Plantarea ierburilor aromatice in ghiveci

Plantele si ierburile aromatice creeaza o atmosfera vie si naturala in interiorul oricarei locuinte si pot fi cultivate la fel de bine in ghivece pastrate in bucatarie, nu doar intr-o gradina. De la aromatizarea mancarurilor si a deserturilor si pana la indulcirea unui ceai, ierburile aromatice isi indeplinesc cu succes rolul de a ne aromatiza papilele gustative.

Unde asezi cel mai bine ghivecele si jardinierele cu plante aromatice si cum le intretii? Iti spunem noi, in randurile de mai jos, iar materialele necesare pentru plantarea si ingrijirea plantelor de ghiveci le gasesti in magazinul nostru online de scule si unelte.

Ti-am pregatit cateva idei practice de amenajare si de intretinere a plantelor in ghivece, astfel incat sa te bucuri pe deplin de prospetimea acestora.

Recomandari de care sa tii cont atunci cand plantezi verdeturi si ierburi aromatice in ghiveci

Plantele si ierburile aromatice nu necesita musai o gradina pentru a le cultiva, ci pot fi tinute intr-o jardiniera sau intr-un ghiveci, pe terasa locuintei sau chiar intr-o bucatarie aerisita. Astfel, vei avea la indemana propriile resurse regenerative de prospetime, iar preparatele tale culinare vor cunoaste o noua dimensiune a gustului.

Nu ai nevoie de conditii speciale pentru a putea creste ierburi aromatice in casa: o ladita sau un ghiveci incapator, semintele potrivite si pamant bun, lumina naturala, apa si ingrasamant, acestea sunt ‘’ingredientele’’ de care ai nevoie pentru plantarea si ingrijirea ierburilor.

Cultiva plantele separat, astfel incat sa nu aglomerezi semintele si opteaza pentru ghivece sau jardiniere joase, care permit scurgerea surplusului de apa.

Foloseste ingrasamant organic sau pamant pentru flori, tinand cont  de nevoile specifice fiecarei plante.

Semintele plantate in ghivece sau in jardiniere trebuie tinute la lumina si caldura, timp de cateva saptamani, pana rasar primele fire.

Uda semintele cu moderatie, o data la trei zile, cu apa la temperatura camerei.

Odata rasarite plantele, transfera-le in alte ghivece, unde vor fi pastrate pentru consum.

Tipuri de plante si ierburi aromatice, cultivate in propria bucatarie

Iata care sunt cele mai cunoscute ierburi aromatice si cat de usor este sa le cultivi in ghiveci:

Patrunjel

Sfaturi de cultivare a patrunjelului in ghiveci
Semintele de patrunjel pot fi plantate direct in ghiveci, peste pamant de flori amestecat cu putin nisip si trebuie pastrat in interiorul casei, la o temperatura de minimum 20 grade Celsius. Planta trebuie udata periodic, iar durata de viata a patrunjelului in ghiveci este de aproximativ 2 ani, dupa care va incepe sa produca alte seminte. Pentru ingrijire foloseste doar ingrasaminte naturale.

Cimbru

Sfaturi de cultivare a cimbrului in ghiveci
Semintele de cimbru se planteaza in ghivece inalte, intrucat tufele pot deveni foarte dese. Recoltarea ramurilor trebuie facuta dupa momentul infloririi, iar acestea se tund, pentru a permite indesirea tufelor. Cimbrul plantat in ghiveci poate fi cultivat pe orice tip de pamant si trebuie udat doar atunci cand pamantul este uscat.

Marar

Sfaturi de cultivare a mararului in ghiveci
Semintele de marar se planteaza intr-un ghiveci cu pamant bine fertilizat si se acopera cu un strat consistent de compost, dupa care trebuie hidratate cu apa la temperatura camerei si tinute intr-un loc cu lumina naturala. Ghiveciul cu marar se acopera cu folie alimentara, pana la aparitia primelor frunze, iar umezeala trebuie mentinuta constant.

Leustean

Sfaturi de cultivare a leusteanului in ghiveci
Leusteanul are nevoie de un ghiveci inalt si rasare la trei saptamani de la sadirea plantelor, in pamant afinat si bine maruntit. Ghiveciul cu leustean trebuie tinut la umbra si, cu toate ca aceasta plante iubeste apa, nu este indicat sa exageram cu udatul. Durata de viata a leusteanului poate ajunge pana la 10 ani, insa in ghiveci aceasta poate fi mai scurta.

Busuioc

Sfaturi de cultivare a busuiocului in ghiveci
Semintele de busuioc se cultiva intr-un sol bine fertilizat, care trebuie umezit constant, intr-un ghiveci ceramic pastrat la o temperatura moderata si intr-un loc luminos, insa ferit de razele directe de soare. Germinarea dureaza intre 15 si 30 de zile si, odata rasarit, busuiocul trebuie udat din belsug, de cate ori pamantul din ghiveci capata un aspect uscat.

Menta

Sfaturi de cultivare a mentei in ghiveci
Menta se dezvolta corespunzator intr-un ghiveci mare, cu pamant umed, asezat intr-un loc ferit de razele soarelui, insa luminos. Se regenereaza rapid, astfel ca ii poti rupe frunzele des, pentru a le folosi in bucatarie, in prepararea cocktailurilor ori pentru a aromatiza preparatele culinare.

Rozmarin

Sfaturi de cultivare a rozmarinului in ghiveci
Rozmarinul poate fi plantat prin seminte sau butasi tinuti intr-un vas cu apa, pana cand dezvolta primele radacini. Rozmarinul rezista la temperaturi crescute, dar este sensibil la inghet, asa ca cel mai bine ar fi sa pastrezi ghiveciul in inteior, pe toata perioada iernii. Ramurile tufei de rozmarin trebuie taiate constant, pentru o crestere controlata.

 

Surse foto:

https://www.needpix.com/

https://www.piqsels.com/