Apa este extrem de importanta nu doar pentru organismul uman, ci si pentru curte si gradina. Plantele se dezvolta mult mai armonios atunci cand sunt asigurate nevoile de umiditate, iar un sistem de irigatii foarte bine reprezinta cea mai buna solutie: sunt usor de controlat si, odata montate, te ajuta sa economisesti timp si te scuteste de efort.
Indiferent ca vorbim despre portiunea de gazon din fata casei sau despre o gradina cu flori ori o sera cu legume si fructe, sistemele de irigatii sunt o necesitate. Iata tot ce trebuie sa stii despre acestea, inainte sa le achizitionezi.
Informatii generale despre montarea unui sistem de irigatii
In primul rand, atunci cand optezi pentru instalarea unui sistem de irigatii, ai nevoie de anumite unelte si materiale, si anume:
- Set de irigare
- Cutit utilitar
- Temporizator de udare
- Cleste perforator
- Mulci
De asemenea, vei avea nevoie de acces la un robinet exterior si de un furtun, in cazul in care robinetul este amplasat la mare distanta de gazon.
Prin instalarea si proiectarea corecta a sistemului de irigatii se ajunge la o economie de apa in proportie de 50%, datorita faptului ca acesta ii ofera gazonului cantitatea necesara de apa si completeaza sursele de apa provenite din precipitatii.
Montarea unui sistem de irigatii, pas cu pas
Pasul 1 in montarea unui sistem de irigatii
Primul pas in montarea unui sistem de irigatii il reprezinta masurarea si schitarea zonei unde intentionezi sa montezi sistemul de irigare. Trebuie sa urmaresti locul de amplasare a sursei principale de apa si sa te asiguri ca ai masurat corect cat de departe asezi furtunul, astfel incat sa stii, din start, daca vei avea nevoie de furtunuri suplimentare.
Pasul 2 in montarea unui sistem de irigatii
Dupa ce ai bifat primul pas, asaza furtunul principal de alimentare cu apa de-a lungul zonelor ce necesita udare. Daca este nevoie de schimbarea directiei a furtunului, taie-l si adauga un conector, in functie de directiile in care ai nevoie sa il ramifici.
Pasul 3 in montarea unui sistem de irigatii
Inchide capatul, rasucindu-l peste furtun si introdu-l in dopul din capat.
Pasul 4 in montarea unui sistem de irigatii
Pozitioneaza aspersoarele in apropierea plantelor si pozitioneaza aspersoare de 90 intr-un colt, aspersoare de 180°de-a lungul marginilor sau aspersoare de 360° in mijlocul suprafetei.
Pasul 5 in montarea unui sistem de irigatii
Pentru acest pas, vei avea nevoie de un cleste perforator, cu ajutorul caruia sa creezi orificii in furtunul principal, unde vei introduce tuburi de alimentare conectate la aspersoare.
Pasul 6 in montarea unui sistem de irigatii
Conecteaza aspersoarele la furtunul principal de alimentare, cu ajutorul sectiunilor tuburilor de alimentare.
Pasul 7 in montarea unui sistem de irigatii
Odata montat sistemul, fixeaza furtunul principal in sol, cu tarusi la fiecare 30 - 60 cm si asigura-te ca aspersorul nu este blocat.
Pasul 8 in montarea unui sistem de irigatii
Conecteaza un temporizator de udare la robinet si conecteaza, mai apoi, furtunul principal la temporizator.
Pasul 9 in montarea unui sistem de irigatii
Seteaza temporizatorul si deschide robinetul, asigurandu-te, in acest fel, ca apa curge din aspersoare si ajunge la toate plantele ori la gazon.
Verificari ulterioare si lucrari de intretinere
Verificarile ulterioare te ajuta sa fii sigur ca sistemul de irigare functioneaza in parametrii corespunzatori si ca vei obtine exact beneficiile pe care le asteptai. Astfel, recomandam efectuarea unor lucrari periodice de intretinere, pentru asigurarea eficientei optime si pentru mentinerea instalatiilor de irigatii, iar aici ne referim la curatarea filtrelor, la reglarea duzelor aspersoarelor si la reglarea unghiurilor de stropire.