Cum scapi de cartite

Cârtițele sunt animale salbatice daunatoare care traiesc sub pamant si care pot fi foarte dificil de descoperit si chiar si mai dificil de prins. Pe masura ce te poate ajuta sa indepartati diverse insecte daunatoare din gradina, tunelurile pe care cartitele le sapa pe sub pamant sunt nefaste si pot provoca distrugerea intregii gradini. Mai mult decat atat, movilele formate din pamantul scos la suprafata ofera gradinii tale un aspect neingrijit. 

Daca te confrunti cu aceasta problema, cu siguranta te-ai intrebat cum scapi de cartite. Acesta este si motivul pentru care, in articolul de astazi, com vorbi despre modalitatile de a scapa de cartite si de a le tine la distanta. Hai sa vedem care sunt metodele de combatere a cartitelor! 

Care sunt cele mai frecvente specii de cartite din Romania si ce trebuie sa stii despre ele

In tara noastra, cea mai intalnita specie de cartita este Talpa europaea.

Cum traiesc aceste specii de cartite?
Aceasta creeaza retele vaste de tuneluri și se hraneste cu viermi și insecte care traiesc in pamant. Cu toate acestea, principala sursa de hrana a cartitelor sunt legumele si semintele, motiv pentru care este necesar sa scapi de cartitele din gradina. Acestea au nevoie de o cantitate de hrana ce depaseste de trei ori propria greutate, sapand fara oprire pentru a si-o procura.

Cartitele sunt animale solitare, insa in timpul sezonului de imperechere, acestea sapa tuneluri pentru a-si croi drum in intampinarea partenerului. Femelele raman gestante o data pe an si nasc un singur pui ce devine adult dupa doar 3 saptamani. Pentru nasterea puilor, acestea isi construiesc cuiburi in tunelurile subterane, locuri dedicate si somnului.

Desi ajuta la indepartarea daunatorilor din gradina si pot imbunatati fertilitatea solului prin aerarea acestuia, cartitile sunt considerate daunatori pentru agricultura si pot produce pagube destul de mari, deteriorand radacinile plantelor tinere. Musuroaiele create de acestea pot distruge foarte usor lamele motocoaselor si motocositorilor, iar fermierii depun eforturi in combaterea cartitelor si a efectelor produse de acestea.

Ce boli pot transmite cartitele?
Cartitele sunt cunoscute drept transmitatoare a rabiei. Cel mai mare pericol la care ne expun cartitele sunt parazitii precum capuse si purici, paraziti care se pot transmite foarte usor atat animalelor domestice, cat si noua, oamenilor.

Cum scapi de cartite

Cum sa scapi de cartite: Medode de combatere a cartitelor 

Pentru a reusi sa scapi de cartite va trebui sa fii incarcat cu foarte multa rabdare si perseverenta, cu atat mai mult cu cat cartitele deja s-au instalat la tine in gradina si au invadat spatiul destul de repede. Exista numeroase metode de combatare a cartitelor si oamenii apeleaza la tot felul de trucuri anti cartite pentru a le indeparta.

Fermierii apeleaza deseori la metode precum folosirea insecticidelor, carbid pentru cartite, folosirea diverselor momeli, ulilizarea capcanelor de cartite sau folosirea fumigenenelor. Insa exista numeroase solutii pentru a scapa de cartite intr-un mod natural si etic, fara a fi nevoie sa apelezi la capcane de cartite sau la chimicale care le pot omori. Asadar, iata cateva metode simple de a scapa de cartite:

Aparate cu ultrasunete anti cartite
Fiind oarbe, cartitele au foarte bine dezvoltate simturi precum mirosul si auzul. Si tocmai aceste calitati deosebite ale acestora pot fi folosite impotriva lor, cu scopul de a scapa de cartite. Aparatele cu ultrasunete reprezinta cea mai simpla metoda de combatare a cartitelor. Tot ce trebuie sa faci este sa infigi aceste dispozitive anti cartite in pamant, iar acestea vor incepe sa emita ultrasunele pe o suprafata de pana la 1000 de metri patrati, indepartandu-le din gradina.

Uleiul de ricin, o solutie eficienta anti cartite
Metoda uleiului de ricin este una traditionala de combatere a cartitelor si a popandailor, deoarece nici unul dintre aceste mici animale de gradina nu ii suporta mirosul. Mai mult decat atat, uleiul de ricin elimina si o mare parte a insectelor din sol, privand astfel cartitele de sursa de hrana.

Amesteca uleiul de ricin cu apa, in proportii egale si aplica solutia obtinuta cu ajutorul unor atomizoare sau pulverizatoare asupra musuroaielor si a gaurilor create de cartite.

Plantarea anumitor flori de gradina drept metoda anti cartite
Poti lua in calcul si plantarea unor plante precum lavanda, galbenele sau narcise, al caror miros este imposibil de tolerat pentru cartite. Nu numai ca mirosul acestor plante va combate cartitele, tinandu-le la departare, insa vor si si un plus de culuare si aspect pentru gradina ta.

Pastilele cu naftalina te ajuta sa scapi de cartite
Pastilele de naftalina nu sunt doar motiv de temere pentru molii, ci si pentru cartite. Pune pastile de naftalina in tunelurile sapate de cartite, iar mirosul acestora va tine micile rozatoare la distanta.

Cârpele imbibate in terebentina sau petrol, o alta solutie eficienta anti cartite
Mirosul de petrol poate fi neplacut, insa este eficient in combaterea cartitelor din gradina ta. Imbiba o carpa intr-o substanta ce are la baza petrol, precum motorina, si introdu-o in galeriile cartitelor.

Fiind produsa din rasina coniferelor, terebentina este si ea o alternativa anti cartite pe care o poti folosi. Sau, de ce nu, opteaza pentru crengi de brad pe care sa le infigi in gaura musuroaielor, iar mirosul acestora va indeparta cartitele.

Foloseste excremente de animale pentru a scapa de cartite
Nu este cea mai placuta metoda, insa cum animalele de casa sunt dusmani ai cartitelor, este ideal sa pui o mica cantitate din excrementele acestora in habitatul lor. Astfel, cartitele vor fugi crezand ca sunt in preajma vreunui pradator.

De asemenea, poti alege si gainatul de la gaini. Amesteca-l cu apa si toarna-l in gaurile cartitelor. Mirosul se va dovedi eficient in alungarea si combaterea cartitelor.

Utilizeaza plase de metal, o solutie ideala anti cartite
Plasele din metal sunt mai degraba o modalitate de prevenire a daunatorilot si nu de combatere a cartitelor. Aceasta operatiune se face inainte de a planta gazonul si implica plasarea unui strat de sarma peste pamantul nivelat. Insa, desi aceasta metoda se dovedeste a fi eficienta pentru straturile de gazon, nu poate fi aplicata si in cazul plantarii florilor sau legumelor.

Inainte de a pune in aplicare oricare dintre aceste metode de a scapa de cartite, inarmeaza-te cu rabdare! Cartitele nu vor disparea cu una, cu doua si va dura cel putin o saptamana pana cand vei reusi sa scapi de cartite. Intr-un final, vei avea parte de gradina frumoasa pe care ti-o doreai, fara a fi nevoie sa vatamezi aceste mici mamifere de gradina.

 

Sursa photo: https://pixabay.com/photos/mole-nature-animals-molehills-13299

Sursa photo: https://www.piqsels.com/en/public-domain-photo-jnzsb