Izolarea Fonica a Apartamentului: Pro vs. Contra

Pentru a te proteja de nivelul de zgomot ce provine din zona adiacenta a apartamentului tau, dar si pentru a te proteja de zgomotul exterior, cauzat de trafic, o solutie potrivita este sa izolezi fonic locuinta. Tocmai de aceea iti prezentam avantajele si dezavantajele unei astfel de lucrari, alaturi de cele mai practice metode de reducere a nivelului de zgomot care ti-ar putea afecta linistea casei.

De ce este necesara izolarea fonica a apartamentului?

O lucrare de izolare fonica a peretilor este necesara pentru a te bucura de liniste si pentru a reduce zgomotele traficului stradal. De asemenea, izolarea fonica te protejeaza si de zgomotele provenite de la apartamentele vecine, insa in acelasi timp blocheaza si zgomotele care provin din propria locuinta, de la o camera la alta.

Daca atunci cand vorbim in soapta sunetele pe care le producem au un nivel al intensitatii de 30dB, tipetele si aspiratorul ating 75dB, iar traficul intens are un nivel al intensitatii de circa 80dB. Latratul puternic al unui caine are o intensitate a zgomotului de circa 90dB, iar sirena unei ambulante  poate atinge 110dB si toate aceste zgomote produc un serios disconfort auditiv.

Izolarea fonica are in principal in atentie elementele constructive care permit propagarea cu usurinta a zgomotelor. In cazul usilor si al ferestrelor, te poti orienta catre modele care sa ofere o izolare fonica superioara, datorita foilor de geam si a tamplariei de calitate.

Pentru a realiza o izolare fonica de calitate este necesar sa ai in vedere capitonarea suprafetelor, luand in calcul modul de propagare al zgomotului. Astfel, daca zgomotul deranjant provine de la vecinii pozitionati in plan vertical (sus-jos), izolarea tavanului devine obligatorie.

In situatia in care zgomotul apare si din apartamentele vecine pozitionate in plan orizontal (stanga-dreapta), este necesara izolarea fonica a pardoselii sau folosirea unui covor antivibratii, care va mai reduce din zgomotul neplacut. Poti incepe izolarea fonica chiar cu dormitoarele apartamentului tau, acestea fiind zone prin care zgomotul se propaga cel mai bine, dat fiind faptul ca peretii sunt de compartimentare, nu de rezistenta, asadar realizati din structuri usoare. 

Nu uita sa iei in considerare si izolarea fonica a peretilor exteriori, deoarece mare parte din zgomotele exterioare se propaga spre interior prin intermediul acestora.

Metode de izolare fonica a apartamentului

Exista diferite metode prin care putem sa ne izolam fonic apartamentul, in functie de materialele utilizate, dupa cum urmeaza:

  • Izolare fonica cu vata minerala

Utilizarea de placi de vata minerala este printre cele mai populare metode de izolare a peretilor. Vata minerala detine abilitatea de a absorbi zgomotele, insa in acelasi timp este si un bun izolator termic, fiind disponibila in doua variante:

    • Vata minerala de sticla: realizata din sticla reciclata si nisip de cuart, cu proprietati de izolare fonica si termica;
    • Vata bazaltica: obtinuta din roca bazaltica, aceasta este mai densa decat cea din sticla si ofera o izolare acustica mult mai buna.

Pentru a te proteja de zgomotele de la vecini cu vata minerala, vei mai avea nevoie de placi din gips carton, necesare pentru a realiza ulterior finisarea suprafetelor. Uneltele care iti vor fi folositoare pentru a duce la indeplinire un astfel de tratament acustic includ:

    • Bormasina: necesara pentru a fixa profilele metalice pe pereti, dar si pentru a prinde piesele de suport intermediare;
    • Cutit sau un cutter: util pentru taierea vatei minerale;
    • Ruleta pentru masurare: te va ajuta in stabilirea suprafetei pe care vrei sa o izolezi si in calcularea necesarului de material fonoabsorbant;
    • Nivela: folositoare pentru a verifica planeitatea suprafetelor si pentru a trasa marcajele, astfel incat sa fixezi corect profilele pentru placile de gips carton.

Vata minerala poate reduce cu pana la 65dB din zgomot si se poate utiliza pentru a izola fonic atat peretii, cat si tavanul.

  • Izolare cu placi de gips-carton fonoacustice

Daca iti doresti o modalitate eficienta de a izola acustic apartamentul, te poti orienta catre rigipsul fonic, care are o grosime de doar 12,5mm si nu va reduce din spatiul camerelor, spre deosebire de folosirea vatei minerale, care va adauga peretilor cativa centimetri in plus.

Placile de gips carton fonoacustice impiedica transmiterea zgomotului prin peretii apartamentului, gratie continutului de gips de densitate ridicata, in amestec cu fibra de sticla. Daca optezi pentru placi cu densitate foarte ridicata, acestea vor avea o capacitate de reducere a zgomotului cu pana la 65dB pentru peretii intre apartamente, fiind astfel posibila atingerea performantei acustice dorite si reducerea diferitelor sunete deranjate, precum este zgomotul de impact.

Ca si in cazul izolarii peretilor interiori cu vata minerala, vei avea nevoie de o bormasina, de o ruleta si de nivela pentru verificarea planeitatii suprafetelor.

  • Izolare cu tapet fonoabsorbant

O alta modalitate prin care poti sa izolezi fonic peretii apartamentului tau consta in folosirea tapetului fonoabsorbant. Acesta este disponibil in grosimi de 3, 5 si 10mm, fiind alcatuit dintr-un strat de suport de spuma si fibre de sticla. Se poate utiliza atat pentru pereti, cat si daca iti doresti o izolare fonica eficienta pentru tavan.

Tapetul fonoabsorbant ajuta atat la reducerea zgomotului din apartament, cat si la izolarea termica, datorita continutului de spuma de latex, care este un eficient izolator termic. De asemenea, tapetul fonoabsorbant protejeaza impotriva umiditatii si a condensului, pastrand microorganismele la distanta.

Tapetul fonoabsorbant se aplica cu usurinta, insa este important sa folosesti un adeziv puternic, pentru a sustine greutatea tapetului si pentru a asigura durabilitatea sistemului de izolare.

  • Izolare cu membrana fonoizolanta

Membrana fonoizolanta are o grosime de 3,5mm si o greutate de 7kg/mp, putand fi utilizata pentru a reduce zgomotul cu 35-39dB. Ea se poate folosi in varianta autoadeziva, care este mai usor de aplicat, fiind potrivita atat pentru pereti si tavan, cat si pentru izolarea suprafetelor de pardoseala.

La fel ca si in cazul vatei minerale, pentru izolarea cu membrana fonoizolanta este necesara aplicarea placilor de gips carton, pentru a putea apoi sa se realizeze finisajele. Astfel, iti vor fi utile uneltele de masurare, care te vor ajuta sa calculezi cantitatea necesara de materiale, dar si sa marchezi corect locul de montare al profilelor pentru placile de rigips, cat si o bormasina pentru realizarea gaurilor pentru suruburile de sustinere. In functie de tipul de membrana fonoizolanta pe care il folosesti, vei avea nevoie de adezivi pentru lipirea acesteia.

Avantaje vs. dezavantaje ale izolarii fonice

Izolarea fonica te poate ajuta sa te bucuri de mai mult confort, prin reducerea nivelului de zgomot. Totusi, adesea sunt puse in balanta mai multe aspecte care tin de realizarea unui astfel de sistem de izolare. Eficienta, materialele sau pretul sunt doar cateva aspecte luate in calcul atunci cand vorbim despre avantaje versus dezavantaje.

Iata asadar cateva dintre avantajele oferite de izolarea fonica apartament:

  • Reducerea zgomotelor

Bineinteles, principalul avantaj oferit de izolatia fonica a apartamentului il reprezinta reducerea zgomotelor, atat a celor aeriene, cat si a celor de impact. Zgomotele aeriene sunt cele generate de trafic sau de utilizarea televizorului sau a radioului, in timp ce zgomotele de impact sunt produse atunci cand utilizam cladirea, precum sunt utilizarea violenta a usii blocului, folosirea bormasinii sau mersul pe tocuri.

Utilizarea unor materiale fonoizolante reduce considerabil intensitatea acestor zgomote, pentru ca tu sa te poti bucura de un confort sporit in propria locuinta.

  • Diminueaza efectele negative ale poluarii fonice

Desi suntem preponderent ingrijorati de poluarea mediului, poluarea fonica reprezinta in sine un pericol pentru sanatatea umana. Expunerea prelungita la zgomot poate dauna sanatatii sistemului cardiovascular si sistemului metabolic, iar in cazul copiilor poate duce la aparitia tulburarilor cognitive.

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, zgomotul este a doua cauza principala responsabila de aparitia problemelor de sanatate, prima fiind poluarea atmosferica. Izolarea fonica a apartamentelor reprezinta o modalitate de a reduce zgomotul ambiental si de a preveni problemele de sanatate pe care expunerea prelungita la acesta le poate produce.

  • Mai multa intimitate

Desi un principal motiv pentru a opta pentru izolarea fonica a locuintei consta in reducerea zgomotelor care patrund in apartament, aceasta este recomandata si pentru a te bucura de intimitate, in timp ce te bucuri de activitatile care iti plac. Fie ca asculti muzica sau ca urmaresti un film, chiar si la un volum mai ridicat, prin izolarea fonica a apartamentului vei sti ca propagarea sunetului este diminuata si ca nu vei deranja pe nimeni prin alegerile tale.   

  • Somn odihnitor

Lipsa odihnei aduce cu sine tulburari in organism si creste predispozitia pentru imbolnavire. Oboseala afecteaza creierul, produce dificultati de concentrare si poate chiar sa contribuie la depresie si anxietate.

Odata cu diminuarea nivelului de zgomot prin izolare fonica a unui apartament cresc sansele de a te bucura de odihna si de a te proteja de oboseala in exces.

  • Izolatie termica

Unele materiale utilizate o buna izolare fonica apartament, precum vata de sticla sau membrana fonoizolanta, asigura atat o izolare fonica eficienta, cat si termica. Astfel, locuinta ta va fi mult mai calduroasa pe durata iernii, dar si mai racoroasa pe durata verii.

  • Contribui la confortul vecinilor tai

Prin izolarea fonica a apartamentului iti asiguri propriul confort, insa contribui destul de mult si la imbunatatirea confortului vecinilor tai.

 

In ceea ce priveste dezavantajele pe care izolarea fonica a unui apartament le-ar putea produce, acestea sunt influentate de tipul de material utilizat. Astfel, in cazul in care iti izolezi locuinta cu vata minerala si panouri de gips carton, vei constata o reducere a dimensiunii camerei cu cativa centimetri, pentru ca aceasta valoare este data de grosimea materialului izolator.

In ciuda acestui inconvenient, avantajele pe care izolatia fonica le ofera nu pot fi neglijate, mai ales atunci cand locuiesti intr-o zona cu trafic intens sau intr-un bloc cu vecini zgomotosi.