Cea mai buna metoda pentru a ajuta vita de vie sa se dezvolte in mod corect este altoirea acesteia. Aceasta procedura consta in unirea segmentelor a doua plante in vederea cresterii performantelor soiului deja plantat in pamant. Altoirea se face prin unirea sectiunilor oblice ale altoiului si portaltoiului, o legatura care schimba total modul de crestere al plantei.
Perioada de altoire se alege in functie de altoiul si portaltoiul folosit. In general aceasta operatiune se face incepand cu luna februarie si pana la mijlocul lunii aprilie.
Altoirea se face pentru a indeparta problemele ce impiedica dezvoltarea armonioasa a vitei de vie. Metodele cele mai des folosite pentru altoirea vitei de vie se fac primavara. Acestea sunt:
- altoirea in despicatura a tulpinii subterane;
- altoirea in despicatura a tulpinii aeriene.
Daca detii toate materialele necesare si cunosti regulile de baza cu privire la aceste procedee atunci cu siguranta vei reusi sa obtii soiuri performante de vita de vie. Daca nu esti prea experimentat in acest domeniu, s-ar putea sa nu reusesti sa altoiesti vita de vie insa nu te ingrijora, pentru ca poti sa repeti procedura pana cand vei obtine un soi nou. Cele doua procedee de altoire au trasaturi comune, dar exista si cateva diferente intre ele despre care discutam in cele ce urmeaza.
Cum se realizeaza altoirea in despicatura a tulpinii subterane?
Altoirea in despicatura a tulpinii subterane se face primavara, de la sfarsitul lunii aprilie si pana la sfarsitul lunii mai. Altoirea vitei de vie se face atunci cand afara este o temperatura moderata, fara ploaie, vant si frig.
Pentru altoire se folosesc doar butucii perfect sanatosi. De retinut este faptul ca nu se folosesc la altoire butucii mai tineri de 3 ani.
Retezarea butucului se face cu un briceag specific lucrarilor agricole, de aceea este important sa ai toate uneltele necesare. Pentru un plus de protectie, locul altoirii se leaga cu o sfoara si se acopera cu o hartie pentru ca pamantul sa nu patrunda in acel loc. Altoirea vitei de vie in acest fel se poate face atat de catre cei mai experimentati horticultori dar si de catre cei care vor sa invete cu pasi repezi, punand in practica ceea ce stiu deja.
Cum se face altoirea in despicatura a tulpinii aeriene?
Altoirea in despicatura a tulpinii aeriene, are nenumarate avantaje, cum ar fi: cresterea unor lastari vigurosi si reducerea posibilitatii de imbolnavire a lastarilor ce cresc din altoi, ceea ce inseamna ca au un plus de rezistenta.
Altoirea se face in conditii de umiditate moderata si clima calda iar procedeul in sine este putin mai dificil, decat cel realizat tulpinilor subterane. Diferenta consta in faptul ca, in acest caz, altoirea se realizeaza imediat dupa ce se face despicatura in tulpina.
Dupa aceea, locul altoirii se leaga cat mai bine si se acopera toata suprafata in care sunt facute taieturile pe tulpina. Deasupra se pun pungi ce contin rumegus sau turba ce impiedica butucii de vie sa se deshidrateze sau sa inghete in timpul iernii. Acest amestec trebuie sa se mentina in permanenta umed pana la mijlocul verii.
In plina vara, se vor inlatura toti lastarii de pe tulpina retezata, pana cand butucul va avea coroana dorita.
Cum se face ingrijirea corecta a butucilor altoiti?
Ingrijirea butucilor altoiti se face cu mare atentie la detalii, pentru ca de aceasta depinde in mare parte dezvoltarea corecta a vitei de vie.
Pentru a nu te confrunta cu probleme la nivelul solului din cauza secetei si a dezvoltarii dificile a plantei din acest motiv, este nevoie de o irigare intensa si de eliminarea lastarilor ce provin din portaltoi. Astfel, solul se va afana perfect iar vita de vie va rodi mult mai bine.
Urmeaza legarea lastarilor si crestarea celor care cresc foarte lungi. In caz contrar, acestia se vor intinde ca niste liane si vor fi greu de stapanit. Musuroaiele de pamant se mentin langa altoi pana vara tarziu apoi spre iarna altoirile se acopera iarasi cu musuroaie, pentru ca acestea au rol de protectie in timpul perioadelor reci, cand temperaturile scad considerabil.
Altoirea in verde a vitei de vie si beneficiile acesteia
Altoirea vitei de vie este un procedeul extrem de important care aduce o serie de beneficii, ce ajuta vita sa se mentina sanatoasa si sa rodeasca cat mai bine. La baza acestui procedeu se afla necesitatea inlocuirii uneia sau a mai multor vite de vie, cu un soi nou. Altoirea se face in principal pentru a inlocui unele soiuri nedorite a unor butuci sau pentru a corecta butucii care nu se dezvolta in mod adecvat.
Pe langa faptul ca altoirea in verde este foarte eficienta, aceasta este destul de simpla, deci se poate face si de catre incepatori. Acest tip de altoire se realizeaza cu scopul de a indeparta anumite soiuri care nu rodesc prea bine sau pentru a inlocui vitele bolnave sau lovite de inghet.
Care sunt pasii de pregatire a altoiului?
Pregatirea portaltoiului se face incepand cu taierile de primavara si se realizeaza prin taierea butucului si musuroire.
Pentru ca altoirea sa se faca in mod corect, cepurile se musuroiesc, adica se scufunda intr-un amestec de pamant, rasina, frunze si iarba uscata. Atunci cand va creste altoiul, se vor pastra doar lastarii mai vigurosi, dar nu mai mult de 5, pentru ca acestia se vor inmulti rapid iar dupa catva timp vor rodi.
Cum se pregateste altoirea vitei de vie?
La inceputul verii, cand via se afla in plina vegetatie, este perioada ideala in care se poate face altoirea vitei de vie. La altoire se folosesc lastarii portaltoi care au o inaltimea de 50 cm. Tine cont de toate aceste detalii si pregateste portaltoiul doar cu o zi inainte de altoire.
Tehnica altoirii nu este atat de dificila precum pare la prima vedere. Daca reusesti sa aplici teoria altoirii in realitate in mod riguros atunci inseamna ca vei reusi sa obtii soiuri noi si roditoare. Vita altoita se va adapta mult mai bine la sol si va rodi in mod surprinzator, obtinand sortimente noi de struguri, cu o aroma imbietoare.
De ce merita sa altoiesti vita de vie?
Altoirea vitei de vie se face pentru a inmulti soiurile intr-un mod unic. Aceasta consta in taierea unei bucati dintr-un lastar al unei vite ce va fi transplantat intr-o alta vita pentru a obtine un soi noi. Acest procedeu poarta denumirea de inmultire vegetativa.
Altoirea vitei de vie indeplineste mai multe roluri esentiale pentru o viata mai lunga si un rod mai bogat. Prin urmare, noul soi de vita de vie se va adapta mai usor conditiilor climatice dar si solului si va rezista mult mai bine la boli. In plus, se vor obtine fructe sanatoase cu o aroma foarte placuta.
Ce poti sa faci pentru a avea o recolta cat mai buna?
Daca reusesti sa mentii starea de sanatate a vitei de vie atunci cu siguranta productia nu va avea de suferit. Este absolut esential sa iei toate masurile de protectie necesare si sa supui planta la diferite tratamente care ajuta la prevenirea bolilor si a daunatorilor.
De asemenea, este nevoie sa realizezi si lucrari de intretinere cum ar fi: irigarea terenului si indepartarea buruienilor. Daca observi ca vita de vie este atacata de vreun daunator, actioneaza rapid inca de la primele semne de boala, pentru a reusi sa o salvezi.
Calitatea strugurilor recoltati nu depinde doar de soiul obtinut ci si de conditiile climatice, sol, precum si de folosirea eficienta a echipamentelor necesare pentru aceste tipuri de taieri. Daca faci plantei tratamente cu fungicid respecta cu precizie doza recomandata. Alege cu atentie tratamentul in functie de afectiunile plantei.
Ia in considerare regulile specifice intretinerii vitei de vie, pentru a obtine rezultatele dorite. Specialistii recomanda sa se faca altoirea primavara pentru a crea soiuri noi, mult mai rezistente la boli. Aranjeaza-ti cat mai frumos gradina cu soiuri noi si aromate de struguri care ii aduc un plus de estetica si care pot reprezenta atractia principala in special in timpul culesului.
Altoirea este o metoda foarte veche folosita inca din trecut pentru a inmulti vita de vie, dar si alte plante si pomi. Altoiul se dezvolta in partea aeriana a butucului, in timp ce radacinile cresc direct din portaltoi.
Scopul principal al lucrarilor aplicate vitei de vie este sa ajunga cat mai repede in perioada de rod. Fie ca este vorba despre soiuri nobile sau de soiuri de masa altoirea se realizeaza in acelasi mod. Obiectivul principal este acela de a obtine fructe suculente si foarte dulci pentru consum sau pentru productia de vin. Butasii altoiti au un rol deosebit de important pentru innoirea soiului si trebuie foarte bine ingrijiti.
Prin altoire, se realizeaza o inmultire artificiala astfel ca noul butas este cumva fortat sa accepte altoiul si sa formeze impreuna un alt soi.
Altoirea vitei de vie ii ofera acesteia posibilitatea de a se inmulti si de a forma un soi nou, mult mai rezistent si poate chiar mai bine cotat. Acorda atentia binemeritata tuturor acestor sugestii si indrumari pentru ca este foarte important sa detii un bagaj vast de cunostinte precum si un plus de indemanare. Altoirea vitei de vie necesita timp, insa in final rezultatele obtinute iti vor arata ca merita pe deplin sa investesti in pasiunea ta.