Pe masura ce conditiile ecologice se schimba si conservarea devine o problema apasatoare, tehnicile abordate de fermieri si gradinari sunt obligate sa evolueze pentru a incuraja practicile naturale, durabile si benefice pentru mediu. Gardurile vii ofera o alternativa pentru gardurile traditionale, actioneaza ca o bariera impotriva eroziunii si a diversilor intrusi, servind in acelasi timp ca habitate pentru multe specii de plante, animale si insecte.
Prin plantarea unui gard viu, te vei putea bucura de o frumusete idilica si iti vei putea pastra proprietatea intr-o stare prospera, fara a perturba ordinea naturala a lumii din afara gradinii tale.
Ce este un gard viu?
Un gard viu este un gard format dintr-o multitudine de plante inradacinate in pamant, la un interval apropiat. Acesta este pastrat atractiv si dens prin taierea regulata si, desigur, ingrijirea constanta a plantelor. Un gard viu este un proiect minunat pentru cei cu o experienta vasta in ale gradinaritului si are un teren suficient de mare pentru a putea fi impartit printr-un gard viu. Chiar si cei care nu beneficiaza de o gradina intinsa pot opta pentru plantarea unui gard care sa imprejmuiasca gradina, desconsiderand varianta gardului traditional.
Cum plantezi un gard viu?
1.Sursa de apa
In primul rand, ia in considerare disponibilitatea apei. Daca nu poti garanta ca plantele tale vor primi cantitatea corespunzatoare de apa in primul an, exista sanse mari sa nu supravietuiasca. In primii cativa ani, cel putin, trebuie sa ai posibilitatea de a uda plantele in cazul in care conditiile o impun.
2. Alege plantele potrivite
Pentru majoritatea oamenilor, arbusti sau plante precum malinul negru, laurul, tisa macesul sau iedera sunt variantele ideale de garduri vii. Acesti arbusti au tendinta de a creste mult in inaltime si de a dezvolta frunze groase, motiv pentru care sunt foarte potrivite pentru a imprejmui o gradina. Aceste plante pot fi achizitionate la preturi mici, ceea ce le face un mod rentabil de a imprejmui gradina.
Arbustii pot fi dichisiti in modele simetrice sau plantati impreuna cu alte tufe de flori, adaugand o atractie vizuala gradinii tale.
3.Decide unde vei amplasa gardul viu
Stabileste unde doresti sa plantezi linia de arbusti. Daca detii o mica ferma sau un teren spatios, poti alege sa ridici gardul la granita exterioara a proprietatii. Daca plantezi un gard din motive estetice, pentru a diviza gradina, gandeste-te la aspectul pe care doresti sa-l aduci gradinii.
Arbustii stufosi sunt ideali pentru imprejmuirea gradinii cu flori, de exemplu. Calculand zona exacta pe care doresti sa plantezi gardul viu iti va oferi o idee despre cantitatea de seminte si altoi pe care va trebui sa le plantezi.
4.Sadeste semintele altoii de arbusti
Cu ajutorul unor plantatoare si semanatoare , poti sapa o serie de gauri in zona pe care ai selectat-o pentru plantarea gardului viu. Puneti semintele sau altoii in gaurile respective si apoi acoperiti-le sau imprejmuiti-le, dupa caz, cu sol si un strat subtire de mulci. Arbustii ar trebui sa fie strans grupati, avand totodata suficient spatiu pentru a nu sufoca cresterea arbustilor vecini sau a concura cu acestia pentru nutrienti.
5.Leaga ramurile intre ele
In cazul in care vorbim despre formatiuni de iedera sau alte plante agatatoare, ce se extind pe suporturi, este ideal sa legi intre ele ramurile care se intersecteaza. Astfel, de-a lungul anilor, ramurile vor creste impreuna si vor forma o plasa strans tesuta si impenetrabila. Acest proces poarta denumirea de impletire si este folosit pentru a transforma multe specii de arbusti si plante in baricade mai eficiente. Totodata, asigura-te ca ramurile mai mici vor avea suficient spatiu sa creasca.
Ce unelte se folosesc la plantarea si ingrijirea unui gard viu?
Plantarea unui gard viu necesita majoritatea uneltelor necesare unei gradini. Asa cum am mentionat anterior, pentru sadirea semintelor sau pentru altoire, deopotriva, va fi nevoie sa folosesti fie o plantatoare, daca zona pentru plantare este relativ mica, fie o semanatoare, pentru gradini mai vaste. In lipsa acestor unelte, poti oricand apela la o sapaliga pentru sadirea semintelor.
Odata sadite, semintele si altoii vor avea nevoie de foarte multa apa pentru a se dezvolta. Asigura-te, deci, ca ai sursa necesara de apa si unelte adecvate pentru a trasporta apa de la sursa, la nivelul gardului viu. Pe Eurounelte.ro ai la dispozitie o intreaga gama de furtune apa si pompe special concepute pentru a-ti veni in ajutor atunci cand vrei sa te asiguri ca gradina ta va primi cantitatea de apa necesara.
Pe masura ce gardul viu se va dezvolta, va fi nevoie sa te ocupi de ingrijirea aspectului acestuia. Cu o foarfeca de tuns gard viu poti aduce gardul la acelasi nivel. Taierea regulata inlatura ramurile moarte si, de asemenea, pe cele care s-au dezvoltat prea mult si strica aspectul vizual al gardului. Ingrijirea constanta a gardului viu va stimula cresterea si, cu cat arbustii cresc mai mult, cu atat frunzele si ramurile vor fi mai dense, oferind un aspect cat mai placut.
Pe de alta parte, daca beneficiezi de o gradina extinsa, iar foarfeca de gradinarit devine o unealta prea mica si ingrijirea gardurilor vii ar putea deveni extenuanta, poti gasi in magazinul nostru o selectie variata de motocoase si motocositori , ideale pentru combaterea ierburilor inutile din tufisurile dense.
Plantarea unui gard viu este modalitatea perfecta de a crea granite in jurul gradinii sau casei tale. Indiferent daca decizi sa cresti unul de la zero sau folosesti un gard din lemn drept baza pentru plantele tale, acesta va adauga o nota naturala gradinii tale. Foloseste-te de sfaturile si uneltele mentionate mai sus pentru a beneficia, in timp, de prezenta unui gard viu, care sa-ti transforme gradina intr-o adevarata sursa de inspiratie.