Orhidee Ingrijire: Sfaturi si Secrete

Orhideea este o floare apreciata de milenii atat pentru eleganta si gingasia ei, cat si pentru proprietatile ei terapeutice. Filozoful chinez Confucius insusi mentiona in scrierile sale despre cum „placerea de a revedea, dupa o lunga absenta, un prieten drag poate fi comparata cu aceea pe care o simtim cand intram intr-o camera plina de orhidee”.

Scurta istorie a orhideei

Prima marturie scrisa despre orhidee dateaza din anul 500 i.Hr. din China, fiind o floare care s-a cultivat pentru prima data in China Antica. Utilizata in ritualuri religioase inca din Antichitate, orhideea a fost prezenta de-a lungul secolelor in literatura si in pictura.

Incepand cu anii 1700 sunt aduse primele orhidee in Marea Britanie, pentru ca pana la sfarsitul secolului al XVIII-lea sa fie crescute 15 specii ale florii la Gradina Botanica Regala de la Kew. In anii 1850 tot mai multi nobili erau in cautarea celor mai bune tehnici de cultivare a acestei plantei, pentru ca in prezent familia orhideelor sa cuprinda aproximativ 30.000 de specii si 200.000 de hibrizi.

Tipuri de orhidee

Dintre numeroasele tipuri de orhidee, iata 5 dintre cele mai usor de crescut si de intretinut:

  • Orhidee Phalaenopsis

Fiind printre cele mai populare orhidee de apartament, aceasta se remarca prin florile asemanatoare unui future cu aripile deschise. Ea mai este cunoscuta sub denumirea de orhidee de molie sau de orhidee pitica si ingrijirea plantei este simpla, avand insa grija la cantitatea de apa, care trebuie sa fie moderata. Tocmai de aceea aceasta floare se numara printre cele mai vandute tipuri de orhidee.

  • Dendrobium nobile

Dendrobium nobile atrage atat prin frumusetea florilor de culoare alb, roz, galben, violet sau portocaliu, cat si prin mireasma deosebita, fiind una dintre putinele specii de orhidee parfumate. Poti profita din plin de aceasta orhidee parfumata si de ingrijirea ei usoara, pentru ca florile ei se mentin pana la 8 saptamani.

  • Orhideea Cattleya

Aceasta orhidee atrage toate privirile prin numarul mare de flori, care incep sa infloreasca inca din primavara si se mentin viu colorate pentru o perioada indelungata, de cateva luni. Datorita diversitatii de forme si culori, este o specie de orhidee apreciata de colectionarii de flori.

  • Phaiocalanthe Kryptonite

Daca iti doresti o orhidee usor de crescut, Phaiocalanthe Kryptonite reprezinta o buna alegere. Este o floare care are nevoie de udari moderate, fiind originara din zonele tropicale. Ea incanta prin florile ei disponibile in culori vii, de o frumustete aparte.

  • Oncidium

Acest tip de orhidee impresioneaza prin delicatetea florilor, dar si prin varietatea de culori. Asemeni altor tipuri de orhidee, aceasta are nevoie de lumina si apa, pentru a te bucura de florile ei deosebite pentru o perioada cat mai indelungata.

 

Ingrijirea Orhideelor

Ingrijirea orhideelor trebuie facuta cu atentie, datorita sensibilitatii crescute a acestor plante. Iata cateva sfaturi de ingrijire a orhideei, pentru a te putea bucura de o planta cat mai sanatoasa:

Orhidee ingrijire: lumina optima

Lumina este ingredientul indispensabil cresterii unor flori sanatoase, mai ales in cazul celor exotice, iubitoare de soare. Astfel, orhideea se numara printre florile care iubesc lumina. Desi in lipsa luminii floarea creste si va parea sanatoasa, aceasta nu va inflori.

Prin urmare, pentru a favoriza inflorirea, orhideea trebuie asezata pe pervazuri, fiind de preferat ferestrele cu expunere sudica. In cazul in care nu ii poti oferi plantei suficienta lumina naturala, te poti ajuta de lumina artificiala, pentru a te asigura ca aceasta beneficiaza de conditiile optime pentru inflorire.

Iti poti da seama daca orhideea primeste suficienta lumina urmarind inflorirea, care are loc primavara. Orhideele care nu primesc suficienta lumina nu vor inflori primavara, dar vor avea frunzele de culoare verde inchis.

Orhidee ingrijire: temperatura

Pentru a favoriza inflorirea, orhideea trebuie asezata in zone cu variatii de temperatura. Tocmai de aceea pervazul este cel mai bun loc de pastrare al plantelor. Temperatura ideala pentru perioada verii este cuprinsa intre 22-24 de grade Celsius, in timp ce iarna aceasta este cuprinsa intre 14 si 16 grade Celsius.

Orhidee ingrijire: udarea

Udarea orhideei se realizeaza cu apa la temperatura camerei, o data pe saptamana pe durata iernii si de doua ori pe saptamana pe durata verii. Frecventa udarii este influentata de marimea ghiveciului, dar si de specia de orhidee. Metoda ideala de udare este prin scufundare. Astfel, ghiveciul se va aseza intr-un vas cu apa, pentru a permite apei sa patrunda prin orificiile ghiveciului si sa umezeasca substratul.

Scufundarea dureaza intre 10-15 minute, avand grija ca apa sa ramana doar la nivelul radacinilor si sa nu ajunga la frunze. Dupa udare vei observa ca radacinile albicioase ale plantei devin verzi si umede.

Fertilizarea

Fertilizarea este importanta pentru orhidee, insa este recomandata doar in perioada de crestere a plantei. Prin urmare, poti utiliza un fertilizator atunci cand observi aparitia de noi frunze sau lastari. Este necesar sa folosesti scule pentru gradinarit, astfel incat sa nu deteriorezi radacinile plantei atunci cand aplici fertilizantul.  Data fiind perioada de crestere a plantei, care incepe din primavara si se desfasoara pana toamna, dintre produsele necesare unei orhidee pentru ingrijire toamna nu pot lipsi fertilizatorii.

Orhideea are nevoie de urmatorii nutrienti:

  • Calciu: are rolul de a stimula cresterea radacinilor plantei
  • Azot: necesar pentru cresterea frunzelor si a lastarilor. Atunci cand planta se confrunta cu un deficit de azot, prezinta frunze mici si galbene
  • Potasiu: util pentru a creste rezistenta plantei, lipsa acestuia determinand inmuierea tesuturilor plantei si incetinirea cresterii
  • Fosfor: folositor pentru cresterea radacinilor si a florilor. Frunzele rosii sugereaza un deficit al fosforului
  • Magneziu: cu rolul in mentinerea unui metabolism optim al plantei. Lipsa acestuia este semnalata de culoarea verde inchis a frunzelor.

Fertilizarea nu se realizeaza dupa schimbarea substratului, deoarece acesta este de obicei suplimentat cu nutrientii de care planta are nevoie pentru a creste.

Alegerea substratului si a vasului de cultura

Orhideea se numara printre florile care au nevoie de un substrat special pentru a beneficia de conditii optime pentru crestere. Astfel, substraturile pe care le gasesti in magazine pot contine un amestec de scoarta de copac, pluta, turba, lemn de feriga, nisip si carbune.

De asemenea, vasurile in care se pastreaza florile trebuie sa fie transparente, datorita faptului ca radacinile plantei au nevoie de lumina. Unele tipuri de orhidee necesita o transplantare la fiecare 1-2 ani. Este de preferat ca transplantarea sa se realizeze intre lunile februarie si august, deoarece aceasta este perioada in care planta produce noi radacini.

Inainte de asezarea plantei in noul ghiveci se indeparteaza radacinile moarte si frunzele ingalbenite, avand grija sa se foloseasca un substrat nou. In cazul in care se foloseste substratul de la o planta la alta, exista riscul de a se transmite boli si daunatori care vor afecta planta.

Orhidee: ingrijire frunze

Frunzele detin un rol important in procesul de fotosinteza al plantei, motiv pentru care acestea trebuie in permanenta curatate de praf. Poti opta pentru produsele de curatare concepute special pentru orhidee sau poti curata planta cu o solutie preparata din apa si zeama de lamaie. Aceasta contribuie la indepartarea prafului, dar si a daunatorilor ce pot fi prezenti pe frunzele plantei.

Boli si daunatori

Dat fiind mediul umed in care creste orhideea, este predispusa la dezvoltarea putregaiului, care poate avea doua cazuri, respectiv:

  • Cauzat de ciuperci: acesta apare prin dezvoltarea ciupercilor Phytophthora spp., Botrytis spp. si Pythium spp. Acest tip de putregai este caracterizat de putrezirea radacinilor si aparitia petelor negre pe frunze.
  • Cauzat de bacterii: responsabila de aparitia acestui tip de putregai sunt bacteriile Erwinia spp. si Pseudomonas spp. Evitarea udarii excesive duce la prevenirea aparitiei acestor bacterii.

Alaturi de aceste ciuperci, orhideea este predispusa la acarieni, in special la paianjenul rosu comun (Tetranychus urticae), paduchele lanos si afidele (paduchi de frunze). Acestea din urma determina caderea mugurilor si a florilor.

Sfaturi & Secrete Ingrijire Orhidee

Exista cateva sfaturi si secrete de ingrijire pentru orhidee, menite sa imbunatateasca cresterea si inflorirea plantei. Iata cateva dintre cele mai utile secrete pentru a creste orhidee frumoase si viguroase:

  • Iti poti da seama de faptul ca orhideea are nevoie de apa daca atunci cand o ridici observi ca ghiveciul este mai usor decat in mod normal. Atunci cand ghiveciul este greu inseamna ca mai poti amana udatul cu cateva zile. Orhideea are nevoie de mai multa apa in perioada de crestere, dar fara ca aceasta sa balteasca in ghiveci. Pentru a evita acest lucru, fie se pune apa in farfuria ghiveciului, fie achizitionezi un ghiveci cu gauri la partea inferioara, pentru a asigura scurgerea apei.
  • O alta modalitate de a afla daca planta are nevoie de apa consta in introducerea degetului in interiorul ghiveciului pentru 2-3 centimetri. Atunci cand substratul este uscat, este nevoie sa o uzi, iar daca substratul este umed, inseamna ca are suficienta apa.
  • Cea mai buna apa pentru udarea orhideei este cea de ploaie. Orhideele hibrid, obtinute prin incrucisarea plantelor, dispun de o rezistenta mai ridicata, astfel incat acestea pot fi udate chiar si cu apa de la robinet, care este pastrata la temperatura camerei pentru 24 de ore.
  • Orhideea are nevoie de lumina, dar nu se scoate direct la soare, din cauza faptului ca razele soarelui pot duce la arsuri ale plantei, manifestate prin aparitia unor pete negre pe frunze sau prin frunze ingalbenite.
  • Adauga in substratul orhideei coaja taiata de mar, deoarece aceasta va accelera procesul de inflorire.
  • Poti obtine o culoare spectaculoasa a orhideei prin adaugarea unei mici cantitati de colorant alimentar in apa de udare. Prin aceasta modalitate simpla poti transforma o floare alba in una mov, albastra, galbena sau in orice alta culoare pe care o doresti.
  • Pentru a curata frunzele plantei poti prepara acasa o solutie, din zeama de la o jumatate de lamaie, 1ml de ulei de masline, 1ml de spirt medicinal, 200 ml de apa de ploaie sau apa plata si 10 picaturi de Aloe Vera. Cu aceasta solutie se tamponeaza frunzele florii, pentru a indeparta praful, dar si daunatorii.

Orhideea este o planta pe care o poti intretine cu usurinta si dragoste, de care te poti bucura in propriul apartament sau in zona terasei si care poate aduce o farama din frumusetea naturii exotice chiar in gospodaria ta.