Printre activitatile de tip DIY pe care le poti indeplini cu succes pentru amenajarea propriei locuinte, montarea faiantei si a gresiei este o optiune foarte buna. Din ce in ce mai multe persoane sunt interesate de montajul faiantei in regie proprie, atat pentru a economisi bani, cat si pentru a gasi o preocupare care sa le ofere satisfactia unui lucru facut cu propriile maini.
Afla din acest material cum se monteaza placajele ceramice si ce aspecte ar trebui sa ai in vedere.
Alegerea corecta a gresiei si a faiantei
Inainte de a afla cum sa montezi corespunzator placajele ceramice, este important sa stii cum sa alegi cea mai buna gresie si faianta pentru tine. Astfel, trebuie sa tii cont de combinatia de modele si culori intre gresia si faianta aleasa pentru aceeasi incapere. Poti opta pentru culori mai inchise ale gresiei, care sa contrasteze cu faianta, insa poti combina, de asemenea, nuante pale, care sa se potriveasca foarte bine intre ele.
La fel de importanta este alegerea dimensiunilor placilor de gresie si faianta, care se face in functie de tipul si marimea incaperii. Astfel, la o baie mica nu poti alege placi mari de gresie si de faianta, pentru ca vei obtine un efect inestetic, la fel cum nu este recomandat sa alegi o faianta dreptunghiulara in bucatarie, aceasta fiind mai potrivita bailor.
Nu in ultimul rand, este recomandat sa tii cont de gradul de absorbtie a apei, astfel incat placile cu absorbtie sub 3% sunt rezistente la inghet si sunt concepute pentru exterior, in timp ce cele cu absorbtie intre 3% si 6% nu rezista la inghet si pot fi utilizate in incaperile neincalzite. Pentru incaperile incalzite sau cele care sunt expuse la umezeala ridicata se recomanda alegerea unor placi cu grad de absorbtie cuprins intre 6% si 10%.
Cum se monteaza faianta si gresia?
Un montaj faianta si gresie bine realizat incepe prin masurarea suprafetei care va fi placata, iar in functie de aceasta vei sti cu precizie de cate placi vei avea nevoie. Ai grija ca suprafetele ce urmeaza sa fie placate cu gresie si faianta sa fie perfect plane si curate, lipsite de murdarie si grasime. In cazul peretilor acoperiti cu vopsea veche, este necesara o zugravire inainte de a monta faianta.
Dupa pregatirea suprafetei de placare, urmeaza prepararea adezivului, prin respectarea instructiunilor oferite de producator. Acesta se achizitioneaza in functie de tipul de suport pe care vei aplica placajul ceramic. Odata pregatit adezivul, acesta se aplica pe o suprafata mica si se niveleaza cu drisca dintata pentru a obtine o grosime constanta.
Se porneste din colt cu aplicarea primei placi, avand grija sa folosesti distantiere de plastic intre ultima placa montata si urmatoare pe care o vei pune. Cu ajutorul unei nivele cu bula de aer te vei putea asigura ca fiecare placa este corect montata si ca obtii o suprafata perfect plana.
Dupa ce ai terminat cu montarea gresiei, te poti ocupa de umplerea rosturilor cu chit, fara sa iti faci griji cu privire la surplus, care se curata cu usurinta cu ajutorul unui burete umed. Felul in care se monteaza gresia nu difera de modul in care se monteaza faianta, etapele fiind aceleasi pentru ambele tipuri de placi. Astfel, se pregateste suprafata de placare, asigurandu-te ca este perfect plana si curata, se pregateste adezivul si se incepe aplicarea lui, urmand apoi sa montezi placile.
Daca poti monta gresia incepand dintr-un colt al camerei, in cazul faiantei se recomanda sa incepi montarea de sus in jos, pentru a nu avea placi taiate in partea superioara. In functie de preferinte poti alinia faianta la rosturile de la gresie, important fiind sa pui placile drept.
In ceea ce priveste rosturile, acestea sunt recomandate pentru o montare faianta si gresie mai facila, oferind totodata avantajul de a reduce riscul umflarii ceramicii, dar si de a prelua din dilatarile ce se pot produce din cauza fluctuatiilor de temperatura sau de umiditate.
Ordine montaj faianta si gresie
Una dintre cele mai frecvente intrebari in randul celor interesati de montajul gresiei si al faiantei este referitor la ordinea montarii acestora. Astfel, se recomanda sa incepi cu montarea placilor de faianta, urmand ca apoi sa continui cu un montaj al gresiei.
Motivul pentru care se recomanda montarea placilor de faianta este pentru a proteja gresia de orice eventuala zgariere sau deteriorare ce poate rezulta din montarea faiantei. Astfel, incepe sa montezi toata faianta, cu exceptia randului de jos, iar dupa montarea gresiei vei aplica ultimul rand de faianta.
In cazul in care doresti sa incepi cu montarea gresiei, ai grija sa acorzi 24 de ore acesteia pentru fixare inainte de a trece la montarea faiantei. Nerespectarea acestui timp de fixare va afecta calitatea lucrarii tale de montare a gresiei.
Unelte necesare pentru montarea faiantei si gresiei
Pentru o montare corecta a faiantei si a gresiei exista cateva unelte care iti sunt necesare, dupa cum urmeaza:
Prima unealta de care ai nevoie chiar inainte de a achizitiona placile ceramice este ruleta de masurat. Aceasta te ajuta sa calculezi intreaga suprafata de placare, esentiala pentru a sti exact cate placi de gresie si faianta sa cumperi. In functie de suprafata rezultata, ia in calcul un surplus de placi, ca o marja de eroare care sa acopere eventualele pierderi.
Un taietor de faianta este o unealta indispensabila atunci cand vrei sa montezi placile ceramice, datorita debitarii precise pe care o poti realiza cu usurinta. Cu o astfel de unealta, taierea liniara a gresiei si a faiantei nu va mai fi imposibila, ci vei obtine cu usurinta dimensiunea dorita a placilor ceramice.
Atunci cand vrei sa indepartezi placile existente de gresie si faianta, o bormasina iti va fi de mare ajutor. Alege o bormasina puternica care poate gauri diferite materiale de constructii, precum este gresia si faianta sau alte substraturi dificile.
Un ciocan de cauciuc este o unealta utila in fixarea placilor de gresie si de faianta sau a parchetului. Cu ajutorul acestuia poti fixa orice suprafata sensibila la deteriorare, situatie in care utilizarea unor obiecte contondente ar duce la deteriorarea acestora.
O reala provocare atunci cand vrei sa montezi gresia sau faianta poate fi mentinerea unei suprafete perfect plane. Cu ajutorul unei nivele cu bula de aer te poti asigura ca fiecare placa de gresie si faianta pe care o montezi este la acelasi nivel, astfel incat vei realiza o lucrare perfecta.
- Distantieri din plastic
Atunci cand vrei sa pastrezi rosturile intre placile ceramice, te poti ajuta de niste distantieri de plastic. Acestia sunt usor de utilizat si iti permit sa lasi aceeasi distanta intre fiecare placa pe care o montezi.
La ce trebuie sa tii atent cand montezi faianta si gresia?
Fie ca alegi sa iti montezi gresia sau faianta intr-un model complicat, de mozaic, fie ca optezi pentru o dispunere simpla a placilor ceramice, exista cateva aspecte la care sa fii atent, pentru a duce la indeplinere o lucrare bine realizata.
Atat in cazul placilor ceramice de interior, cat si de exterior, pregatirea corespunzatoare a stratului de suport este foarte importanta. Atunci cand stratul de suport nu este pregatit corespunzator, placile de gresie si de faianta se vor desprinde. In unele cazuri, atunci cand stratul de sport nu este suficient de rezistent, poate fi necesara pregatirea unei sape pentru egalizare si autonivelare.
Extrem de importanta este, de asemenea, alegerea corecta a adezivilor de placare, care se face in functie de suprafata de suport de care dispui. Pregateste suprafata pentru montarea podelei, pentru a te asigura ca este lipsita de impuritati si evita aplicarea unei cantitati prea mari de adeziv, pentru a preveni craparea podelei dupa uscare.
Dupa montarea gresiei, asteapta ca lucrarea sa se fixeze bine si apoi continua cu finisarile. De cele mai multe ori avem tendinta sa ne grabim, insa asteptarea a 24 de ore este o etapa importanta din indeplinirea acesteia, de aceasta depinzand o lucrare bine realizata.
Nu in ultimul rand, acorda atentie stergerii preventive a surplusului de adeziv, pentru a-ti fi mult mai usor la finalizarea lucrarii. Acorda o mare atentie curatarii restului de adeziv dintre placi inainte de aplicarea chitului pentru rosturi. Daca il aplici fara sa cureti bine adezivul dintre placile ceramice, acesta va cadea in timp, putand ca la scurt timp de la aplicare sa apara puncte negre inestetice in nuanta rosturior.
Indiferent daca alegi piatra naturala sau placi ceramice pentru locuinta ta, este foarte important sa le montezi corect. Astfel, asigura-te ca gresia de dus, din bucatarie, din hol sau chiar din sufragerie este montata pe o suprafata perfect plana si lipsita de impuritati, utilizand un adeziv de calitate. Aceste reguli se aplica, de asemenea, si in cazul montarii placilor de faianta.
Intrebari Frecvente
Se poate monta faianta pe rigips?
Se poate monta faianta pe rigips cat timp se utilizeaza un adeziv pentru faianta adecvat acestui tip de suport.
Se poate pune tapet peste faianta?
Se poate pune tapet peste faianta daca se utilizeaza un adeziv corespunzator, care sa permita lipirea tapetului pe suprafata neabsorbanta a faiantei.
Se pot monta placi ceramice pentru podele cu incalzire prin pardoseala
Placile ceramice sunt cele mai potrivite pentru podelele cu incalzire prin pardoseala, datorita conductivitatii termice ridicate a acestora.