Tuia este un arbust conifer originar din America de Nord si Asia de Est si una dintre cele mai folosite plante in ceea ce priveste designul si amenajarea gradinilor interioare si stradale. Nu este o planta deloc pretentioasa si nu are nevoie de o ingrijire deosebita, insa ea trebuie taiata pentru a pastra un aspect frumos si ingrijit. Datorita rezistentei si adaptabilitatii sale, tot mai multi oameni aleg sa plateze tuia in gradinile sau balcoanele lor, deoarece acest bradut ornamental poate schimba total aspectul oricarui loc l-ar gazdui.
Daca vrei sa faci o schimbare in gradina sau locuinta ta, cu siguranta vei dori sa afli tipurile de tuia si cum sa alegi specia potrivita, cum se plateaza tuia si cum se ingrijeste acest mic arbust. In cele ce urmeaza iti vom relata tot ce trebuie sa stii despre plantarea tuia si ingrijirea sa!
Care sunt tipurile de tuia si cum poti alege specia potrivita
Asa cum am mentionat anterior, tuia este un arbust confier ce apartine familiei Cupressaceae si este cunoscut drept Arbovitae, semnificand Arborele Vietii. Aceasta planta are dimensiuni medii, tulpina dreapta, o scoarta bruna si coroana piramidala.Si pentru ca ingrijirea tuia nu este una pretentioasa, iar coroana ei poate fi modelata in cele mai diverse forme, tuia a devenit un arbust popular pe piata din Romania, fiind plantat cu succes la curte, in parcuri si in gradini publice.
In functie de zona geografica, exista cinci specii ale acestui arbust:
- Tuia koraiensis, specifica in zona Coreei de Nord si Sud, dar si nordului Chinei
- Tuia occidentalis, cunoscuta drept cedru alb si una dintre cele mai populare specii de tuia, acest arbust fiind plantat in scopuri ornamentale; tuia occidentalis este originara din estul Canadei, raspandindu-se si in nord-estul si centrul Statelor Unite
- Tuia standishii, o specie pitica intalnita in sudul Japoniei, ce creste pana la 35 de centimetri, avand un diametru al coroanei de 1 metru
- Tuia plicata, cunoscuta sub numele de cedru rosu, specifica Americii de Nord
- Tuia sutchuenensis, care creste in China
Cele mai intalnite specii din Romania sunt tuia occidentalis, tuia brabant si tuia smaragd, acestea din urma fiind subspecii ale tuia occidentalis.
Ce trebuie sa stii despre plantarea tuia
Fiind un arbust ce nu ridica pretentii de plantare sau ingrijire, tuia se poate planta atat in perioada primaverii, cat si vara. E necesar ca locul ales pentru plantarea tuia sa fie ferit de praf sau curenti uscati. Odata cu alegerea locului pentru plantarea de tuia, tine cont de urmatoarele aspecte:
- Atunci cand plantezi tuia este necesar sa sapi o groapa mai adanca cu aproximativ 10 centimetri fata de radacina arbustului.
- Arbustul poate fi introdus in pamant cu protectia biodegradabila, insa daca aceasta este din sarma, atunci va trebui indepartata.
- Odata cu plantarea tuia poti adauga si ingrasamant pentru conifere: 1 lingura pentru arbustii de 1 metru sau 2-3 linguri pentru cei mai mari; ingrasamantul este presarat pe fundul gropii, dupa care vei introduce plata si vei acoperi un sfert de groapa cu pamant. Restul gropii este umpluta cu apa si, odata ce aceasta s-a absorbit, poti adauga din nou pamant pana la trei sferturi de groapa. Ulterior vei adauga din nou apa si vei umple groapa cu pamant.
- Acest arbust trebuie udat de aproximativ 2-3 ori pe saptamana.
- Pentru sanatatea si ingrijirea tuia, poti efectua si stropiri anuale cu insecticide. Cu ajutorul unor pompe de stropit vei putea stropi plantele eficient o data primavara si de doua ori, la mijlocul si finalul verii.
Alegerea locului pentru plantarea de tuia
Pentru plantarea de tuia, asa cum am stabilit anterior, va fi nevoie de un loc semiumbrit sau insorit. Este de preferat ca solul sa fie unul fertil, insa arbustii de tuia nu sunt pretentiosi nici cu solurile calcaroase. Acorda o atentie deosebita gropii pe care o sapi pentru plantarea de tuia si nu curata radacinile plantei de pamant, odata ce ai scos-o din ghiveci.
Cel mai potrivit sol pentru plantarea de tuia
Cea mai des intalnita specie din Romania, tuia occidentalis, prefera soluri ravene si bine drenate. Si chiar daca acest arbust prefera un sol umed, el nu va suporta un exces de umiditate, motiv pentru care nu necesita o udare permanenta, rezistand chiar si in vreme de seceta.
Distanta de plantare pentru tuia
Daca vrei sa formezi un gard viu din acesti arbusti, vei avea nevoie de plante de circa 1,5 metri inaltime si vor fi plantate la o distanta de cel putin 1 metru unele de altele. Dupa plantarea de tuia, arbustii vor trebui imediat udati.
Dupa ce am vorbit despre plantarea de tuia, este esential sa cunosti si metodele prin care acest arbust se poate inmulti:
- Prin butasi - acestia sunt fragmente de lujeri, de aproximativ 10 centimetri. Butasirea se face in lunile august sau decembrie, atat in rasadnite cat si afara, intr-un strat de nisip. Butasii sunt plantati la distanta de cativa centimetri si se uda periodic.
- Prin marcotaj - aceasta metoda de inmultire presupune ingroparea in sol a unei ramuri, ramura ce va prinde radacini si va crea astfel o noua planta.
- Prin seminte - inmultirea prin seminte este cea mai eficienta deoarece duce la obtinerea unui numar semnificativ de plante. Conuletele de tuia sunt recoltate in luna septembrie, stratificarea semintelor va dura cateva saptamani, iar semanatura se va face in luna mai.
Ce trebuie sa stii despre procesul de ingrijire tuia
Chiar daca am stabilit mai sus ca acesti arbusti coniferi nu necesita foarte multa atentie, procesul de ingrijire al tuia se rezuma la cateva aspecte importante precum frecventa udarii, fertilizarea corecta, tunderea si pregatirea pentru sezonul rece. O ingrijire tuia corespunzatoare va determina viata lunga si verde a acestor arbusti.
Frecventa udarii in ingrijirea tuia
In timpul sezonului cald, arbustii de tuia au nevoie de apa o data la cateva zile. Cu ajutorul unor furtune de apa trebuie sa uzi tuia aproximativ 20 de secunde. De asemenea, in primele doua saptamani dupa plantare tuie, tine cont de faptul ca acesti arbusti vor avea zilnic nevoie de apa. Ulterior, ingrijirea tuia va consta in udarea o data la cateva zile.
Odata ce trece prima luna de la plantarea tuia, poti rari frecventa udarilor si te poti rezuma la doua udari pe saptamana, in conditiile in care afara nu este prea cald. Dupa sase luni de la plantare, tuia nu va mai avea nevoie de surplus de apa.
Fertilizarea corecta in ingrijirea tuia
In afara fertilizantului pe care l-am mentionat anterior si care trebuie adaugat in groapa sapata pentru plantare tuia, acesti arbusti nu au nevoie de fertilizare decat in cazul in care gradina ta intampina diverse probleme.
Pentru ingrijirea tuia si o crestere armonioasa, poti folosi fertilizant de aproximativ doua ori pe an, iar fertilizarea se va realiza primavara, dupa inghet sau la inceputul toamnei.
Tunderea are un rol important in ingrijirea tuia
Arbustii de tuia se tund o data la 2-3 ani si cea mai buna perioada pentru tundere tuia este la sfarsitul iernii. Odata cu taierea coroanei, frunzisul va fi reimprospatat, iar arbustii de tuia vor avea un aspect estetic deosebit, in cele mai diverse forme. Pentru tunderea tuia vei vei avea nevoie de o pereche manusi care sa te protejeze si de foarfeci si clesti de gradinarit pe care le poti comanda online de pe Eurounelte.ro.
Pregatirea tuia pentru sezonul rece
Chiar daca arbustii de tuia sunt recunoscuti pentru rezistenta sportita, e necesar sa acorzi importanta procesului de ingrijire tuia pentru perioada iernii, cand temperaturile sunt foarte scazute. Avand in vedere ca multi oameni utilizeaza garduri vii din arbusti de tuia pentru a bloca zapada sau vanturile puternice din timpul iernii, rezistenta acestora trebuie sporita. Cum poti face acest lucru? Asemenea pomilor fructiferi, arbustii de tuia necesita curatare si indepartarea ramurilor uscate. Lipsa acestui proces de ingrijire tuia risca ruperea plantei in perioada iernii, din cauza zapezii abundente care se aduna pe ramuri. Acesta este si motivul pentru care cei mai multi gradinari tund arbustii tuia intr-o forma conica, cea care ii va ajuta sa reziste cel mai bine perioadei geroase.
O alta etapa in procesul de pregatire si ingriire tuia pentru iarna consta in ingrasamintele pe baza de potasiu si nitrogen, care le vor intari ramurile pentru acest sezon. Aplica acest ingrasamant la sfarsitul toamnei, insotit de udari frecvente, in asa fel incat apa sa ajunga la adancimi mai mari, in profunzime. In acest fel, chiar daca pamantul de deasupra o sa inghete in timpul iernii, tuia isi va procura apa din straturile inferioare.
Asadar, daca esti pe punctul de a-ti reamenaja gradina si vrei sa optezi pentru acesti arbusti de tuia, tine cont de sfaturile si sugestiile noastre in materie de plantare si ingrijire tuia, iar gradina ta va arata spectaculos cu un minimum de efort!
Sursa photo: https://pxhere.com/en/photo/1351760
Sursa photo: https://pxhere.com/en/photo/552187