune decizii si care iti vor verifica atent fiecare detaliu al locuintei, de la instalatiile electrice, la situatia in care se afla peretii, gresia si faianta, starea baii si bucatariei si chiar vor face recomandari de usi si ferestre, geamuri termopane sau centrale termice. 

Data fiind situatia in care se afla multe apartamente vechi, evaluarea fiecarei incaperi este o etapa importanta, in functie de aceasta realizandu-se un plan de renovare. Fara indoiala, aceasta este o lucrare complexa, motiv pentru care este bine sa acorzi importanta planului de renovare si sa te implici in realizarea acestuia. Doar asa vei sti de la inceput care sunt costurile pe care renovarea unui apartament le presupune. 


Cum planifici lucrarile

Lucrarile de renovare a locuintei presupun investitii materiale, alaturi de timp si energie, dedicate pentru a-ti amenaja locuinta de vis. De asemenea, trebuie sa ai in vedere si planificarea achizitiei de materiale, iar in acest sens vei putea face un necesar in fucntie de specificul lucrarilor pe care le realizezi. Vopseaua lavabila, glet, tinci, parchet, gresie si faianta, fiecare dintre aceste materiale vor trebui achizitionate in vederea renovarii, in functie de ce anume iti propui sa schimbi in locuinta ta. 

Sfat: Incepe sa planifici lucrarile orientandu-te catre cea mai potrivita perioada din an pentru a realiza astfel de renovari, atunci cand temperaturile sunt mai ridicate. Cu toate ca in perioada sezonului rece mana de lucru poate fi mai accesibila, nu iti recomandam sa iti tencuiesti sau zugravesti peretii daca acestia sunt reci, la fel de nerecomandat fiind sa iti montezi parchetul atunci cand este umezeala. Opteaza pentru temperaturi intre 5 si 20 de grade Celsius pentru orice tipuri de lucrari, pentru a obtine rezultatele dorite.

Ai facut o evaluare a fiecarei incaperi din apartamentul tau? Atunci stii cu certitudine daca este necesara schimbarea instalatiei electrice, iti trebuie o noua instalatie termica sau ai nevoie doar de finisaje. Adauga in planul tau de renovare fiecare modificare pe care vrei sa o aduci apartamentului, precum inlocuirea instalatiei electrice si sanitare, realizarea unei noi tencuieli si o noua zugravire, inlocuirea gresiei si faiantei vechi, demontarea parchetului pentru a fi inlocuit cu unul nou, izolarea termica, implementarea unei incalziri prin pardoseala, montarea unor usi si geamuri noi. 

 

Bugetul – Cheltuieli prevazute & neprevazute

Stabileste inca de la inceput, printr-un plan detaliat, un buget de renovare precis, care sa includa costul materialelor si al uneltelor necesare, alaturi de manopera. In functie de lucrarile pe care vrei sa le realizezi, planul de renovare poate include costul pentru materialele de constructii, finisajele si echipamentele electrice, cele pentru achizitionarea obiectelor necesare instalatiei sanitare, precum si a obiectelor sanitare, a pieselor de mobilier, a elementelor de decor, ferestrelor si usilor. 

Daca iti doresti transformarea apartamentului intr-unul inteligent, este bine sa faci modificarile necesare inca de la inceput. Pentru a evita aparitia de cheltuieli neasteptate, gandeste-te foarte bine la tot ceea ce ti-ai dori sa modifici in locuinta ta, pentru a porni inca de la inceput in aventura renovarii cu un buget clar. 

Dupa cum iti vei da seama cand vei vedea imbunatatirile aduse apartamentului renovat, pot exista cheltuieli neprevazute, oricat de mult ai incerca sa le eviti. Se poate intampla ca o evaluare sa nu fie facuta corect, incat sa fie necesare reparatii mult mai ample in apartamentul tau.

De asemenea, exista posibilitatea ca unele costuri sa fie estimate gresit si sa existe un necesar mai mare de materiale. Desi este de dorit ca astfel de situatii sa nu existe, este recomandat sa ai un buget pregatit pentru cheltuielile neprevazute.

Exista situatii in care starea instalatiilor electrice si sanitare sa fie mai grava decat s-a estimat initial sau pur si simplu te razgandesti si doresti lucrari mai ample. Indiferent de situatie, este bine sa fii pregatit pentru elementul surpriza al renovarii interioare, fie ca tine de a monta parchet mai scump, fie de modificarea peretilor unui balcon sau alegerea unor noi usi. 


Unelte & scule necesare 

Exista materiale si unelte necesare pentru o renovare de apartament, in functie de lucrarile pe care vrei sa le intreprinzi. Alese cu grija, acestea au rolul de a-ti eficientiza munca, in timp ce asigura obtinerea unor bune rezultate. 

  • Materiale de constructie indispensabile renovarii apartamentului
  • Pentru a zugravi peretii ai nevoie de glet de incarcare si glet de finisaj, alaturi de plasa pentru armare din fibra de sticla, coltari de aluminiu, amorsa si vopsea lavabila in culoarea dorita. Pentru schimbarea gresiei si a faiantei ai nevoie, de asemenea, de materiale de constructii, de la cele pentru sapa, grund de contact, adezivi, chit pentru rosturi, lac de protectie pentru rosturi, folie cu bariera impotriva vaporilor sau folie de polietilena expandata. 

    In functie de starea in care se afla apartamentul tau, poti avea nevoie de materiale pentru realizarea instalatiei electrice sau de echipamente pentru instalatii termice. Daca iti renovezi baia vei avea nevoie de o noua casa sau o cabina de dus, baterii, chiuvete, vase de toaleta si rezervoare. 

    Daca vrei sa renovezi dormitorul vei avea nevoie de elemente de design interior si finisaje, care sa te ajute sa creezi o atmosfera relaxanta. Cu ajutorul designerilor si arhitectilor vei avea idei de amenajare geniale pentru fiecare incapere a apartamentului tau. Atunci cand lucrezi cu o echipa de profesionisti, vei beneficia de solutii pentru fiecare colt al locuintei tale. Astfel, ei te vor ajuta sa alegi culoarea peretilor si a vopselei, tapetul sau pardoseala, dar si idei noi în ceea ce priveste mobila de bucatarie, canapeaua din living, pantofarul din hol, perdele si draperii. 


  • Uneltele necesare
  • Alaturi de materialele de constructie necesare, realizarea unui proiect de renovare presupune achizitionarea unor unelte, precum este o masina de gaurit. Aceasta iti va fi utila atat pentru lucrari de insurubare si desurubare, cat si pentru scoaterea gresiei atunci cand aceasta este foarte bine prinsa. Alege o masina de gaurit versatila, echipata cu accesorii potrivite pentru a realiza diferite tipuri de lucrari in functie de ce anume iti este necesar. 

    Din trusa cu uneltele potrivite renovarii complete a apartamentului nu poate lipsi fierastraul electric. Datorita faptului ca vor fi situatii in care va fi nevoie sa tai lemn, dar si metal, este recomandat sa alegi un fierastrau electric care poate taia amandoua materialele. 

    De mare ajutor iti poate fi un slefuitor pentru pereti, daca iti doresti pereti netezi, cu un minim de efort. Fata de folosirea clasica a smirghelului, care este anevoioasa, un slefuitor iti usureaza munca, garantand obtinerea celor mai bune rezultate. Vei vedea ca efortul fizic si consumul de timp vor fi mult reduse in favoarea eficientei.

    Mai poti avea nevoie de o masina de taiat gresie si faianta, alaturi de trafalete, bidinea, cutter, spaclu, gletiera sau galeata. Toate aceste unelte si materiale iti vor usura munca, permitandu-ti sa iti duci la indeplinire proiectul de renovare apartament. Unele dintre sculele de mana pot fi folosite si pentru a realiza alte tipurid e proiecte, asadar investitia in acestea se va dovedi a fi extrem de avantajoasa pentru tine si pentru casa ta. 

    Desi renovarea apartamentului poate fi o adevarata provocare, incearca sa te echipezi cu scule si materiale potrivite si la nevoie sa apelezi la profesionisti in domeniu, care sa te sfatuiasca cu privire la executia lucrarilor. Alaturi de o echipa de profesionisti iti vei putea crea locuinta de vis, care sa iti reflecte personalitatea. Implica-te in fiecare etapa din renovarea apartamentului si asigura-te ca lucrarile evolueaza asa cum iti doresti. 

    Nu trebuie sa fii specialist pentru a intui nevoia de confort si nici nu trebuie sa fii arhitect ca sa implementezi elementele de amenajare dorite. Tot ce trebuie sa faci este sa tii cont de etapele de lucru si sa ai totul planificat din timp, astfel incat renovarea sa se faca lin, pentru o exploatare rapida a locuintei tale.