Cum se Ascute Lantul la Drujba

”Cum se ascute lantul la drujba?” este o intrebare aflata pe buzele utilizatorilor de fierastrau electric, care isi doresc eficientizarea uneltei de lucru si reducerea consumului de combustibil. Prin acest articol ne dorim sa iti venim in ajutor cu recomandari utile cu privire la cum se ascute lantul la drujba in mod corect, pentru a prelungi durata de viata a uneltelor utilizate.

 

 De ce sa ascuti lantul drujbei tale?

Sursa Foto:https://empire-s3-production.bobvila.com/articles/wp-content/uploads/2016/09/chainsaw-sharpen1.jpg

Puterea de taiere a unui motoferastrau este influentata de cat de bine este ascutit lantul acestuia, motiv pentru care este esential sa stii cum se ascute lantul la drujba. Atunci cand folosesti un lant la drujba tocit, contribui atat la uzura excesiva a motoferastraului, cat si la cresterea consumului de combustibil. De asemenea, un lant tocit este ineficient in atingerea performantelor dorite, acest lucru observandu-se in capacitatea de taiere a drujbei.

Uzura lantului este inevitabila si nu este influentata de experienta ta de utilizare a uneltei. Verifica-ti lantul, echipeaza-te cu uneltele corespunzatoare si ascute-l de fiecare data cand este necesar pentru a munci eficient.

 

Cum iti dai seama ca lantul drujbei are nevoie de o ascutire?

SursaFoto:https://i2.wp.com/sawsandsplitters.com/wp-content/uploads/2020/03/closer-shot-of-dull-chainsaw-cutter-from-frozen-wood.jpg?fit=1920%2C1080

Un bun punct de plecare in a intelege cum se ascute lantul la drujba este sa iti dai seama cand aceasta ascutire este necesara. Un prim semn ca este nevoie sa ascuti corect lantul este atunci cand drujba nu mai aluneca pe lemn, asa cum se intampla de obicei, si pare sa se impotmoleasca in fibra lemnului.

Un alt indicator al necesitatii ascutirii lantului este felul in care se formeaza resturile de lemn rezultate in urma taierii cu drujba. Atunci cand acestea formeaza un rumegus, lantul este suficient de ascutit, nefiind necesara o ascutire. In cazul in care resturile ramase devin un praf de lemn cu aschii mici si ascutite, atunci ascutirea este necesara.

Este important de retinut ca nu trebuie sa depui efort pentru a taia in lemn, iar imediat ce observi o crestere a presiunii, trebuie sa ascuti lantul de ferastrau. In cazul in care ascutirea nu se realizeaza la timp, acest lucru poate dauna performantei drujbei, poate creste tensiunea in corp si in consecinta poate suprasolicita unealta, reducand durata acesteia de viata.

 

De ce unelte ai nevoie?

Lantul tau se impotmoleste in lemn si nu reusesti sa tai cu aceeasi eficienta cu care esti obisnuit? Atunci ai nevoie sa afli cum se ascute lantul la drujba, dar si care sunt uneltele necesare pentru a duce la indeplinire o astfel de operatiune.

Astfel, ai nevoie de urmatoarele scule si unelte, cu care sa ascuti lantul corect, fara acestea fiind imposibila ascutirea de lanturi de drujba:

 • Pila Rotunda pentru ascutirea lanturilor pentru drujbe.
 • Pila plata, necesara, de asemenea ascutirii lanturilor.
 • Sablon pentru ascutire, utilizat pentru a mentine pila la o adancime si la o inclinatie corecta, oferind marcaje pentru alinierea unghiului.
 • Menghina portabila, cu care se imobilizeaza lama, pentru a ramane fixa intr-o pozitie atunci cand se ascute lantul. Unele modele dispun de un dispozitiv automat de blocare a lantului.

Atat sabloanele, cat si pila rotunda, difera in functie de tipul de lant pe care il folosesti la drujba ta.

Odata ce te-ai echipat cu uneltele de mana necesare pentru a ascuti corect, trebuie sa tii cont de unghiurile de ascutire, dupa cum urmeaza:

 • Unghiul de ascutire superior
 • Unghiul de ascutire lateral
 • Unghiul de ascutire inferior
 • Inaltime limitator.

Aceste unghiuri pot varia in functie de tipul de lant drujba pe care il folosesti. In cazul in care folosesti un sablon pentru ascutire, unghiurile nu vor mai crea dificultati.

 

Cum se ascute lantul la drujba

Afla in continuare cum sa ascuti lant drujba cu usurinta, prin folosirea unui sablon ascutire si tinand cont de inaltimea limitatorului. Cauta care este cel mai scurt dinte taietor, pentru a pili apoi toti dintii pana la lungimea acestuia.

Se aseaza sablonul pe lant tinand cont de indicatiile de pe sablon si avand grija ca sablonul sa intre in contact cu lantul. Continua sa ascuti lantul drujbei prin a utiliza pila rotunda, pe care o asezi la un unghi de 90 de grade pe rolele sablonului de ascutire si pileste cu ambele maini.

Se pileste dintele dinspre tine catre exterior, cu miscari line, iar apoi se continua cu dintii urmatori, cu o frecventa din doi in doi, avand grija sa pilesti fiecare dinte taietor, pentru a fi bine ascutit si a avea cu totii aceeasi lungime. Odata ce ai reusit sa pilesti toti dintii taietori de pe o parte, aplica acelasi mod de ascutire pentru dintii de pe cealalta parte.

Utilizeaza limitatorul de inaltime pentru a seta adancimea cu care vor taia dintii drujbei din lemn. O setare prea mare va duce la o muscare prea adanca a dintilor din lemn, rezultand astfel o taietura agresiva, cu vibratii crescute.

 

Cum se ascute lantul la drujba cu o masina de ascutit manuala?

Poate parea dificil de ascutit lant de drujba manual, situatie in care poti utiliza un dispozitiv de ascutit, pentru a scapa de dificultatea utilizarii unor pile ascutit. Cu un ascutitor lant drujba manual vei putea obtine unghiuri corecte, fiind mult mai usor de ascutit lant pentru drujba decat pilirea manuala.

Astfel, sa utilizezi o masina manuala pentru ascutirea lantului drujbei este asemanator folosirii unui ferastrau. In locul lamei de taiere se introduce un fisier lung cilindric si se configureaza, prin setarea parametrilor necesari.

Daca la prima vedere configurarea setarilor poate parea anevoioasa, cu putin exercitiu iti va fi mult mai usor sa setezi corect dispozitivul, pentru a ascuti cu usurinta lantul drujbei. Dupa configurare, sunt suficiente 2-3 miscari pentru a ascuti un dinte.

 

Beneficiile utilizarii unor dispozitive electrice de ascutit

 

Cea mai simpla modalitate de ascutire a lantului este, fara indoiala, utilizarea unor dispozitive electrice de ascutit. Pentru ascutit lant drujba Oregon sau orice alt tip de lant cu o masina electrica ai nevoie de putin timp pentru a obtine cele mai bune rezultate. Aceste dispozitive te pot ajuta sa iti protejezi drujba pe care tocmai ai cumparat-o, prin unghiuri precise de taiere, dar si prin utilizarea usoara, fara sa fie necesar demontat lantul pe sina.

Gama variata de masini electrice pentru ascutit lantul drujbei raspund nevoilor tale, atat din punct de vedere al economiei de timp, cat si al usurintei de utilizare.

 

Recomandari pentru o ascutire corecta

 • Ascute lantul cu regularitate

Regularitatea este importanta in ascutirea lantului, incat orice amanare afecteaza atat durata de viata a drujbei, cat si performantele acesteia si consumul de combustibil. Chiar si protejarea lantului de contactul cu suprafete dure nu va impiedica tocirea, care este inevitabila. Ascute cu regularitate, fiind atent la semnele pe care le poate da drujba cu privire la necesitatea ascutirii si vei obtine performantele pe care le doresti de la aparatul tau.

 

 • Acorda atenie unghiurilor de ascutire

Daca ar fi sa existe un singur raspuns la intrebarea : ”cum se ascute lantul la drujba?” acesta ar fi: respectarea unghiurilor de ascutire. Asadar, tine cont de ascutirea in functie de unghiul superior, lateral si inferior, dar si de inaltimea limitatorului. Aceste unghiuri pot fi diferite in functie de tipul de lant pe care il folosesti.

Utilizarea unui sablon de ascutire sau chiar a unei masini manuale sau electrice te poate scuti de orice neplaceri.

 

 • Utilizeaza unelte adecvate

Succesul ascutirii lantului este influentat atat de priceperea ta, cat si de utilizarea unor unelte corespunzatoare, care sa iti asigure obtinerea unor bune rezultate. Foloseste pile rotunde, pile plate, sabloane pentru ascutire si menghine fara de care ascutirea manuala este imposibila. Tine cont ca acestea se aleg in functie de tipul de lant pe care il utilizezi.

In cazul in care consideri anevios procesul de ascutire manuala, poti utiliza o masina de ascutit manuala, care functioneaza asemanator unui fierastrau si care iti va inlesni procesul.

O modalitate cu care nu vei da gres consta in utilizarea unor masini electrice de ascutit drujba, care iti vor usura considerabil intregul proces.

 

Printre ofertele de masini electrice de ascutit drujba pe care le comercializam, iti recomandam urmatoarele trei produse:

Perfecta pentru ascutirea lanturilor de fierastraie electrice si pe benzina, Masina de ascutit lanturi ELPROM EMZ-120 se remarca prin sina de ghidare pentru selectarea unghiului, facand posibila slefuirea precisa, cu usurinta. Este de ajuns sa selectezi unghiul de ascutire si poti incepe ascutirea.

 

Masina de ascutit lanturi electrica Alpin Profi se poate utiliza pentru toate tipurile de fierastraie, fie ca sunt pe benzina, fie electrice. Caracteristica speciala a acestui model este bratul flexibil pana la 35 grade, asigurand astfel o polizare a dintelui precisa si fara arsuri. Cu o putere de 85W, aceasta masina cantareste doar 2,19kg si are o viteza de rotatie de 4800rpm.

 

 

Cu o putere a motorului de 220W si o turatie de mers in gol de 7500rpm, acest Aparat pentru ascutit lanturi de drujba Stern Austria CSS220 cantareste doar 2.1kg si poate fi utilizat pentru lanturile de motofierastraie cu lant, pe orice banc de lucru sau menghina. In plus, este un produs usor de utilizat, cu ajutorul careia poti ascuti eficient lantul drujbei tale, pentru a obtine performanta dorita.