Prepararea betonului - Sfaturi pentru reteta perfecta

Esti in plin proces de constructie a propriei case sau a unui birou ce implica utilizarea betonului? Esti doar curios in ceea ce priveste betonul si prepararea betonului? Betonul este un material incredibil de functional si durabil, utilizat pentru o gama larga de constructii, de la realizarea de drumuri pana la fundatiile caselor.


In cele ce urmeaza iti vom prezenta un ghid rapid, pentru a intelege care sunt materialele necesare prepararii betonului, retetele de preparare a betonului, care sunt tipurile de beton si cum stabilesti ce tip de beton sa folosesti in lucrarile de constructii. Iata ce presupune prepararea betonului!

Prepararea betonului - Sfaturi pentru reteta perfecta


Ce este betonul si ce materiale intra in componenta lui


Betonul este o compozitie omogena si flexibila, care poate fi modelata in aproape orice forma. Ideea din spatele folosirii betonului este nevoia de un material care sa poata sustina integritatea structurala a cladirilor. In general, betonul folosit pentru constructia cladirilor poarta denumirea de beton armat, ceea ce inseamna ca materialele din beton sunt armate cu otel, pentru a adauga supot si flexibilitate, in ceea ce proveste rezistenta si duritatea. Rezistenta totala a betonului va depinde de materialele folosite si de utilitatea prevazuta.


Betonul este alcatuit din ciment, apa si alte elemente agregate, precum nisipul si pietrisul. Ingredientul principal in prepararea betonului este cimentul, ce poate fi regasit sub forma de pudra, fuziune incalzita ce include si argila, calcar si alte substante chimice cu rol de agenti de intarire si plastifiere.


Prin amestecul apei cu restul ingredientelor, are loc un proces numit hidrolizare. Rezultatul acestui proces este o reactie chimica ce determina transformarea cimentului intr-o pasta ce acopera suprafata agregatelor, unindu-le intre ele. In final, pasta se intareste si se transforma intr-o masa solida, ce poarta denumirea de beton.



Tipuri de beton si retete de preparare a betonului


Prepararea betonului trebuie sa respecte anumite cantitati de ciment, materiale agregate si apa, in functie de betonul pe care doresti sa-l obtii. Iti vom prezenta, in cele ce urmeaza, care sunt cele mai cunoscute tipuri de beton si retete de preparare a betonului recomandate de specialisti in prepararea betonului.


Reteta pentru beton C8/10 (Beton de tip B150)


Acesta reteta este recomandata pentru turnarea fundatiilor sau pentru sape armate. A se retine ca acest tip de beton se va turna pentru constructii finale ce nu depasesc 1,5 metri, iar lucrarea se va realiza la o temperatura pozitiva.


Pentru un metru cub de beton, se vor amesteca:
ciment -  220 kg/m3 (51,7 lopeti de ciment/m3)
nisip 0-4 mm – 587 kg/m3 (154 lopeti de nisip/m3)
nisip 4-8 mm – 257 kg/m3 (55 lopeti/m3)
nisip 8-16 mm – 413 kg/m3 (94 lopeti/m3)
nisip 16-31,5 mm - 545 kg/m3 (88  lopeti/m3)
apa - 130 litri/m3


Aceasta reteta se foloseste pentru prepararea betonului simplu, nearmat.


Reteta pentru beton C12/15 (Beton de tip B200)


Prepararea betonului din clasa C12/15 va deservi proiectelor de construire a unor structuri de rezistenta precum: stalpi, placi de fundatie, centuri si altele. Ai in vedere ca armarea este obligatorie pentru aceasta categorie.


Pentru un metru cub de beton, se vor amesteca:
ciment -  236 kg/m3 (56 lopeti de ciment/m3)
nisip 0-4 mm – 530 kg/m3 (138 lopeti de nisip/m3)
nisip 4-8 mm – 230 kg/m3 (55 lopeti/m3)
nisip 8-16 mm – 370 kg/m3 (94 lopeti/m3)
nisip 16-31,5 mm - 494 kg/m3 (88  lopeti/m3)
apa - 140 litri/m3


Aceasta reteta se foloseste pentru betoanele simple, nearmate, elemente de umplutura sau sape neexpuse abraziunii. Preparare betonului cu este cea mai des intalnita.


Reteta pentru prepararea betonului C16/20 (Beton de tip B250)


Acest tip de beton este utilizat pentru structuri superioare retetei anterioare, cand stalpii, placile de fundatie, centurile sau buiandrugii vor intra in structura unei constructii care are mai multe niveluri.

Pentru un metru cub de beton, se vor amesteca:
ciment -  280 kg/m3 (65,8 lopeti de ciment/m3)
nisip 0-4 mm – 567 kg/m3 (147 lopeti de nisip/m3)
nisip 4-8 mm – 252 kg/m3 (56 lopeti/m3)
nisip 8-16 mm – 400 kg/m3 (91 lopeti/m3)
nisip 16-31,5 mm - 525 kg/m3 (84 lopeti/m3)
apa - 161 litri/m3

Aceasta reteta este folosita pentru prepararea betonului armat sau prepararea betonului pentru pavele. Prepararea betonului cu betoniera profesionala este cea mai des intalnita.


Reteta pentru beton C20/25 (Beton de tip B350)


Betonul de tip B350 face parte din clasa betoanelor speciale. Acesta este folosit in realizarea cofrajelor armate sau nearmate, avand ca scop obtinerea unui sape neexpuse abraziunii.

Prepararea betonului cu betoniera nu este realizabila pentru acest tip de beton, ci doar la statia pentru betoane. Aceasta reteta se poate folosi la prepararea betonului armat sau prepararea betonului pentru pavele.

Pentru un metru cub de beton, se vor amesteca:
ciment -  300 kg/m3 (70,5 lopeti de ciment/m3)
nisip 0-4 mm – 507 kg/m3 (131 lopeti de nisip/m3)
nisip 4-8 mm – 215 kg/m3 (49 lopeti/m3)
nisip 8-16 mm – 350 kg/m3 (83 lopeti/m3)
nisip 16-31,5 mm - 473 kg/m3 (75 lopeti/m3)
apa - 173 litri/m3


Reteta pentru prepararea betonului C25/30 (Beton de tip B400)
Betonul din clasa C25/30 este utilizabil pentru sape neexpuse abraziunii si se poate turna pentru constructii care contin sau nu armatura. Se va incerca evitarea prepararii betonului cu betoniera, din cauza preciziei retetei.


Pentru un metru cub de beton, se vor amesteca:
ciment -  352 kg/m3 (83 lopeți de ciment/m3)
nisip 0-4 mm – 552 kg/m3 (140 lopeți de nisip/m3)
nisip 4-8 mm – 237 kg/m3 (53 lopeți/m3)
nisip 8-16 mm – 381 kg/m3 (88 lopeți/m3)
nisip 16-31,5 mm - 500 kg/m3 (83 lopeți/m3)
apa - 201 litri/m3

Aceasta reteta se poate folosi la prepararea betonului armat sau prepararea betonului pentru pavele, fundatii, stalpi, centuri, grinzi sau sape neexpuse abraziunii.

Inainte de a incepe prepararea betonului, consulta retele mentionate pe ambalajele produselor, deoarece cantitatile de ciment, nisip si apa pot diferi de la un tip de ciment la altul, in functie de compozitie.


In concluzie, prepararea betonului necesita respectarea unor reguli stricte in constructii, iar reteta perfecta de preparare se va realiza in functie de tipul de beton pe care doresti sa-l obtii. Este evident ca pentru o simpla turnare a unei placi de beton in propria curte vei avea nevoie doar de betoniere si vibratoare beton si un tip de beton mai putin solid, in timp ce constructorii profesionisti vor opta pentru retete de preparare a betonului livrate de statia de betoane.