Montare televizor pe perete: inaltime, unghi & sfaturi pentru montaj

Te-ai întrebat vreodată la ce inaltime se monteaza televizorul pe perete, judecand dupa aspectele de functionalitate si de protectie medicala a ochilor? Investitia in cumpararea unui televizor se rasplateste printr-o vizionare confortabila a programelor preferate, iar montarea corecta a acestuia, la inaltimea corespunzatoare, este deosebit de importanta. Afla in continuarea acestui articol cum este mai bine sa montezi televizorul, pentru a te bucura pe deplin de imagini clare si de o vizionare confortabila. 

Montare televizor pe perete: inaltime, unghi & sfaturi pentru montaj

De ce sa montezi televizorul pe perete?

Intr-o casa moderna, televizorul este un accesoriu ce nu poate lipsi, fiind un element destinat relaxarii. O modalitate accesibila de montare a televizorului este pe perete, aceasta varianta fiind recomandata mai ales daca doresti sa iti pastrezi libera comoda din living sau alte piese de mobilier pe care altfel le-ai folosi drept suport pentru TV. 

Amplasarea televizorului pe perete reprezinta o buna alegere pentru living, dar si in cazul  dormitorului sau al bucatariei. Daca in familie exista copii, montarea televizorului pe perete te va scuti de mici incidente si neplaceri cauzate de joaca sau neatentia copiilor. 

Montarea televizorului pe perete poate fi, astfel, o decizie inspirata pentru a aduce un plus de originalitate incaperii, deoarece televizorul poate deveni piesa centrala a unui perete mai ales daca pe acesta decizi sa nu mai pozezi nimic.

Daca optezi pentru un design modern in living, pozitionarea televizorului pe perete este cea mai buna decizie pe care o poti lua. El va accentua atmosfera moderna a incaperii si ii va conferi un farmec aparte. Televizoarele cu diagonala mare in special tind sa confere camerelor un aspect futuristic, modern, util mai ales in cazul amenajarilor in stil modern sau scandinav.

In anii precedenti, cand televizoarele cantareau foarte mult, pozitionarea lor pe corpuri de mobilier era cea mai buna solutie pentru ca astfel acestea aveau un suport. Astazi insa avem televizoare de mari dimensiuni, care cantaresc putin, montarea lor pe perete find astfel mult mai avantajoasa la nivel de acces, vizibilitate si protectie. 


Unde sa asezi TV-ul?

Locatia televizorului pe perete depinde de cativa factori, cum ar fi spre exemplu pozitionarea in raport cu ferestrele din camera. Iti recomandam sa iti asezi televizorul intotdeauna pe acelasi perete cu fereastra sau macar pe unul lateral unei ferestre. In caz contrar iti va fi dificil sa te bucuri de imagini clare, lumina reflectata de ecran afectand calitatea acestora. 

Ai ferestre pe doi pereti sau esti conditionat sa iti montezi televizorul pe peretele opus ferestrei? In aceasta situatie poti opta pentru draperii opace sau rulouri care sa impiedice patrunderea luminii. Vei reusi astfel sa protejezi claritatea imaginii oferite de TV, dar vei completa, totodata, si un design atractiv in camera ta. 

Pentru amplasarea televizorului in living este bine sa tii cont de distanta dintre TV si canapea. Un mod practic de a stabili corect distanta optima este sa iei in considerare diagonala TV. Astfel, cu cat diagonala televizorului este mai mare, cu atat il poti aseza la o distanta mai mare fata de canapea. 


Pentru a afla distanta corecta se ia in calcul triplul diagonalei televizorului, rezultatul obtinut fiind distanta recomandata de amplasare, astfel incat sa beneficiezi de o experienta cat mai placuta. Iata care sunt recomandarile de distanta in functie de diagonala televizorului:

  • TV cu diagonala de 66cm: distanta recomandata este de 2.0 metri
  • TV cu diagonala de 86cm: distanta recomandata este de 2,6 metri
  • TV cu diagonala de 100cm: distanta recomandata este de 3.0 metri 
  • TV cu diagonala de 120cm: distanta recomandata este de 3,6 metri
  • TV cu diagonala de 140cm: distanta recomandata este de 4,2 metri
  • TV cu diagonala de 165cm: distanta recomandata este de 5 metri. 

Dupa cum se poate observa mai sus, cu cat diagonala este mai mare, cu atat distanta la care trebuie sa amplasezi televizorul pe perete este mai mare.  


De ce unelte ai nevoie pentru montarea televizorului pe perete?

Nimic nu este imposibil atunci cand ai uneltele potrivite si atunci cand stii totul despre peretele pe care urmeaza sa amplasezi televizorul. O unealta indispensabila pentru pozarea televizorului pe perete este o masina de gaurit cu percutie, fara de care iti va fi imposibil sa realizezi gaurile pentru suport.  

De regula suportul TV pe care il vei achizitiona va avea incluse accesoriile necesare, astfel incat tu vei avea nevoie de surubelnita, de o cheie fixa, o ruleta pentru a masura corect distantele, un creion pentru a marca locul montarii suruburilor si de o nivela cu bula de aer, pentru o instalare pe perete care sa respecte criteriul planeitatii.  

Dupa ce vei gauri peretele cu masina cu percutie, iti va fi de mare ajutor un aspirator, pentru a colecta imediat resturile de zidarie rezultate. Un aspirator portabil iti va usura considerabil munca, astfel incat te vei putea deplasa cu el oriunde este nevoie, fara sa fii conditionat de o sursa de alimentare. 

Sfat: atunci cand dai gaurile in perete, roaga pe cineva sa tina ffurtunul aspiratorului chiar sub masina de gaurit. In acest fel nu vei face mizerie, deoarece aspiratorul va aspira rapid si eficient chiar si cele mai mici particule de ciment. 


Alegerea suportului TV potrivit

Indiferent de camera in care doresti sa montezi un sport pentru TV, fie ca este in living sau in dormitorul tau, este important sa alegi un suport potrivit. In magazine vei gasi diferite tipuri de suporturi, precum sunt cele fixe. Acestea nu permit miscarea televizorului pe nicio axa, asadar nu va exista niciun pericol la nivel de utilizare. 

Preferi posibilitatea de miscare a televizorului dupa montarea suportului pe perete? Atunci ai nevoie de un suport de perete flexibil, care iti permite o inclinare a ecranului, pentru a te bucura de un unghi optim de vizualizare, astfel incat sa il poti monta in orice incapere doresti din locuinta ta. 

Cat timp montezi corect suportul reglabil, vei putea schimba cu usurinta unghiul de vizualizare, astfel incat sa te bucuri de imagini clare cand stai asezat pe canapea sau pe un fotoliu, dar si atunci cand ai televizorul instalat in dormitor si esti asezat pe pat, schimbarea unghiului asigurandu-ti o vizualizare perfecta. 

Un alt tip de suport pe care il poti alege este cel de tip swivel, capabil sa raspunda la orice dorinta ai avea cu privire la montarea televizorului. Datorita bratului cu care este prevazut, iti poate fixa televizorul in orice unghi doresti. Ai grija insa la greutatea pe care o suporta, dar si la peretele pe care il montezi, deoarece in acest caz exista o conditionare din rationamente tehnice : peretele nu poate fi din BCA sau rigips pentru ca nu va asigura rezistenta necesara sustinerii. 

Aveti un televizor cu ecran curbat? Atunci puteti alege un suport de perete reglabil rotativ, pentru a putea roti televizorul curbat in directia dorita, fara sa ii fie afectata calitatea imaginii redate. Experienta ta de vizualizare va fi, cu siguranta, pe masura asteptarilor. 

Nu in ultimul rand, poti alege suporturi TV universale. Pe spatele suportului exista cateva gauri,  pe care le poti marca pe perete cu un creion, reprezentand locul unde vor fi fixate suruburile de prindere. Acest tip de suport iti permite sa prinzi pe perete orice tip de televizor doresti, importanta fiind distanta dintre gauri si grosimea suruburilor de prindere folosite de producatori. 

Alege modelul de suport potrivit nevoilor tale, pentru ca apoi sa stabilesti inaltimea la care vei monta televizorul astfel incat sa beneficiezi de o experienta perfecta de vizionare. O montare corecta iti va proteja vederea si te va ajuta sa privesti confortabil programele preferate. 


Cum se monteaza corect televizorul pe perete?

Locul potrivit de pozitionare a televizorului este stabilit in functie de confortul ochilor si a privirii, atunci cand stai asezat.  Astfel, poti utiliza ca punct de reper inaltimea sezutului canapelei pentru a fixa suportul TV pe perete. Este important ca vizionare sa nu devina deranjanta, sa nu te chinui sa privesti si sa nu fortezi ochii ridicandu-i sau coborandu-i.

Iata cativa pasi simplu de urmat ca sa amplasezi televizorul pe peretele camerei tale cu usurinta: 

  • Stabileste locul de fixare a suportului
  • Daca alegerea inaltimii nu mai reprezinta o problema si ai stabilit locul potrivit de fixare a suportului, marcheaza pozitionarea acestuia cu un creion sau marker simplu. Asaza suportul pe perete, dupa ce ai verificat ca peretele este lipsit de fire electrice si marcheaza gaurile pe care urmeaza sa le dai. Fii atent ca suportul sa nu fie inclinat, pentru o marcare corecta. 

    Foloseste o bormasina pentru a putea gauri peretele. De asemenea, iti recomandam sa te asiguri ca suportul tau este compatibil VESA (Video Electronics Standards Association) acesta fiind un standard de distantare dintre gaurile suportului, tipul si dimensiunea suruburilor utilizate, cat si distanta dintre suruburile de prindere si suportul de perete. Cat timp acorzi atentie acestor detalii, iti va imposibil sa dai gres cu montarea suportului pentru televizor. 


  • Gaureste peretele si monteaza suportul 
  • Dupa ce te-ai asigurat de pozitionarea corecta a suportului, incepe sa gauresti in locul marcajelor special create. Foloseste o bormasina si un aspirator pentru a curata praful rezultat in urma gauririi. Fixeaza baza suportului daca folosesti un model fix, iar daca ai unul reglabil uita-te pe instructiuni pentru afla daca este mai bine sa fixezi bratul inainte de prindere. 

    Fixeaza cu ancore de expansiune mecanica sau dibluri, iar montarea suportului TV pe perete este incheiata. Iti mai ramane un singur lucru de facut si anume sa te bucuri de continutul multimedia preferat din confortul propriei locuinte.