Daca planuiesti sa cultivi fructe si legume direct la tine in gradina, solutia ideala o reprezinta construirea unui solar si spunem asta pentru ca, indiferent de spatiul de care dispui, daca este amenajat corespunzator, solarul se va dovedi extrem de eficient si de rezistent in timp, astfel incat plantele sa fie protejate si sa se dezvolte armonios.
Daca intr-un articol anterior iti ofeream cateva sfaturi de amenajare si ingrijire a unei sere de legume, astazi iti vom prezenta toate informatiile de care ai nevoie pentru construirea unui solar, de la prima schita si pana la constructia propriu-zisa.
Cum alegem locul potrivit pentru construirea unui solar
In primul rand, atunci cand planuiesti sa construiesti un solar, cele mai importante aspecte de care trebuie sa tii cont sunt suprafata pe care urmeaza sa ridici solarul, clima, plantele pe care vrei sa le cultivi si, nu in ultimul rand, bugetul pe care esti dispus sa il investesti intr-o astfel de constructie.
Daca vrei sa te bucuri de verdeturi si de legume proaspete cat mai devreme in timpul anului, este nevoie de o temperatura destul de ridicata, astfel incat acestea sa se poata dezvolta armonios, dar si de lumina naturala. Vorbim, asadar, despre crearea unor conditii optime, astfel ca amplasarea solarului trebuie sa fie intr-un loc insorit, lipsit de umbra copacilor. De asemenea, solarul trebuie pozitionat pe un sol fertil, cu un nivel scazut de umiditate si cu o concentratie mica de sare.
Ce tip de arhitectura alegem pentru constructia unui solar
Inaltimea recomandata de catre specialisti pentru constructia unui solar este de doi metri, insa poate varia in functie de forma acoperisului si de plantele care urmeaza sa fie cultivate. Arhitectura solarului depinde, in mare parte, de suprafata pe care este ridicat, dar si de scopul pentru care il construiesti.
Printre cele mai populare si usor de construit solarii sunt cele care au o structura curbata, urmate de cele cu acoperis in doua pante, care are aspectul unei casute.
Proiectarea usilor de acces in solar
Usa pentru solar poate fi proiectata in diferite moduri, iar printre cele mai recomandate tipuri de usi pentru solar se numara usa pe structura metalica sau din lemn, urmata de usa glisanta sau asa tip perdea, confectionata din plastic.
Tipuri de solarii si alegerea materialelor pentru constructia solarului
Solar din tevi din PPR - este extrem de rezistent si nu necesita investitie financiara mare, tocmai pentru ca tevile din polipropilena au costuri reduse, comparativ cu tevile metalice.
Solar din PVC - solarul din plastic este usor de manevrat, iar constructia trebuie sa fie una de mici dimensiuni, ideala pentru gospodarie.
Solar din lemn - solarul din lemn necesita o intretinere atenta, astfel incat sa se asigure durabilitatea acestuia in timp Solar din profile din aliaj de aluminiu - solarul din profile din aliaj de aluminiu sunt usor de asamblat, insa, din cauza greutatii reduse, sunt vulnerabile in fata vantului puternic.
Cum alegem folia pentru acoperirea solarului
Folia ideala pentru acoperirea solarului este, de obicei, din polietilena, iar un prim aspect de care trebuie sa tinem cont in alegerea acesteia este rezistenta in fata razelor soarelui. Astfel, folia pentru acoperirea solarului trebuie sa detina certificare pentru stabilizare UV, iar aditivul folosit sa fie unul UV. totodata, folia pentru solar trebuie sa fie transparenta, astfel incat plantele cultivate sa beneficieze de lumina necesara fotosintezei. Un alt aspect de care trebuie sa tii cont atunci cand alegi folia pentru acoperirea solarului este rezistenta la variatiile de temperatura, astfel ca folia trebuie tratata cu aditivul etil-vinil-acetat.
Accesorii utile pentru construirea unui solar
Construirea unui solar presupune asigurarea unor accesorii de baza, iar aici mentionam:
- Jgheab
- Clipsuri pentru folie
- Baghete metalice
- Scotch din polietilena
Ai aflat care sunt cele mai importante aspecte de care trebuie sa tii cont atunci cand construiesti un solar, iar pasul urmator este sa te asiguri ca ai toate sculele si uneltele de care ai nevoie pentru constructie. Intra in magazinul nostru online Eurounelte.ro si descopera gama variata de sere pentru gradina.