Lucrari de efectuat in gradina in lunile de iarna

gradina1

Sarbatorile de iarna deja isi fac simtita prezenta si, probabil, gradina este ultimul lucru la care te gandesti. Insa, daca vrei sa o intretii la fel de ingrijita si de productiva, trebuie sa continui sa desfasori anumite activitati, chiar si in lunile de iarna.

Lucrari de efectuat in gradina in lunile de iarna: curatarea pomilor fructiferi

Ce ai zice daca ai incepe sa cultivi propriile fructe si legume sau sa ai o gradina plina de flori, care sa iti bucure privirea in sezonul cald? Indiferent de alegere, primul pas pentru ingrijirea gradinii este sa te asiguri ca dispui de scule si unelte necesare activitatilor de gradina.

Iarna, recolta de fructe si legume este inexistenta, asa ca e momentul oportun pentru a curata si intretine plantele si pomii fructiferi din gradina, astfel incat sa ii ajuti sa creasca si sa te bucuri de o recolta bogata in urmatorul sezon. Poti incepe, de exemplu, sa cureti perii si merii si, sub nicio forma, caisii, prunii ori ciresii. Acestia din urma, daca sunt curatati timpuriu, sunt predispusi anumitor infectii care pot compromite recolta de fructe.

gradina2

Daca nu ai taiat, inca, ramurelele tufelor de trandafiri, acum este cel mai potrivit moment sa tai lastarii si, de asemenea, sa raresti lastarii bolnavi din salcia din gradina.

Lucrari de efectuat in gradina in lunile de iarna: ingrijeste plantele

Daca sezonul rece deja s-a instalat, iar unele plante nu au rezistat temperaturilor scazute, este timpul sa le indepartezi si sa le ingrijesti pe cele care nu au fost afectate. In felul asta, gradina de vis pe care ti-o doresti poate prinde contur, iar primul pas este sa comanzi florile si plantele inca de pe acum, astfel incat sa fie pregatite pentru plantare, atunci cand se incalzeste solul.

Lucrari de efectuat in gradina in lunile de iarna: atentie  la daunatori si buruiene

Intretinerea gradinii in lunile de iarna presupune acordarea unei atentii sporite daunatorilor si buruienilor, astfel ca e momentul sa aloci un buget uneltelor de gradina. Inaripatele iti pot fi si ele de mare ajutor, asa ca ajuta-le sa isi faca drum prin gradina ta, ca sa te scape de daunatori.  Cum poti face asta? Arunca prin gradina seminte si mancare pentru pasari, sub forma de bilute, astfel incat acestea sa o ciuguleasca.

Opteaza pentru plante de interior

Odata ce te-ai asigurat ca gradina este pregatita pentru sezonul cald, acorda o atentie sporita plantelor de interior si decoreaza-ti casa si terasa cu ghivece cu plante festive. Atentie, vorbim despre terasele acoperite si incalzite, unde nu patrund curentii de aer rece. Temperatura optima recomandata este de 16 - 21 de grade, iar plantele trebuie udate periodic si, un alt aspect de care trebuie sa tii cont, este sa nu folosesti apa de robinet fara sa o fierbi inainte.

gradina3

Este momentul sa readuci la viata gradina de vara si, cand e cel mai potrivit moment sa incepi pregatirile, daca nu in sezonul rece, cand activitatile sunt mult mai reduse? Spatiul exterior este la fel de important ca cel interior, iar tu te vei putea bucura, in anotimpul cald, de o gradina incarcata cu plante care fura privirile trecatorilor si pomi fructiferi roditori.