Luna aprilie marcheaza perioada in care micii si marii fermieri seamana porumbul, iar insamantarea este extrem de importanta in tot acest proces, motiv pentru care specialistii recomanda sa nu se semene prea devreme, pentru a evita putrezirea semintei in sol, rasarirea neuniforma si acoperirea pamantului cu buruieni.
Prima regula de care fermierii trebuie sa tina cont este aceea ca temperatura solului, la o adancime de 10 cm, trebuie sa fie de 8 - 10° C, la primele ore ale diminetii, iar vremea trebuie sa fie una in usoara incalzire.
Descopera, in randurile de mai jos, tot ce presupune cultura porumbului si asigura-te ca va fi una sanatoasa si bogata, atat pentru productiile mari, cat si pentru culturile intinse pe suprafete restranse.
Cultura porumbului: informatii utile
Porumbul are o capacitate de productie cu aproximativ 50% mai mare fata de celelalte cereale si o arie vasta de raspandire, fiind influentat de schimbarile climatice. Astfel, porumbul este rezistent in fata ploilor abundente si a daunatorilor, iar lucrarile agrotehnice pot fi complet mecanizate. In plus, este cultivat in intreaga lume, iar valorificarea productiei cunoaste numeroase posibilitati; poate fi folosit atat in alimentatia umana, cat si ca furaje pentru animale. Totodata, din porumb se obtin biocombustibili si celuloza, iar matasea porumbului poate fi utilizata in scopuri medicinale.
Tulpina porumbului este una groasa, inalta si neramificata, inaltimea acesteia variaza intre 30 - 700 de cm, iar frunzele porumbului sunt dispuse alternativ pe tulpina, cu o teaca bine dezvoltata si despicata pana la baza, depasind dimensiunile frunzelor altor cereale paioase.
Pentru a nu fi redus continutul de humus si de macroelemente din sol, se recomanda rotatia culturilor, iar plantele premergatoare recomandate sunt leguminoasele, cerealele paioase, cartoful, canepa, sfecla de zahar si floarea-soarelui. Specialistii recomanda ca rotatia grau-porumb sa fie intrerupta prin cultivarea unei alte plante.
Cultura porumbului: samanta si semanatul
Porumbul se cultiva pe soluri afanate in profunzime, curatate in totalitate de buruieni si cu o rezerva insemnata cantitativ de apa, iar lucrarile pamantului - lucrarea solului cu grapa cu discuri, afanarea cu cizelul si lucrarea cu grapa cu discuri - depind de planta premergatoare.
Semanatul porumbului, asa cum spuneam mai sus, incepe atunci cand temperatura solului este de 8 - 10° C, cu o vreme in incalzire, iar principalele lucrari de ingrijire sunt cele ce tind de combaterea buruienilor, lucrari ce joaca un rol vital in obtinerea unei recolte bogate.
Hibrizii de porumb trebuie alesi tinand cont de zona de cultivare si de productia dorita, iar in Romania se cultiva hibrizi din următoarele grupe de maturitate FAO:
- grupa 100-300, care cuprinde hibrizii extra-timpurii
- grupa 300-350, care cuprinde hibrizii timpurii
- grupa 350 --450, care cuprinde hibrizii semi-timpurii
- grupa 450-500, care cuprinde hibrizii semi-tardivi
- grupa 500-600, care cuprinde hibrizii tardivi
Cultura porumbului: depozitarea
Porumbul se depoziteaza in silozuri, unde umiditatea optima trebuie sa fie mai mica de 14% si se utilizeaza echipamente speciale pentru uscare. Totodata, pentru a pastra porumbul in stare buna in depozit, pot fi aplicate diverse produse fitosanitare, special concepute pentru ingrijirea acestuia.
Exista, asadar, cativa pasi vitali de care trebuie sa tineti cont atunci cand incepe perioada semanatului porumbului:
- Semanati porumbul timpuriu, dar respectati intervalul optim si conditiile din sol
- Verificati reglajele semanatorii de mai multe ori pe zi
- Adaptati adancimea de semanat in functie de textura solului
- Alegeti adancimea pentru semanat in functie de dimensiunea bobului de porumb
Orice fermier trebuie sa cunoasca si sa aplice aspectele tehnologice care asigura rasarirea uniforma a porumbului, iar motto-ul “Culegem ceea ce semanam” exprima rolul important al fiecarui pas, atunci cand vine vorba despre obtinerea unei recolte de porumb.
Specialistii de la eurounelte.ro ti-au pregatit o gama variata de unelte indispensabile atunci cand vine vorba despre munca campului.
Surse foto: