Ce este un metru ster de lemne si cum se calculeaza

Una dintre cele mai frecvente intrebari din partea clientilor care achizitioneaza o centrala ce functioneaza pe baza de lemne are legatura cu formula de calcul a unui metru ster. Lemnele se vand cel mai adesea la metru ster, prin urmare este necesara cunoasterea formulei de calcul pentru a putea verifica comerciantii de lemne, care de cele mai multe ori au tendinta de a spune o cantitate convenabila doar lor.


Pentru ca stim cat de importanta este achizitionarea combustibilului pentru centrala ta, ne-am propus sa discutam in acest articol despre ce inseamna un metru ster de lemn si cum se calculeaza.


Ce inseamna un metru ster de lemne?


Un metru ster reprezinta o stiva de lemne cu lungimea, latimea si inaltimea egale cu un metru.


Volumul, insa, este mai mic decat in cazul unui metru cub de lemne, deoarece un metru ster nu are o cantitate fixa, ci depinde de grosimea și modul de așezare a lemnelor, care creează mai mult sau mai puțin spațiu liber între bucăți. Mai exact, un metru ster de lemne este echivalentul a 0,65 - 0,66 de metri cubi.

Ce este un metru ster de lemne si cum se calculeaza
Cum se calculeaza un ster de lemne?


Asa cum am mentionat anterior, nu se poate vorbi de o cantitate exacta de lemn intr-un metru ster, pentru ca aceasta difera si este calculata in functie de grosimea lemnelor si de modul in care acestea au fost aranjate.


Cu privire la greutatea unui metru ster de lemn, in cazul lemnului de foc, aceasta este cuprinsa intre 500 si 560 de kg. Practic, pentru a ajunge la greutatea unui metru cub de lemn, ai nevoie de circa doi metri ster.


Este important sa cunosti urmatorul aspect: un metru ster este mult mai mic decat un metru cub, acest lucru datorandu-se faptului ca lemnele pot fi asezate in asa fel incat cantitatea de lemne sa fie cat mai mica. Motiv pentru care, atunci cand mergi sa cumperi lemne pentru foc, trebuie sa ai in vedere acest aspect, pentru a nu confunda metrul ster cu metrul cub. Daca optezi totusi pentru un metru ster de lemne, este necesar sa urmaresti cu atentie felul in care au fost asezate acestea, pentru a evita sa platesti mai mult decat primesti.


De ce trebuie sa tii cont cand cumperi lemnele pentru foc


Exista o multime de comercianti de lemne pentru foc, care iti pun la dispozitie o gama variata de lemne la pret minim pe metru ster sau metru cub. Este important ca atunci cand achizitionezi lemne pentru centrala ta, sa ai in vedere urmatoarele aspecte:


Umiditatea lemnului


De regula, un metru cub cantareste in jur de 625 - 650 kg. Prin urmare, aplicând coeficientul de 0,66, un metru ster va cantari intre 495 - 561 kg de lemn de foc. Este evident faptul ca lemnele uscate vor cantari mult mai putin decat cele umede si este indicat sa acordati atentie acestui aspect, deoarece lemnele umede vor insemna automat o pierdere financiara. Majoritatea comerciantilor au tendinta de a comercializa lemne umede si sa furnizeze lemnul la greutate, si nu la volum.


Stivuirea compacta a lemnelor


Pentru o stiva de lemne nu se practica folosirea metrului cub, acesta calculandu-se pentru forme regulate de lemn precum cheresteaua, grinzile sau bustenii. Pentru stivele de lemn se utilizeaza metrul ster, adica volumul lemnului respectiv, incluzand si golurile dintre bucatile de lemn.


Stivuirea cat mai compacta a lemnelor depinde intr-o mare masura de modalitatea de taiere a lemnului. Despicarea lemnului este o operatiune importanta si garanteaza o asezare cat mai ordonata a stivei, fara a lasa goluri prea mari intre lemne. Eurounelte.ro iti pune la dispozitie o gama variata de drujbe si accesorii pentru taierea lemnului. 


De regula, lungimea standard a bustenilor de lemn acceptata de catre majoritatea sobelor este cuprinsa intre 30 si 50 cm. Cu cat bustenii sunt mai scurti si diametrul lemnului este mai mic, cu atat mai usoara va fi operatiunea de despicare si stivuire a acestora.

Avand in vedere diferentele minore care exista intre un metru cub si un metru ster, este usor sa fii indus in eroare. Trebuie doar sa tinem cont ca metrul ster este o masura fictiva si reprezinta o stiva de lemne asezate intr-un metru cub, luandu-se in calcul si spatiile dintre acestea. Totul depinde de felul in care sunt taiate, aranjate si stivuite.