Plantarea pomilor fructiferi. Cand ii plantam si ce soiuri alegem

O livada cu pomi fructiferi in propria gradina. Ce poate fi mai frumos? Te poti bucura de fructe proaspete si gustoase ani la rand, daca stii ce soiuri sa alegi, cum sa plantezi pomii, cum sa-i intretii si, mai ales, cum sa-i ingrijesti.


Plantarea pomilor fructiferi este destul de meticuloasa, iar puietii au nevoie de atentie sporita din partea gospodarilor, care trebuie sa respecte cateva reguli de baza intr-ale pomiculturii.


Care este perioada optima pentru plantarea pomilor fructiferi, cum pregatesti terenul, care sunt pasii de urmat si ce greseli sa eviti atunci cand vrei sa obtii o recolta bogata, iti povestim mai jos.

Plantarea pomilor fructiferi. Cand ii plantam si ce soiuri alegem


Cand plantam pomii fructiferi


Potrivit specialistilor in pomicultura, lunile de primavara - martie si aprilie - sunt considerate optime pentru sadirea pomilor, insa cele mai sigure perioade de plantare sunt lunile de toamna, cand incep sa cada frunzele. Dar alegerea momentului de plantare este doar o mica parte din proces, pentru ca difera de la specie la specie, iar important este ca temperatura solului sa nu scada sub 2 - 3 grade Celsius.


Plantarea pomilor fructiferi primavara


Plantarea pomilor fructiferi de primavara se face incepand cu luna martie si pana la finalul lunii aprilie, insa discutam doar despre anumite specii de pomi fructiferi, iar acestia trebuie tinuti la rece, pentru ca, odata inceput procesul de inmugurire, exista riscul ca acestia sa nu se prinda, iar plantarea este inutila.


Plantarea pomilor fructiferi toamna


Asa cum mentionam in randurile de mai sus, cele mai sigure perioade de plantare sunt lunile de toamna, cand incep sa cada frunzele - septembrie, octombrie - fiind perioada care favorizeaza prinderea radacinilor pomilor, care vor incepe sa creasca primavara, cand temperaturile deja depasesc pragul de inghet.


Plantarea pomilor fructiferi. Pasi de urmat


Alegerea puietilor


Alegerea puietilor trebuie facuta cu multa responsabilitate, pentru ca nu toti pomii fructiferi sunt prietenosi cu toate tipurile de soluri si de clima; exista specii care au nevoie de multa caldura, pentru a se prinde si pentru a creste armonios, dar exista si specii care trebuie cultivate in zone ceva mai reci.


In prima categorie enumeram caisul si piersicul, in timp ce ciresul, marul si prunul fac parte din categoria pomilor fructiferi care trebuie cultivati in zone mai racoroase.


Alegerea terenului pentru plantarea pomilor fructiferi


Solul pe care urmeaza sa fie plantati pomii fructiferi trebuie sa fie unul usor de sapat si bogat in substante minerale, iar aici discutam despre cernoziomuri si despre solurile brun-roscate, extrem de benefice pentru astfel de culturi. In plus, se recomanda ca arborii fructiferi sa fie pusi in acea parte a terenului care beneficiaza de lumina solara directa, spre Sud.


Sapatul gropilor pentru plantarea pomilor fructiferi


Gropile in care urmeaza sa fie plantati pomii fructiferi trebuie sapate cu cel putin cateva luni inainte, astfel incat sa fie un loc steril, ferit de daunatori.astfel, pentru plantarea de primavara, se recomanda ca gropile sa fie sapate inca din iarna, iar pentru plantarea de toamna, sapaturile trebuie facute in luna august.


Fasonarea si mocirlirea radacinilor


Prin fasonare ne referim la improspatarea radacinilor ce depasesc o grosime de 4 mm, astfel incat sa incurajam cresterea puietilor. Pentru mocirlirea radacinilor, acestea trebuie scufundate intr-un amestec de pamant, apa si compost, astfel incat sa se vindece ranile si sa creasca noi radacini.

 

Plantarea pomilor fructiferi


Odata fasonate si mocirlite radacinile, pomii trebuie plantati, pentru a nu se usca radacinile. Primul pas in plantarea pomilor fructiferi il reprezinta asezarea acestora cu punctul de altoire in directia Nord si trebuie sa te asiguri ca radacinile nu sunt indoite sau suprimate, in momentul fixarii in sol. Apoi, pe masura ce adaugi pamant peste radacini, acesta trebuie tasat lent, astfel incat puietul sa ramana intr-o pozitie dreapta. La final, pomul trebuie udat la baza, pana cand apa intra bine la radacini, insa, atentie: solul nu trebuie imbibat cu apa - pamantul trebuie sa isi ia doar cantitatea de apa de care are nevoie, nici mai mult, nici mai putin. Pomii fructiferi abia plantati pot fi inveliti cu o plasa de rafie, pentru a fi protejati impotriva factorilor externi, precum rozatoarele.


Asigura-te ca ai toate sculele si uneltele  necesare activitatilor de gradinarit, pe care le gasesti intr-o gama varianta pe site-ul nostru si, daca ai nevoie de sfaturi, specialistii nostri te pot indruma.