Fiind foarte greu de combatut prin metodele ecologice, buruienile reprezinta o problema atat la nivelul la care intarzie considerabil dezvoltarea normala a plantelor, cat si in ceea ce priveste diminuarea calitativa si cantitativa a productiei. Lupta cu buruienile depinde de aspecte precum locul in care se afla gradina, de cat de bine a fost lucrat si intretinut solul gradinii, dar si de calitatea solului.
Sursa photo:https://pixabay.com/photos/garden-grass-cutter-gardening-grass-2179095/
Nu exista metode radicale de a elimina definitiv buruienile, insa aparitia si dezvoltarea acestora poate fi limitata considerabil. Aparitia buruienilor este cauzata si de greseli pe care gradinarii le fac in mod frecvent, astfel, plantele nedorite din gradina inmultindu-se excesiv. In continuare, va prezentam cateva masuri pentru combaterea buruienilor din gradina, prevenind raspandirea acestora.
Metode agrotehnice pentru combaterea buruienilor
Metodele agrotehnice asigura combaterea eficienta a tuturor speciilor de buruieni, fie ele anuale, bienale sau perene, concomitent cu lucrarile solului. Acestea contribuie la combaterea bolilor si daunatorilor, nu sunt poluante si nu lasa reziduuri in sol.
Principalele metode agrotehnice:
- Lucrarile solului
Orice zona nelucrata reprezinta un paradis pentru buruieni. Buruienile cresc si se inmultesc foarte rapid si este necesar sa sapati pamantul gradinii pentru a le impiedica sa mai incolteasca. Aceasta este una dintre cele mai practice solutii pentru ierburile anuale, pentru a le impiedica astfel sa infloreasca si sa prolifereze.
- Intretinerea culturilor prin plivit
Pentru suprafetele mici, precum gradinile, solutia traditionala de eliminare a plantelor nedorite este plivitul manual. Este important sa smulgeti buruienile cu tot cu radacina, ori de cate ori apar. Este ideal sa folositi intotdeauna manusi de gradinarit pentru a evita ulterioare iritatii.
- Mulcirea
Mulcitul este o operatiune pe cat de simpla, pe atat de benefica pentru plante. Procesul presupune acoperirea solului cu materiale organice precum iarba, rumegus, frunze. Acestea au rolul de a mentine umiditatea solului si a impiedica cresterea buruienilor. Pot fi folosite si materiale de natura anorganica, precum o folie speciala din plastic, insa, materialele de natura vegetala ofera si substante nutritive solului.
Metode fizice in lupta cu buruienile
- Arderea
Indepartarea buruienilor prin ardere este o metoda ecologica des intalnita. Pentru a elimina plantele nedorite folosind aceasta metoda, va trebui sa achizitionati un arzator de buruieni, pe care il puteti gasi in magazine de specialitate.
Aceasta medoda prezinta si avantajul de a combate anumite boli care pot afecta plantele din gradina dumneavoastra. Acest proces nu garanteaza insa eliminarea definitiva a buruienilor. Pentru a va asigura ca plantele nedorite nu isi vor face din nou aparitia, va trebui sa folositi mulcirea, metoda mai sus mentionata.
- Sterilizarea solului
Cultivarea gradinii poate fi serios compromisa de semintele de buruieni, motiv pentru care, inainte de a resadi sau semana, solul trebuie dezinfectat, pentru a nu recurge ulterior la erbicide. Pentru a curata terenul in profunzime, o solutie eficienta este solarizarea.
Eliminarea buruienilor prin metode naturale
Pentru gradinile mici sau spatiile din jurul casei, cea mai buna metoda este folosirea solutiilor naturale, care nu au un efect negativ asupra aerului, apei sau solului. Drept urmare, iata cateva solutii naturale care te pot ajuta sa scapi de buruieni:
- Solutii hand-made
Exista intotdeauna metode eficiente pentru eliminarea buruienilor, fara utilizarea produselor chimice. Daca va place sa optati pentru variante home-made, ierburile nedorite pot fi extirpate si cu solutii precum:
- otet: acesta trebuie sa fie nediluat si se aplica pe ierburile vizate, prin pulverizare;
- sare si otet: acest amestec asigura un rezultat mai rapid;
- bicarbinat de sodiu si apa: amestecul trebuie sa contina aproximativ 2 linguri de bicarbinat, diluate in 250 ml de apa;
- lamaie: sucul acestui fruct poate fi pulverizat pe ierburile nedorite.
- Alegerea plantelor acoperitoare
Este ideal ca solul sa fie acoperit pe cat de mult posibil, cu tot soiul de flori si ierburi acoperitoare. Una dintre aceste plante este cimbrul. Este una dintre metodele naturale prin care puteti tine sub control raspandirea buruienilor. Mai mult decat atat, plantele acoperitoare sunt usor de ingrijit si aduc mai multa culoare gradinii dumneavoastra.
Sursa photo:
https://pixabay.com/photos/plant-earth-gardening-potting-soil-4217755/
Metode chimice pentru eliminarea buruienilor – erbicide
Folosirea metodelor chimice pentru combaterea buruienilor prezinta atat avantaje, cat si dezavantaje. Aceste substante chimice, denumite erbicide, sunt clasificate in numeroase moduri, in functie de modul de utilizare. Un mod de clasificare este in functie de selectivitatea acestora.
- Erbicide non-selective
Acestea controleaza o gama larga de buruieni si sunt utilizate pentru a elimina vegetatia nedorita din gradini, livezi sau plantatii.
- Erbicide selective
Aceste substante tintesc anumite tipuri de buruieni si sunt utile atunci cand cresc foarte aproape de plantele cultivate sau chiar in interiorul lor.
Printre avantajele acestor solutii chimice se regasesc: prevenirea eroziunii solului prin reducerea plivirii manuale, cresterea productivitatii muncii si actiunea toxica asupra buruienilor. Dezavantajele erbicidelor consta in: poluarea solului, aerului si apei si persistenta la nivelul solului, recoltand reziduuri.
Este indicat sa tratati cu erbicide doar plantatii care se afla intr-o stare vegetativa buna, fara alti factori care sa le poata afecta cresterea. De asemenea, respectati intotdeauna specificatiile produsului cu privire la fitotoxicitatea asupra plantelor si purtati un echipament de protectie adecvat.
Unelte si materiale necesare pentru combaterea buruienilor
Fie ca vorbim despre ingrijirea unei gradini de flori, gradini de legume sau a unei gradini reprezentata in mare parte de gazon, exista o gama intreaga de produse, unelte si utilaje care transforma gradinaritul intr-o activitate mai putin anevoioasa si care va vor ajuta sa eliminati buruienile. Va vom prezenta cateva accesorii care va vor usura lupta impotriva buruienilor.
Sursa photo:
https://pixabay.com/photos/shed-garden-tools-gardening-2806281/
- Unelte necesare pentru gradina de flori
- Sapa
- Sapaliga
- Foarfeca de gradinarit
- Manusi de gradinarit
- Spatula
- Pompa pentru stropit
- Unelte necesare pentru gradina de legume
- Sapa
- Motosapa
- Semanatoare rasaduri
- Pompa de apa
- Pompa pentru stropit
- Manusi de gradinarit
- Folie de plastic
- Unelte necesare pentru gazon
- Masina de tuns gazonul
- Aspersoare
- Pompa de apa
- Pompa pentru stropit
Buruienile pot deveni o problema pentru orice gradina, iar combaterea acestora este un proces de lunga durata. Tocmai de aceea, este util sa cunoasteti toate aceste solutii de eliminare a plantelor nedorite si sa alegeti metodele care se potrivesc cel mai bine nevoilor si standardelor dumneavoastra.