Primavara si vara terenurile trebuie cosite in mod frecvent, deoarece mediul climatic favorizeaza in mod evident cresterea ierbii. Dupa ce terenurile sunt cosite, se aduna toata vegetatia de pe teren dar in urma procesului de curatare raman fire mici de iarba, care cu timpul cresc. Acest lucru se explica prin faptul ca in varful firelor de iarba se pastreaza anumite substante nutritive iar descompunerea lor faciliteaza transmiterea acestor substante de la iarba la sol.
Daca nu se indeparteaza iarba in totalitate de pe gazon, cu timpul se formeaza muschi pe acele locuri. Acesta formeaza o bariera impotriva apei, aerului si ingrasamintelor, ceea ce insemna ca solul va avea de suferit si iarba nu va mai creste. Acesta este momentul in care este nevoie de procesul de scarificare gazon si de unelte de gradinarit care sa te ajute in timpul procesului.
De ce este atat de importanta scarificarea ?
Scarificarea ocupa un loc esential in procedura de intretinere a gazonului, deoarece prin intermediul acestuia se indeparteaza toate firele de iarba moarta, uscaturi si muschi. In acest fel, gazonul va avea acces la resursele naturale iar cu timpul acesta isi va recapata proprietatile nutritive.
Rolul scarificarii este de a revigora gazonul, de a-l aduce din nou la viata. Dupa finalizarea acestui procedeu, solul isi va reveni rapid iar gazonul va creste mult mai frumos. Avand in vedere ca iarba va avea toti nutrientii necesari, aceasta va creste in mod viguros, formand un covor verde si atragator din punct de vedere estetic.
Scarificarea se face atat manual, cat si prin mijloace mecanizate. Asadar, cu ajutorul unei greble vei putea indeparta iarba ramasa insa vei depune un efort mult mai mare in timp ce, cu ajutorul unui scarificator profesional vei finaliza rapid operatiunea, chiar si atunci cand este vorba despre o suprafata mare de teren. Lamele verticale sale acestui utilaj modern taie efectiv stratul de vegetatie ramasa si il scoate la baza gazonului. Dupa ce este adunata toata iarba de pe gazon acesta va putea respira mult mai bine, si se va bucura din nou de soare si ploaie.
Cand este indicat sa se faca scarificarea gazonului si cand nu?
Sursa Foto: https://www.pennington.com/-/media/images/pennington2-na/us/blog/seed/checklists-for-fall-lawns/checklists_header.jpg
Specialistii recomanda ca procesul de scarificare gazon sa se faca in sezonul de primavara si toamna si sa nu se faca vara si iarna. Aceste instructiuni se aplica pentru orice tip de gazon, chiar si pentru cel tanar, dar nu mai tanar de 1 an.
Iarna scarificarea nu este deloc benefica deoarece gazonul nu se poate reface in mod armonios din cauza conditiilor meteo nefavorabile. In plus, in acest sezon, gazonul se afla in hibernare si are un nivel prea ridicat de umiditate. De asemenea, vara solul este afectat de caldura mult prea mare a soarelui, gazonul se poate arde iar stratul de vegetatie care se formeaza la suprafata sufoca solul.
Scarificarea nu este necesara pentru gazonul mai tanar de 1 an pentru ca firele de iarba sunt foarte subtiri iar gazonul prea sensibil. Pentru gazonul matur se recomanda a se face scarificarea in mod periodic, atat primavara cat si toamna. Perioada optima este intre martie si mijlocul lunii iunie si toamna intre septembrie si octombrie.
Specialistii recomanda ca procesul de scarificare gazon sa se faca doar in momentele in care gazonul se afla intr-o perioada de crestere activa. In aceste anotimpuri, ploile repetate si caldura solului influenteaza in mod evident procesul de refacere a gazonului.
Care sunt riscurile pe care le prezinta gazonul in timpul sacrificarii, in functie de anotimp ?
In general, riscurile cu care se confrunta gazonul in urma scarificarii tin de aparitia buruienilor si a muschiului. Prin urmare, un proces mai intens facut primavara face ca semintele de buruieni existente in sol sa se dezvolte mai rapid.
Buruienile au tendinta de a creste mult mai intens fata de gazonul profesional. Pentru a impiedica acest lucru, poti sa folosesti un gazon cu instalare rapida, deoarece daca buruienile apar primele, semintele de gazon nu se mai pot dezvolta la fel de bine, pentru ca nu mai au suficient loc.
Daca scarificarea este facuta toamna, apare riscul ca aceasta procedura sa fie anevoioasa din cauza faptului ca pe gazonul care se afla in zone umbroase vor fi multe fire de iarba mai viguroase. Este important ca atunci cand se desfasoara procedeul de scarificare gazon sa se inregistreze o temperatura cuprinsa intre 15-20°C. Este nevoie de aproximativ o luna de zile ca gazonul sa-si revina, de aceea vremea trebuie sa fie favorabila inca 4 saptamani dupa finalizarea scarificarii.
Care sunt semnele care iti indica ca gazonul tau are nevoie de scarificare ?
Iata cateva aspecte care te vor ajuta sa-ti dai seama cand trebuie sa faci scarificarea. Asadar, scarificarea se face cu precadere cand :
- gazonul absoarbe mult mai tare apa decat in alta perioada;
- gazonul este tratat cu diferite ingrasaminte dar nu obtii niciun efect ;
- gazonul este sufocat de un strat de vegetatie ce impiedica circulatia apei, aerului si fertilizantului ;
- gazonul se simte ca un burete si moale la atingere ;
- gazonul este plin de uscaturi ceea ce reprezinta o reala piedica in procesul de dezvoltare.
Cum sa pregatesti terenul pentru scarificare ?
Fiecare gazon trebuie pregatit in mod corect pentru ca acest procedeu sa fie realizat cu succes.
Iata care sunt caracteristicile de care trebuie sa tii seama:
- elimina toate buruienile, scotandu-le radacina sau folosind erbicide, in caz contrar anul urmator te poti confrunta cu o adevarata invazie de buruieni, pentru ca in timpul sacrificarii radacinile lor vor fi imprastia pe teren iar acestea se refac foarte repede;
- nu adauga buruieni in compost pentru ca acestea vor reveni in mod evident in gazon, dupa ce imprasti compostul pe teren;
- inainte de scarificare, inaltimea gazonului trebuie sa ajunga la 3 cm vara si 6 cm toamna;
- planifica cu atentie lucrarile sezoniere. Fie ca scarificarea se face primavara sau toamna, trebuie sa urmezi un plan bine définit;
- tunde gazonul, pentru ca acesta trebuie sa fie cat mai scurt pentru fi a patruns in totalitate. Firele de iarba prea lungi impiedica desfasurarea scarificarii iar daca gazonul este cat mai scurt, nu vor aparea daune majore.
Cu ce se face scarificarea gazonului si cum se procedeaza ?
Procesul de scarificare gazon se face de cele mai multe ori cu un utilaj numit scarificator. Acesta este prevazut cu un set de lame verticale ce se rotesc pe masura ce se inainteaza. Actioneaza imediat, taind stratul vegetal si scotandu-l apoi la suprafata. Prin urmare, iarba va fi amestecata cu uscaturile, ceea ce cauzeaza cresterea lastarilor noi. Solul trebuie sa fie foarte bine uscat inainte de scarificicarea gazonului.
Scarificatorul se manevreaza usor prima data pe lungimea terenului iar a adoua oara pe diagonala, la un unghi de 45°. Trecerea se face destul de rapid pentru ca nu se doreste ca sacrificatorul sa patrunda adanc in pamant, deoarece ar dauna grav radacinilor.
Prin urmare, prima etapa de sacrificare se face pe o treapta mai inalta, pentru a nu strapunge solul iar cea de-a doua se face pe o treapta inferioara. Aceasta selectie a treptei se va face in functie de grosimea stratului de iarba. Dupa prima trecere este necesar sa se adune toata vegetatia de pe teren cu o grebla pentru ca a doua trecere sa fie mult mai eficienta.
Ce trebuie sa faci dupa sacrificarea gazonului ?
Procesul de sacrificare gazon este extrem de eficient insa aspectul final dupa terminarea procesului va fi destul de deteriorat. Rezultatele benefice ale sacrificarii se vor vedea abia dupa 4 saptamani cand gazonul va fi mult mai verde si mai sanatos.
Prin urmare, chiar daca este vorba despre un proces brutal pentru gazon, avantajele nu intarzie sa apara. O intretinere corecta a peluzei va atrage dupa sine beneficii majore. La suprafata gazonului se formeaza un strat organic in mod natural, iar daca repeti procedura de scarificare de 2 ori pe an, poti sa il elimini cu succes, favorizand dezvoltarea gazonului.
Scarificarea are rolul de a indeparta vegetatia in exces dar si de a descoperi care sunt zonele vulnerabile ale gazonului. In acest fel, poti sa actionezi rapid pentru remedierea problemelor. Daca faci o suprainsamantare, efectul va fi vizibil dupa 4-6 saptamani.
Dupa scarificare este indicat sa mai faci o trecere rapida cu masina de tuns iarba peste suprafata gazonului, pentru indepartarea reziduurilor vegetale, pentru a curata cat mai bine terenul.
Alegerea semintelor de gazon se face in functie de preferinte si nevoi, pentru a avea certitudinea ca aspectul final se va ridica la nivelul asteptarilor din punct de vedere estetic. Tine cont de faptul ca lucrarile de intretinere a gazonului sunt absolut esentiale pentru a avea un aspect minunat tot timpul anului. Anotimpurile de primavara si toamna sunt ideale pentru desfasurarea acestor lucrari.
Urmatoarea tundere a gazonului se va face doar dupa ce acesta isi revine putin, pentru ca altfel nu va mai putea rezista inca unui factor de stres. Tunderile regulate vor impiedica aparitia muschiului si a daunatorilor favorizand cresterea gazonului.
Sursa Foto: https://www.lovethegarden.com/sites/default/files/styles/header_image_xl/public/content/articles/UK_advice-lawn-care-maintenance-autumn-lawn-care-guide_header.jpg?itok=8RI9oZry
Indiferent daca realizezi procesul de sacrificare gazon pentru prima data sau daca deja cunosti cateva detalii, tine cont de aceste recomandari. Aceste sfaturi si informatii sunt de mare ajutor pentru a obtine un plus de efect. Cu fiecare sacrificare efectuata corect gazonul tau se revigoreaza mai bine si va avea in final un aspect mult mai placut.