Cum construiesti corect un cotet pentru gaini

Construirea unui cotet pentru gaini este un proiect care nu iti da batai de cap, se realizeaza in cativa pasi simpli si, cu putina indemanare si  profesionale, poti construi un cotet spatios si confortabil pentru inaripate. Iata, mai jos, toate informatiile utile pe care ai nevoie sa le stii, inainte sa te apuci sa construiesti un cotet pentru gaini.

Cum construiesti corect un cotet pentru gaini

Cum construiesti un cotet pentru gaini. Scule si unelte necesare

Cotetul din gospodarie este locuinta pasarilor, adapostul unde gainile isi pot depune ouale, unde sunt aparate de pradatori si unde au asigurate un loc cald, inzilele racoroase de toamna-iarna. Recompensa primita din partea inaripatelor va fi hrana sanatoasa, pe care nu va trebui sa o mai cumperi din comert si, in felul acesta, economisesti si bani.

In primul rand, atunci cand faci planul de lucru pentru construirea unui cotet pentru gaini, trebuie sa te asiguri ca acesta este prevazut cu jgheab pentru hrana, cuibare in care sa isi depuna ouale si stinghii de odihna. Ai nevoie, asadar, de scule si unelte destinate acestui tip de constructie, iar materialul recomandat pentru construire este lemnul, asa ca trebuie sa te aprovizionezi cu scanduri, nuiele, sipci, grinzi, placi OSB, barne, pietris si nisip, beton, vata minerala si papura sau sindrila pentru invelirea acoperisului.

Scule si unelte necesare pentru construirea unui cotet pentru gaini:

Ciocan

Smirghel

Cuie

Surubelnita

Fierastrau

Ruleta

Cum construiesti un cotet pentru gaini. Pasi de urmat

Primul aspect de care trebuie sa tii cont atunci cand hotarasti sa construiesti un cotet pentru gaini este numarul de gaini, astfel incat sa apreciezi corect dimensiunea acestuia, in functie de spatiul necesar pentru cresterea acestora si pentru cuibare. In plus, cotetul trebuie construit pe un teren uscat, care sa aiba parte de lumina naturala, iar scurgerea trebuie orientata catre soare.

Adapteaza spatiul in functie de numarul de gaini

Asigura-te ca spatiul pe care construiesti cotetul este unul suficient de incapator pentru toate gainile din ograda si fa masuratori corecte si exacte pentru podea, pereti si acoperis.

Construieste temelia

Temelia cotetului pentru gaini joaca un rol extrem de important, fiind acea parte a constructiei care protejeaza pasarile impotriva daunatorilor si a factorilor naturali. Primul pas este sa torni un strat de aproximativ 10 cm de pietris si nisip, dupa care sa faci un cofraj gros, din scanduri, de circa 20 - 25 cm. La final, realizaza carcasa de armura - foloseste nuiele si, apoi, toarna beton. Timpul de uscare este de aproximativ doua saptamani.

Construieste podeaua

Pentru podea, foloseste placi OSB si scanduri uscate. Realizeaza cadrul podelei, bate cuie in componentele perpendiculare si asaza placile OSB, dupa care fixeaza panoul cu suruburi. Asaza un strat de nisip sau rumegus, pentru igiena.

Construieste peretii

Peretii cotetului pentru gaini trebuie sa fie rezistenti, astfel incat sa le asigure un trai optim si sa le fereasca de frig, in sezonul rece. Monteaza structura din barne si grinzi, captuseste peretii cu scanduri sau placaj si adauga vata minerala intre captuseala si structura. La final, asigura-le pasarilor intrarea in cotet.

Construieste acoperisul

Dupa ce ai ridicat cotetul, ultimul pas este realizarea acoperisului. Construieste scheletul cu ajutorul unor sipci si barne, utilizeaza sindrila sau papura pentru invelitoare si captuseste-l, mai apoi, cu vata minerala si placi PAL, pentru a te asigura ca adapostul estee protejat de conditiile meteo nefavorabile. La final, monteaza cuibarele si jgheaburile pentru hrana.

Acum ca ai toate informatiile necesare, poti incepe construirea unui cotet pentru gaini, care se poate transforma intr-un adapost confortabil, daca urmezi pasii de mai sus.