Paduchi la gaini: cum ii combatem?

Ai auzit cu siguranta de termenul de paduchi la gaini. Numai gandindu-te la asta ti se furnica pielea si parca simti o usoara mancarime, nu-i asa? Desi paduchii gainilor nu se aseamana catusi de putin cu cei care traiesc in parul omului, acestia pot cauza gainilor tale numeroase probleme. Motiv pentru care, este important sa intelegi ce reprezinta exact paduchii la gaini, cum ii poti preveni, care sunt semnele infestarii gainilor si cum poti trata acesti paraziti.


In cele ce urmeaza, iti vom divulga toate informatiile pe care ar trebui sa le cunosti pentru a-ti mentine multimea de pasari sanatoasa si fericita. Iata ce ar trebui sa stii despre paduchii de gaini.

Paduchi la gaini: cum ii combatem?
Ce sunt paduchii la gaini si cum arata?


Daca te-ai confruntat vreodata cu paduchii umani, paduchii de gaini probabil iti vor suna familiar. Tine minte insa: paduchii de gaini traiesc numai in penele gainilor. Exista posibilitatea ca acestia sa sara pe tine sau pe hainele tale, dar nu se vor hrani, ceea ce inseamna ca vor muri.


Prazitii numiti popular paduchi la gaini au denumirea stiintifica de Dermanyssus Gallinae. Acestia sunt acarieni mici, plati, cu dimensiuni de 1,5 mm si au 6 picioare bine dezvoltate, cu care se deplaseaza rapid prin penajul gazdei.


Vestea buna este ca ciclul de viata al paduchilor de gaini este scurt, insa partea proasta este ca acestia se reproduc continuu. Paduchii isi depun ouale la baza penelor gainilor, iar acestea vor ecloza in decurs de 4-5 zile de la depunerea oualor. Pentru a ajunge la maturitate, este nevoie de aproximativ 9-12 zile. Odata ajunsi la maturitate, paduchii de gaini vor mai trai 12 zile. Este important sa intelegi ciclul de viata al acestor paraziti, pentru a depista astfel eventualele infestari ale pasarilor din ograda.


Metode de prevenire a paduchilor la gaini


Daca gainile tale au fost infestate de paduchi, e important sa depistezi ce a provocat infestarea. In primul rand, trebui sa stii ca paduchii la gaini se datoreaza faptului ca pasarile traiesc in aer liber si nu faptului ca nu ai curatat suficient de mult cotetul gainilor sau ca ai facut ceva gresit, in general. In al doilea rand, o cauza probabila a aparitiei infestatiei cu paduchi se datoreaza si contactului pe care gainile il au cu alte animale. Trebuie sa constientizezi faptul ca pasarile salbatice sau rozatoarele care dau tarcoale cotetului pe timp de noapte sunt purtatori de paduchi si ii pot transmite oricand gainilor. Acum, ca stii care sunt sursele aparitiei paduchilor la gaini, cum poti preveni aparitia lor?


Evita contactul gainilor cu animalele salbatice

Asemenea oamenilor, majoritatea animalelor sunt atrase de gustul de gaina si tocmai de aceea e indicat sa tinem la distanta eventualii pradatori. La fel de important este si sa te asiguri ca hrana gainilor este depozitata intr-un log sigur, in asa fel incat sa nu atraga fauna salbatica sa se hraneasca cu alimentele gainilor. Ia in considerare si amplasarea unei plase deasupra curtii pasarilor, pentru a evita astfel ca pasarile salbatice sa aterizeze in zona gainilor si astfel, riscul de aparitie a paduchilor va fi diminuat.

Curata cotetul gainilor

Chiar daca am mentionat anterior ca un adapost necuratat nu este neaparat o cauza a aparitiei paduchilor la gaini, asta nu inseamna ca nu trebuie sa tii cont de pastrarea unui cotet curat, pentru ca sanatatea gainilor depinde si de acest aspect. Daca depistezi paduchi la una dintre gaini, sansele sunt ca si celelalte pasari sa fie infestate si la fel si cotetul. Acesta este motivul pentru care e important sa cureti cotetul in mod regulat si corespunzator, pentru a preveni aparitia paduchilor.


Baile de praf sunt o necesitate


Baile de praf sunt cele care ajuta la tratarea pielii gainilor. Dupa ce penele vor fi pline de praf, ele vor deveni o gazda neprimitoare pentru paduchi. Asadar, ofera-le gainilor tale o zona cu nisip, pamant si cenusa de lemn, in care vor putea avea parte de bai de praf. Aceste elemente descurajeaza aparitia paduchilor si ii poate omori. Cu cat gainile se vor rostogoli mai des prin praf, cu atat mai repede vor scapa de paduchi.


Verifica pasarile nou-venite in ograda
Atunci cand cumperi noi gaini, asigura-te ca sunt complet sanatoase inainte de a le introduce in multime. Astfel, daca vei tine noile pasari in carantina pentru 2-3 saptamani, vei putea observa daca prezinta diverse manifestari. Daca sesizezi semne de infestare cu paduchi, ar fi indicat sa le tratezi si sa te asiguri ca s-au vindecat 100% inainte de a le muta cu gainile din ograda.


Acorda o atentie deosebita clostilor


Gainile care clocesc oua au nevoie de o atentie deosebita. Avand in vedere ca nu se ridica niciodata de pe oua, acestea nu se bucura de scaldarile in praf. Din aceasta cauza, ele sunt mai predispuse la infectarea cu paduchi, motiv pentru care este necesar sa le tratezi de indata ce observi paraziti in penajul lor.
Unii crescatori de pasari tind sa aleaga moduri artificiale de clocire a oualor precum incubatoare oua - clocitoare , deoarece puii scosi din incubator se vor dezvolta mai bine decat cei ai clostilor, fiind lipsiti de paraziti si nefiind atacati de paduchi de gaini sau capuse. 

Care sunt semnele de paduchi la gaini?


Chiar daca faci tot ce poti pentru a preveni aparitia de paduchi la gaini, vei putea vedea schimbari de comportament in randul gainilor, odata cu infestarea. Pentru a putea actiona cat mai rapid, e important sa cunosti care sunt semnele aparitiei paduchilor la gaini:
Penajul murdar
Creasta devine deschisa la culoare
Productia de oua scade 
Apetitul de mancare este diminuat
Pierderea in greutate
Pielea iritata a gainilor
Apar zone fara pene pe corp
Penajul isi pierde culoarea
Prezenta oulor de paduchi pe pene 

Cu cat vei actiona mai repede, cu atat gainile tale se vor intoarce la stilul de viata normal si sanatos. Este indicat sa iei legatura si cu un medic veterinar, pentru un eventual tratament.


Cum tratezi paduchii la gaini?


Acum ca am acoperit ce sunt paduchii de gaini, cum ii prevenim si care sunt semnele de recunoastere a infestarii, este timpul sa afli cum sa tratezi infestarea cu paduchi atunci cand ai stabilit ca exista una. Iata cateva optiuni pe care le poti incerca:


Combaterea cu var si ulei a paduchilor la gaini


Pentru a combate acesti paraziti, multi oameni recomanda varuirea cotetului gainilor cu var stins si cenusa in care gainile sa se poata scalda. Acestea sunt insa metode de blocare a extinderii paduchilor.


Alte solutii pentru paduchi la gaini sunt considerate motorina si uleiul. Este recomandata chiar si aplicarea uleiului de arbore de ceai, in proportie de 3-4 picaturi pe creasta gainilor si cateva la baza cozii acestora.


Combaterea cu solutie cu usturoi


Este indicat sa iei un recipient cu pulverizator manual  si sa prepari in el o solutie din apa si sucul stors de la 10-12 catei de usturoi. In aceasta solutie, adauga ulei de lavanda, menta sau cimbru si pulverizeaza solutia pe tot penajul gainilor, timp de 2-3 saptamani, la interval de 2 zile. 


Combaterea paduchilor la gaini cu solutii veterinare


Pentru a scapa de paduchii de gaini, cea mai sigura metoda este sa apelezi la solutii veterinare. Una dintre cele mai populare solutii contra paduchilor la gaini este ByeMite de la Bayer, ce are drept substanta activa Foxim. Aceasta solutie se aplica in cotet, in prezenta gainilor, insa nu direct pe acestea. Dilueaza 100 ml de produs in 25 litri de apa si amesteca bine compozitia.


Pentru pulverizarea eficienta a acestei solutii, vei avea nevoie de unelte precum pompe de stropit si atomizoare , dar si de un echipament de protectie adecvat operatiunii. Este indicat sa repeti tratamentul cu ByeMite dupa 7 zile de la ultima aplicare. Tine cont ca, inainte de a incepe pulverizarea, va trebuie sa indepartezi ouale si furajele, pentru a nu fi afectate de solutie. 


Ei bine, acum ca esti la curent cu paduchii de gaini, vei stii cum sa-i observi, care sunt daunele produse de ei si cum sa tratezi o infestare. Speram ca acest ghid te va scuti atat pe tine, cat si pe gainile tale, de orice dificultati inutile.