Irigarea gazonului - sisteme si metode

A avea o casa frumoasa este minunat, insa a avea o gradina cu un aspect ingrijit este un plus perfect pentru casa ta. Singura problema cu detinerea unei gradini cu gazon are legatura cu intretinerea gazonului. Gandeste-te la timpul pe care trebuie sa-l petreci doar pentru a mentine gazonul fara buruieni. Cu siguranta iti da batai de cap, in special cu gestionarea timpului. Iar una dintre cele mai consumatoare de timp aspecte ale intretinerii gazonului din gradina ta este irigarea. Stim cu totii cat de esentiala este apa pentru ca plantele sa se dezvolte cum trebuie, cu atat mai mult in sezonul cald.


Asadar, cum te-ai descurca cu o sarcina atat de obositoare? Cu atatea activitati zilnice, timpul dedicat intretinerii gazonului ar putea deveni o problema. Insa, frumusetea unui gazon intretinut corespunzator nu are pret. Acest lucru ne duce la solutia adecvata a acestei probleme si anume instalarea unui sistem de irigatii care sa se potriveasca nevoilor tale. In cele ce urmeaza, vom vorbi despre semnificatia unui sistem de irigare, tipuri de sisteme de irigare si metode prin care gazonul sa aiba aspectul pe care ti-l doresti.

Irigarea gazonului - sisteme si metode
In ce consta sistemul de irigare al gazonului?



Aceste cuvinte suna foarte complex pentru majoritatea oamenilor, insa nu este chiar atat de dificil. Mai inainte de toate, trebuie sa iti pui mai multe intrebari. O intrebare importanta este cu ce fel de plante ai de-a face? Care este cantitatea corespunzatoare de apa de care ai nevoie in fiecare zi? Sau plantele tale nu necesita sa le uzi zilnic? Aceste detalii te vor ajuta sa planuiesti sistemul de irigare de care ai nevoie. Tine cont ca exista mai multe metode de irigare si utilizarea uneia dintre ele poate nu va functiona intocmai bine pentru toate plantele pe care le ai in gazon.

Desigur, trebuie sa iei in considerare si dimensiunea gazonului. Intinderile mai mari vor necesita cu siguranta mai multa apa, insa exista metode de irigare care minimizeaza consumul de apa. Diferitele tehnici au preturi variate si totul depinde de cat de mult iti doresti sa investesti intr-un asemenea sistem. Daca doresti sa construiesti un sistem de irigare eficient, trebuie sa iei in calcul nevoile diferitelor plante si sa iti planifici abordarea adecvata.


Sisteme si metode de irigare pentru gazonul si grădina ta


Acum, ca ti-ai raspuns la unele dintre intrebarile esentiale, sa ne indreptam spre tipul de sistem de irigare potrivit pentru nevoile gradinii tale.

Irigare la suprafata

Acesta este cel mai simplu sistem de irigare. Practic, ai un sistem compus dintr-un jgheab. In jurul parcelei sunt realizate mici transee, iar apa este trimisa prin aceste jgheaburi. Astfel, apa va ajunge la radacinile plantelor, acesta fiind cea mai rapida medoda de a livra apa plantelor. Oricat de simpla ar parea, aceasta metoda consuma foarte multa apa. Dar, pentru ca nu este nevoie de nimic altceva decat construirea unor santuri de apa, o puteti pune in aplicare cu un minim de efort.

Irigarea cu aspersoare

Acesta metoda se foloseste de aspersoare pentru a furniza apa gazonului. Practic, ai un furtun apa  cu un stropitor in capat. Aceste capete de stropire prezinta gaurele mici care presurizeaza apa primita, pe care o imprastie ulterior, intr-o forma fina. Dat fiind ca aceste dispozitive raspandesc uniform apa, consumul de apa este minim. 

Totodata, acest sistem este destul de flexibil deoarece puteti muta capetele de stropire dintr-o parte in alta. Unul dintre dezavantajele acestui sistem este chiar metoda in sine. Desi distribuie apa uniform, trebuie sa fii atent la cat de departe poate ajunge apa si sa te asiguri ca nu raman zone uscate.

Irigarea prin picurare

Dintre metodele de irigare, aceasta abordare este cea mai eficienta. Ideea este de a livra apa exact acolo unde se afla planta. Sistemul de irigare prin picurare foloseste tuburi de apa, iar de-a lungul acestor tuburi sunt emitatoare de picurare. Aceste emitatoare sunt plasate strategic desupra radacinii plantelor. Volumul de scurgere al apei este influentat de supapele de apa si de dimensiunile emitatoarelor.

Cea mai veche si simpla metoda este sa faceti mici gauri de-a lungul tuburilor situate sub gazon. Insa, asa cum am mentionat anterior, in zilele noastre exista unelte si instrumente care pot face acest lucru. Poti opta pentru un set complet compus din tuburi si emitatoare sau o banda picurare.

Irigare sub suprafata

In principiu, acesta este doar un sistem de irigare prin picurare, care necesita ingroparea tuburilor. Sistemul este eficient atunci cand sursa de apa se afla sub suprafata solului. Pierderile de apa sunt reduse semnificativ, deoarece furnizeaza apa direct la radacina, insa metoda necesita mai multa munca, din cauza ingroparii tuburilor.


Cum sa instalezi sistemul de irigare?


Dupa ce ai cunoscut aceste elemente ale sistemului de irigare, este timpul sa il implementezi in gazon. Iata care sunt etapele pe care trebuie sa le parcurgi daca intentionezi sa instalezi acest sistem pe cont propriu.

Planificarea

Aceasta etapa este foarte importanta. Inainte de a sapa si de a cumpara accesoriile necesare, trebuie sa cunosti mici detalii despre gazonul tau precum suprafata acestuia. Acest lucru te va ajuta sa directionezi sistemul de irigare.

Realizarea sapaturilor

Adancimea santurilor pe care trebuie sa le sapi va depinde de dimensiunea tuburilor sau a elementelor pe care vrei sa le ingropi. Pentru a-ti usura munca, foloseste o sapaliga sau chiar si o motosapa, in cazul in care terenul este unul vast.

Instaleaza supapele

Pentru a avea acces la apa, trebuie sa utilizezi supape corespunzatoare. Acest lucru te va asigura ca apa va circula prin conducte si ca poti opri curgerea oricand doresti.

Seteaza conductele

Aceasta este parte in care te folosesti de santurile pe care le-ai sapat si de supapele instalate. Aseaza conductele in santuri si instaleaza stropitorile unde consideri ca e indicat.

Ataseaza pompa de apa

O motopompa te va ajuta sa directionezi apa catre gradina ta si iti asigura un sistem de udare performant.

A avea un gazon sanatos nu numai ca te face sa te simti bine, dar este si o sursa de mandrie. Acesta este motivul pentru care, ca proprietar de casa, trebuie sa faci tot posibilul pentru a iti mentine gazonul verde si sanatos. Acest lucru implica detinerea unui sistem de irigare si intelegerea modului acestuia de functionare, iar informatiile prezentate mai sus vor oferi raspunsuri intrebarilor tale.