Pentru o productie surprinzatoare de struguri este nevoie ca atat plantarea vitei de vie, cat si ingrijirea si tratarea acesteia sa se faca in mod corespunzator. Acest lucru este posibil daca acordati atentia binemeritata indrumarilor specialistilor, ce detin o vasta experienta in domeniu.
Este recomandat ca vita de vie sa fie plantata in perioada primaverii, pentru ca aceasta favorizeaza cel mai mult ”prinderea” butucilor de vie. Pentru a te bucura de reusita sigura este nevoie sa respecti regulile de plantare cu maxima rigurozitate si de asemenea sa folosesti scule si utilaje care sa te ajute : foarfece de vita de vie, motocositoare, zdrobitoare de struguri etc.
In primul rand trebuie sa stii care soiuri se potrivesc cel mai bine pentru clima si altitudinea unde vrei sa plantezi vita de vie si bineinteles sa detinti toate uneltele necesare plantarii. Regula principala este ca nu poti planta vita de vie la o altitudine mai mare de 600-700 de metri de la nivelul marii iar daca vrei sa obtii fructe dulci si timpurii este indicat sa optezi unul dintre soiurile: Cardinal, Chasselas Dore, pentru ca sunt foarte rezistente si roditoare.
De asemenea, poti opta pentru soiuri de masa sau decorative. Varietatea acestora depinde de forma si culoarea frunzelor, forma clusterelor, culoarea strugurilor si bineinteles aroma. Soiurile de masa destinate productiei sunt in general altoite pe specii rezistente, pentru a rodi mult mai bine. Acestea au avantajul de a se dezvolta in mod armonios daca sunt plantate intr-un sol bogat in elemente nutritive care este ferit de seceta. Ploaia si soarele sunt factorii cei mai benefici care influenteaza in mod direct cresterea si dezvoltarea vitei de vie.
Care sunt pasii cei mai importanti in plantarea vitei de vie ?
Sursa Foto: https://www.vmcdn.ca/f/files/glaciermedia/import/sk/871366-chat-cucumber-seedlings-newly-germinated-in-jiffy7-pots-sakura.jpg;w=500;h=376;mode=crop
Iata ce trebuie sa faci pentru a avea certitudinea ca butasii de vita de vie se prind garantat:
- Alege terenul cel mai potrivit
Nu orice tip de teren favorizeaza cresterea vitei de vie, de aceea acest aspect joaca un rol extrem de important. In plus, e bine de stiut faptul ca radacina vitei de vie rezista pana la temperatura de la minus 11 – 15 grade iar partile ramificate in aer pana la minus 24 de grade. Clima influenteaza in mod radical dezvoltarea acesteia, la fel si tipul terenului. Terenurile care au fost afectate de ingheturi tarzii de primavara sau timpurii de toamna, grindina si ger in perioada in care incepe sa infloreasca sau seceta acuta in perioada de vegetatie, solurile care prezinta un plus de umiditate ori care au sare sau carbonat de calciu in exces, acestea sunt doar cateva dintre situatiile in care vita de vie poate fi afectata.
De aceea este important ca in zonele cu precipitatii din abundenta sa se faca foarte bine evacuarea apei in exces pentru a facilita prinderea vitei de vie. In plus este nevoie de terasarea terenurilor si de amenajarea cailor de acces.
- Alege cu atentie soiul pe care vrei sa-l plantezi
Nu orice sol se potriveste pentru orice tip de soi. De aceea, trebuie sa respecti niste reguli clare despre soiul pe care alegi sa-l cumperi si conditiile meteorologice la care acesta se preteaza.
Distinctia majora se face intre soiule de masa si cele de vin. Cele de vin sunt: soiuri nobile sau soiuri de hibrizi. Pentru soiurile de vin nobile este nevoie de un teren foarte bun si roditor.
- Pregateste terenul in mod corespunzator
Specialistii recomanda sa optezi pentru spatiu cel mai insorit de care dispui si sa eviti zonele cu umbra. Este important sa treaca cel putin 3 ani de la plantarea vitei de vie pe un anumit spatiu pentru ca acesta sa mai rodeasca la fel de bine. Acest lucru ajuta la dezvoltarea plantelor sanatoase si impiedica transmiterea de boli care le-ar putea afecta dezvoltarea.
- Fertilizeaza adecvat terenul
Fertilizantul are rolul de a aduce un plus de vitamine nutritive in sol. Este indicat sa se fertilizeze terenul cu gunoi de grajd in urmatoarele proportii: 30-60 tone/ha gunoi sau 150–200 kg/ha superfosfat ori 200–250 kg/ha sare potasica.
- Picheteaza terenul
Pichetarea reprezinta o procedura foarte importanta ce indica de fapt marcarea locului exact unde va fi plantata vita de vie. Distanțarea intre butucii de vie este de asemenea un aspect important pe care trebuie sa il ai in vedere la plantarea vitei de vie.
Pentru platantiile de pe suprafete mari, distanta de plantare trebuie mentinuta intre 2,0–2,2 m intre randuri si de 1,2–1,4 m intre plante, pe rand. Pentru plantatiile intinse pe suprafete mici distanta intre randuri trebuie sa fie de 1,5–1,8 m iar cea dintre plante de 1,0–1,2 m.
Pichetarea reprezinta masurarea si alinierea locului de plantat. Laturile acestei suprafete nu trebuie sa fie mai mari de 100 m. Intre fiecare parcela de vita de vie este indicat sa se lase un drum lat de 4 m pentru a facilita transportul strugurilor.
- Fii atent la adancimea la care plantezi
Adancimea ideala este de circa jumate de metru, pentru ca vita de vie are radacini foarte ramificate. Nu planta vita de vie in imediata apropiere a casei.
- Nu uita de fasonarea vitei de vie
Inainte de plantarea vitei de vie vitele trebuie fasonate, scurtand cordisa la 3-4 ochi si radacinile si radacinile la 8-10 cm. După finalizarea procedeului de fasonare, vita de vie trebuie parafinata, introducand vitele pentru cateva secunde intr-un amestec de 94 % parafina + 3% colofoniu + 3% bitum. Acest amestec se topeste la 70–80 ºC.
- Atentie la punctul de altoire care trebuie sa fie deasupra nivelului solului cu 2-3 cm
Acest lucru este extrem de important astfel ca trebuie sa umpli o treime din groapa cu pamant si apoi se taseaza bine cu talpa piciorului. In aceasta groapa se pune o cantitate de 2-6 kg mranita si se uda foarte bine folosind 6–10 l de apa. Dupa ce apa se infiltreaza in pamant se trage restul de pamant maruntit in groapa fara sa mai fie nevoie sa se taseze suprafata.
- Uda in mod periodic vita de vie cu o cantitate insemnata de apa
Dupa plantarea vitei de vie aceasta trebuie udata de 3 ori la ceva timp dar atunci cand e foarte frig noaptea nu mai trebuie udata in mod excesiv.
- Nu neglija lucrarile din primul an de plantare
Terenul unde a fost plantata vita de vie trebuie afanat in mod corespunzator. Afanarea se face la adancimea de 14-16 cm pentru distrugerea buruienilor si spargerea crustei.
Cum si cand se planteaza vita de vie?
Sursa Foto: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/9b/Newly_planted_vineyard_at_Opus_One_Winery.jpg
Perioada ideala de plantare este in anotimpul de primavara, intre martie-aprilie. Plantarea se face la adancimea de 40-50 de centimetri, unde temperatura este situata undeva intre 8-10 grade Celsius.
Daca plantarea se face primavara tarziu, adica in luna mai, este recomandat sa se foloseasca un teren cu exces de umiditate. Pe un teren foarte bun care este bogat in rezerve nutritive si este corect hidratat poti planta vita de vie chiar si toamna insa sa nu fie foarte frig si ger.
Un sol fertil faciliteaza dezvoltarea armonioasa a vitei de vie. Aceasta se poate face utilizand gunoi de grajd sau ingrasaminte chimice cu fosfor si potasiu.
Dupa aceea urmeaza pichetarea si sapatul gropilor. Se marcheaza atent locul unde se vor planta butasii de vie. Pichetarea se face spre sfarsitul iernii apoi sunt sapate gropile. Aceasta operatiune trebuie realizata cu ceva timp inainte de plantare si gropile vor avea un diametru de 35-40 cm si o adancime de 50 cm.
Intre randurile de vie trebuie sa lasi o distanta de aproape 2 metri iar intre butasi cam 1 metru si jumate.
Pentru plantarea vitei de vie trebuie sa pregatesti prima data vitele care prezinta cordite cu muguri viabili, apoi sa le scurtezi radacinile si corditele iar in final sa te ocupi de parafinarea si mocirlirea vitelor. Abia pasul urmator este plantarea propriu-zisa si apoi fertilizarea, udarea umplerea gropilor cu pamant si musuroirea.
Cat timp rezista o cultura de vita de vie si de ce trebuie atent ingrijita ?
Aceste culturi rezista chiar si 50 de an, astfel ca vita de vie este o planta longeviva. Totul depinde de modul in care pregatesti terenul si il ingrijesti an de an. Cel mai indicat este ca plantarea vitei de vie sa se faca pe un teren odihnit, care a fost in repaus cativa ani.
Daca acest lucru nu este posibil si vrei sa cultivi vita de vie pe un teren unde a fost o alta plantatie, dupa defrisare trebuie sa te ocupi de dezinfectarea solului. Acorda atentie binemeritata acestei etape, pentru ca este foarte important ca solul sa fie perfect sanatos pentru a putea accepta o alta cultura. In primul rand, trebuie eliminate denivelarile de pamant si trebuie inlaturata toata vegetatia lemnoasa.
Sursa Foto: https://daily.sevenfifty.com/app/uploads/2019/06/SFD_Vine_Vigor_1_Eyrie_Vineyards_CR_remy_charest_2520x1420.jpg
Tine cont de aceste indrumari venite din partea specialistilor in domeniu, pentru a obtine culturi uimitoare de vita de vie si struguri cu o aroma imbietoare. Totul depinde de modul in care ingrijesti vita de vie, insa ca si in alt domeniu, daca se porneste bine de la baza, lucrurile vor merge bine si in continuare.
Acest principiu se aplica si la plantarea vitei de vie astfel ca alegerea solului cel mai potrivit pentru dezvoltarea plantei iti asigura obtinerea de rezultate bune si pe viitor. Ia in considerare toate aceste aspecte, pentru a te putea bucura de rezultatele asteptate in viitor.