Gainile se cresc extrem de simplu la curte, iar aceasta ocupatie garanteaza beneficii multiple, atat pentru sanatatea familiei, cat si pentru calitatea solului.
De aceea, numarul de microferme specializate pe cresterea gainilor ouatoare a crescut considerabil in ultimii ani, coroborat si cu faptul ca romanii isi doresc din ce in ce mai putine alimente provenit de la gaini crecute intr-un sistem instensiv.
Pentru cei care isi doresc sa realizeze o microferma, specializata pe cresterea si intetinerea in regim extensiv a acestor pasari, prezentam mai jos o lista cu cele mai productive rase de gaini.
Ce beneficii asigura cresterea gainilor de curte?
Gainile de curte fac oua mult mai sanatoase
Gainile de curte curata solul din jurul casei
Cum se construieste un cotet pentru microferma de gaini?
Pasul 1: Temelia cotetului pentru gaini
Pasul 2: Podeaua cotetului pentru gaini
Pasul 3: Peretii cotetului pentru gaini
Pasul 4: Acoperisul si tavanul cotetului pentru gaini
Care sunt cele mai productive 7 rase de gaini?
1. Cele mai productive rase de gaini de curte: Australorp
2. Cele mai productive rase de gaini de curte: Lohmann Brown Classic
3. Cele mai productive rase de gaini de curte: Araucana
4. Cele mai productive rase de gaini de curte: Rasa italiana
5. Cele mai productive rase de gaini de curte: Leghorn
6. Cele mai productive rase de gaini de curte: Marans
7. Cele mai productive rase de gaini de curte: La Bresse
Iata care sunt beneficiile pe care le ofera gainile crescute departe de mediul “stresant” al sistemelor de crestere intensive:
Ce beneficii asigura cresterea gainilor de curte?
Gainile de curte fac oua mult mai sanatoase
Spre deosebire de gainile crescute in ferme (hranite adesea cu hormoni de crestere si tinute in medii ostile), cele din gradina fac oua mult mai bogate in nutrienti si vitamine:
Continut mai ridicat de vitamina E: +25% Continut mai ridicat de betacaroten: +75%
Mai mult decat atat, “ ” nu asteapta la fel de mult (comparativ cu “
De aceea, prezinta o serie de
Albusul este mult mai dens;
Galbenusul are o tenta mai mult portocalie decat galbena;
Valoarea nutritiva este mai ridicata;
Gustul este mult mai aromat
Gainile de curte curata solul din jurul casei
Sursa foto: https://www.pexels.com/photo/brown-and-black-hen-with-peep-of-chick-outdoor-2134246/ AICI
In timpul zilei, gainile scormonesc solul in cautare de viermisori si insecte, daunatori ce ataca de altfel fructele si rasadurile de legume.
Prin scormonire, solul este astfel curatat, iar firele de iarba pe care gainile le scot cu ciocul permit o aerisire mult mai buna a stratului de suprafata.
Nu in ultimul rand, gainatul (bogat in azot) actioneaza ca un fertilizator natural pentru solul din gradini.
Cum se construieste un cotet pentru microferma de gaini?
Pasul 1: Temelia cotetului pentru gaini
Cu ajutorul unei https://eurounelte.ro/motocoase-electrice-228 si a unei lopeti, Trebuie sa indepartezi stratul superior de sol, pana la o
Monteaza in acest spatiu un pat de pietris si nisip - inaltime 10 cm;
Cofrajul fundatiei se realizeaza din scanduri cu o grosime de 25 cm;
Carcasa de armatura se realizeaza din nuielusi cu o grosime de 8 mm;
Peste carcasa de armatura se toarna apoi beton (M300);
Se lasa la uscat timp de 3 saptamani;
Peste stratul de beton se construieste apoi un pat din scanduri.
Pasul 2: Podeaua cotetului pentru gaini
Pentru realizarea podelei, se utilizeaza: lut, pleava, scanduri, ciment;
Caracteristici comune ale acestor materiale: rezistente, durabile, usor de gasit;
Peste podea se toarna un strat de rumegus / nisip / paie tocate
Pasul 3: Peretii cotetului pentru gaini
Pentru pereti evita: caramida, piatra, blocuri de zgura;
Aceste materiale nu capteaza caldura si se umezesc usor;
Opteaza pentru barne, grinzi caramizi din chirpici (lut + paie);
Este un material durabil si, totodata, un bun termoizolator.
CUM SE RIDICA PERETII UNUI COTET PENTRU GAINI?
Se monteaza osatura din grinzi
Se consolideaza apoi cu https://eurounelte.ro/drujbe-225 scanduri,
Intre scanduri se poate pune material termoizolant - ex: vata pentru izolatii
Captuseala se mai poate realiza cu placi din pal sau cu lambriu.
Pasul 4: Acoperisul si tavanului cotetului pentru gaini
Acoperisul unui cotet pentru gaini , pentru cat mai mult timp.
Pe pasi, acoperisul unui cotet se realizeaza astfel:
Se construieste un acoperis in 2 ape. Astfel, apa de ploaie se scurge mult mai bine, zapada nu se acumuleaza pe acoperis, iar spatiul adapostului este mai aerisit;
Materiale recomandate pentru protectia acoperisului: ardezia, sindrila, ruberoidul, papura;
Pentru mai mult multa siguranta, la interior se captuseste cu placi PAL sau vata minerala.
Care sunt cele mai productive 7 rase de gaini?
Sursa foto: https://www.pexels.com/photo/herd-of-hen-840111/ https://www.pexels.com/photo/herd-of-hen-840111/
Cele mai productive rase de gaini de curte: Australorp
Randament: 360 de oua pe an
Gainile din rasa australiana Australop sunt campioane la facut oua, fiind specializate pe productia la scara si extrem de recomandate, in cazul infiintarii unei microferme.
Din punctul de vedere al cromaticii, rasa de gaini Australop se gaseste in penaj albastru, penaj alb, penaj negru. Rezista foarte bine in conditi de frig, deci se vor adapta rapid climei din tara noastra. Cocosii acestei rase ajung la o greutate de 4.5 kilograme, iar gainile la o greutate de 3.5 kilograme. Au un ritm de crestere extrem de rapid, iar ouatul incepe in jurul varstei de 5 luni.
Gainile din rasa Australop sunt foarte active, dar se preteaza excelent si la conditiile de crestere din adapost. Nu sunt zburatoare foarte bune, asadar cresterea acestora in spatii inchise este recomandata.
Cu toate acestea, daca gainile din rasa Australop sunt lasate libere in spatiul unei curti, acest lucru poate determina un randament mai bun al productiei si o calitate superioara a oualor.
2. Cele mai productive rase de gaini de curte: Lohmann Brown Classic
Randament: 300-330 oua pe an
Brown Classic ese cea mai raspandita rasa de gaini de pe intreaga suprafata a planetei, regasindu-se in aproape toate zonele, indiferent de clima locala. Aceste pasari au dimensiuni reduse, iar greutatea corporala nu depaseste cu mult pragul de 2 kilograme.
In medie, o gaina din rasa Lohmann Brown Classic produce 313 oua, consumand in acelasi timp o cantitate redusa, din totalul pregatit de https://eurounelte.ro/tocatoare-furaje-si-fructe-380 tocatorul pentru furaj
3. Cele mai productive rase de gaini de curte: Araucana
Randament: 170-180 oua pe an
Vorbim despre originara din America de Sud, aparuta in timp, in urma unei incrucisari dintre speciile domestice de gaini si pasarile salbatice. Expertii afirma faptul ca gainile din specia Araucana fac cele mai sanatoase oua din lume, oua ce au un invelis cel putin unic: coaja oualor este verzuie.
Datorita “stramosilor” salbatici din care au evoluat, gainile Araucana au un colorit unic al penajului din dreptul picioarelor, asemanator pasarilor salbatice din ecosistemele Insulelor Polineziene: verzui cu negru.
Cocosii Araucana pot ajunge la o greutate maxima de aproximativ 2 kilograme, in timp ce gainile aceleiasi specii cantaresc in jur de 1.5 kilograme. Chiar daca productia de oua / cap de gaina nu este una dintre cele mai spetaculoase, nivelul redus de colesterol al acestora le fac extrem de atractive.
Inca un aspect pe care trebuie sa il mentionam aici, referindu-ne tot la compozitie: lipedele unui galbenus de ou Araucana prezinta un continut mai ridicat de acizi grasi monosaturati, acizi grasi polinesaturati EPA si DHA (acizi Omega-3, comparativ cu alte specii de gaini.
4. Cele mai productive rase de gaini de curte: Rasa italiana
Randament: 200-280 oua pe an
Originara din Italia, aceasta rasa de gaini recunoscuta pentru calitatea scazuta a carnii (nici la cantitate lucrurile nu stau diferit), fiind specializata pe productia de oua ce dipun de coaja alba. Rasa italiana de gaini este apreciata pentru obtinerea hibrizilor comerciali de oua, avand in acest sens un material genetic foarte bun.
La maturitate, cocosii ajung la greutatea maxima de aproximativ 2.5-3 kilograme, in timp ce gainile pot cantari maxim 2-2.5 kilograme. Din punct de vedere al penajului, exista 6 categorii diferite: portocaliu inchis, portocaliu deschis, negru, alb, herminat si argintiu.
5. Cele mai productive rase de gaini de curte: Leghorn
Randament: 200 de oua pe an
In Romania, rasa de gaini Leghorn ocupa prima pozitie, in privinta productiei anuale de oua. Este o rasa de gaini prezenta in 12 variatii cromatice, dintre care, cea mai productiva este rasa cu penaj alb. Gainile Leghorn garanteaza o productie medie anuala de 200 de oua, pentru ca instinctul de clocire este unul foarte slab (intre 1 si 4% cad closca).
6. Cele mai productive rase de gaini de curte: Marans
Randament: 180-220 de oua pe an
Gainile din rasa Marans, originara din nordul Frantei, dispun de un penaj bogat si foarte colorat. Sunt gaini cu dimensiuni impresionante, cocosii ajungand la o greutate medie de 3-4 kilograme, in timp ce gainile, la o greutate medie de 2-2.5 kilograme.
Cresterea gainilor din rasa Marans se poate realiza atat pentru oua, cat si pentru carne, fiind o specie adesea intalnita in gospodariile de pe teritoriul tarii noastre.
7. Cele mai productive rase de gaini de curte: La Bresse
Randament: 160-180 de oua pe an
Discutam acum tot despre o rasa de gaini ce isi are originile pe teritoriul Frantei, La Bresse fiind una dintre cele mai vechi rase frantuzesti, prezenta in 3 varietati cromatice: gaini La Bresse ce penaj negru, gaini La Bresse cu penaj alb, gaini La Bresse cu penaj cenusiu.
Aceste gaini nu sunt doar crescute petnru calitatea deosebita a oualor, ci si pentru gustul deosebit al carnii. Masculii din rasa La Bresse ajung sa cantareasca la maturitate o greutate medie 2-2.5 kilograme, in timp ce gainile trec foarte rar de pragul corporal de 1.7-2 kilograme.