Bucatarie de vara: Amenajare, Idei si Sfaturi

 

Amenajarea unei bucatarii de vara reprezinta o idee inspirata, daca iti doresti un spatiu practic si confortabil, unde sa poti pregati si servi masa in zilele cele mai calduroase ale sezonului estival. Ea poate deveni, de asemenea, locul ideal pentru a-ti petrece timpul liber alaturi de prieteni si familie, bucurandu-te de aerul curat al propriei gradini.

Iti propunem sa descoperi in continuarea acestui material cele mai utile sfaturi si idei de amenajare, pentru a-ti construi o bucatarie de vara perfecta pentru gatit si relaxare in aer liber.

Amenajare bucatarie de vara

Odata ce te-ai hotarat ca iti doresti o bucatarie de vara in aer liber, este important sa te decizi asupra tipului acesteia, dar si a functiilor pe care doresti sa le aiba. Astfel, va trebui sa tii cont de avantajele oferite de cele doua tipuri de bucatarii existente, respectiv:

  • Bucatarie de vara deschisa

Acest tip de bucatarie are una sau mai multe laturi deschise, fiind perfecta daca vrei sa te bucuri de vremea placuta de la sfarsitul primaverii pana la inceputul toamnei. Iti poti amenaja o bucatarie de vara deschisa de tip foisor, in interiorul careia te vei putea simti mai aproape de natura, gratie lipsei peretilor.

O alta posibilitate este sa iti amenajezi o bucatarie de vara ca o extensie a casei, folosindu-te de un perete liber al locuintei tale. Avantajul unei astfel de bucatarii consta in faptul ca te poti conecta mult mai usor la apa, electricitate si gaz, in timp ce vei avea acces in permanenta la interiorul casei. In plus, atunci cand vremea este neprietenoasa, te poti muta cu usurinta in sufragerie.

  • Bucatarie de vara inchisa

Bucataria de vara inchisa se poate amenaja intr-o incapere separata in gradina si este potrivita celor care isi doresc o protectie completa impotriva vremii neprietenoase. Pentru a te bucura in continuare de spatiul construit, dar si de natura, poti opta pentru usi glisante din sticla sau pentru ferestre cat mai generoase.

Cu totul speciala este o bucatarie inchisa cu terasa, care iti permite sa gatesti in interior, in timp ce vei servi masa pe terasa. Aceasta este o buna alegere pentru tine daca vrei sa beneficiezi atat de avantajele unei bucatarii inchise, cat si de farmecul oferit de servirea mesei in aer liber.

 

Idei amenajare bucatarie de vara

Amenajarea unei bucatarii de vara este o experienta distractiva, de care poti sa te bucuri alaturi de familie. Uneori insa poate fi dificil sa te hotarasti asupra unui stil de amenajare, datorita faptului ca fiecare stil are un farmec aparte. Iata cateva idei de amenajare propruse de specialistii in amenajari interioare, pe care le poti folosi pentru a amenaja unele dintre cele mai inspirate bucatarii de vara:

  • Stilul rustic

Potrivit pentru o bucatarie de vara la tara, dar si la oras, stilul rustic este recomandat persoanelor care indragesc lemnul si minunatele lui nuante. Alaturi de peretii din lemn, acest stil se remarca printr-un mobilier masiv, cu forme nefinisate, care creeaza o atmosfera rustica autentica. Mobilierul il poti realiza in regie proprie, iar in acest sens vei avea nevoie de scule potrivite. Trusele si seturile de surubeltite, drujba, bormasina si alte scule electrice iti vor fi cu siguranta de folos. 

Intregul design al unui spatiu rustic poate fi intregit atat de vase din lut sau din cupru, cat si de stergare si de alte articole textile cu motive traditionale, care confera un farmec aparte unei incaperi de vara rustice.

  • Stilul minimalist

Daca preferi simplitatea, atunci o bucatarie de vara in stil minimalist este potrivita pentru tine. Aceasta se aseamana cu stilul modern si se remarca atat printr-o buna organizare a spatiului, cat si prin existenta unui numar limitat de elemente decorative.

De asemenea, o alta caracteristica a spatiilor minimaliste consta atat in prezenta nuantelor neutre sau deschise, cat si a pieselor de mobilier cu functii multiple. Bucataria ta minimalista va include doar obiecte practice, care iti vor fi indispensabile gatitului, fara sa aglomerezi spatiul cu piese de mobilier care nu iti sunt folositoare.

  • Stilul modern

Materialele preferate al stilului modern sunt sticla, piatra naturala si inoxul, iar amenajarile includ linii drepte, muchii taioase, dar si elegante in acelasi timp. Mobilierul modern este functional, dar si estetic, lasand impresia de spatiu mai generos. In bucataria ta de vara amenajata in stil modern poti include mobila cu un design simplu, fara ornamente.

Nu pot lipsi electrocasnicele inteligente, care iti vor oferi tot confortul de care ai nevoie pentru a pregati cele mai delicioase mancaruri.

Pentru a amenaja o bucatarie de vara in stil mediteranean vei avea nevoie de o masina de taiat placaje ceramice si de scule pentru amenajare, mai ales daca te gandesti sa transformi lucrarea intr-un proiecte DIY.

  • Stilul mediteranean

Pentru a aduce un strop din atmosfera mediteraneana pe care o indragesti in vacantele tale, iti poti amenaja bucataria de vara in stil mediteranean. Acesta este simplu de realizat, prin tonuri de albastru, galben sau violet, ce pot fi asortate cu usurinta cu alb, pentru a crea o atmosfera vesela si primitoare.

Completeza-ti bucataria mediteraneana cu un mobilier simplu si materiale textile naturale, pentru ca fiecare zi de vara sa fie pentru tine cat mai relaxanta. In plus, noua ta bucatarie iti va aminti de cele mai frumoase clipe din vacantele tale de pe malul Marii Mediteranene.

 

Sfaturi pentru amenajarea unei bucatarii de vara

Fie ca iti doresti o bucatarie de vara langa casa, fie una amplasata in curte, exista cateva sfaturi de care este bine sa tii cont, pentru a-ti organiza o oaza de relaxare, in care sa te adapostesti de soarele cald al verii.

  • Apropierea de utilitati

Cu siguranta iti doresti o bucatarie de vara la pret avantajos care sa fie complet utilata cu toate dotarile necesare pentru a gati cat mai confortabil. Astfel, apropierea de utilitati, precum apa, gaz si electricitate, este importanta. Asigura-te ca locul de amplasare al bucatariei permite o conectare usoara la utilitati, dar si ca este posibila eliminarea apei reziduale menajere.

  • Apropierea de cladirea principala

Atunci cand bucataria ta de vara imparte un perete comun cu o casa, costurile pentru amenajare ale acesteia sunt mult mai reduse. Pe de alta parte, exista riscul ca mirosurile din timpul gatitului sa iti patrunda in locuinta. Inainte de a lua o decizie, acorda atentie pozitionarii gratarului, pentru a te asigura ca fumul si mirosurile neplacute nu te vor deranja.

  • Distanta fata de strada

Daca iti doresti sa te bucuri de liniste si intimitate, atunci nu este cea mai inspirata idee sa iti amenajezi bucataria in apropiere de strada. Traficul auto si praful pot fi alte dezavantaje ale unei astfel de amplasari. Asigura-te ca locul pe care il alegi pentru a-ti construi bucataria intruneste toate cerintele tale, astfel incat sa te bucuri de relaxarea si linistea pe care ti le doresti.

  • Iluminarea

O bucatarie de vara are nevoie, cu siguranta, de iluminare, insa atunci cand iti doresti sa te bucuri de seri de vara linistite, poti imbina iluminarea mai puternica din zona de gatit cu luminile ambientale de gradina. Acestea sunt perfecte pentru a crea o astmosfera intima si placuta in serile racoroase de vara, cu care iti vei incanta de fiecare data musafirii. Poti intregi o atmosfera intima si cu ajutorul unor ghirlande luminoase.

  • Mobilerul confortabil de exterior

O bucatarie de vara imbina spatiul de gatit cu zona de relaxare si de servire a mesei. Organizeaza zona de servire a mesei in apropierea celei de gatit, dar opteaza pentru un mobilier practic si confortabil. Sunt de evitat obiectele de mobilier tapitat, cel mai potrivit fiind mobilierul din lemn, fier forjat, ratan, metal sau rachita. Asigura un plus de confort prin utilizarea unor perne confortabile pe scaune.

  • Alegerea electrocasnicelor

Alegerea electrocasnicelor este foarte importanta la o bucatarie de vara. Opteaza pentru aparate durabile, care sa functioneze foarte bine la exterior. Astfel, vei avea nevoie de un frigider special, conceput pentru a fi utilizat la exterior, unde vor exista fluctuatii de temperatura.

De asemenea, de folos iti vor fi o plita electrica si o chiuveta din inox sau din ceramica, care este usor de intretinut. La fel de utile pot fi un gratar si un cuptor pentru pizza. Alegerea acestora se face functie de spatiul de care dispui, dar si de tipul preparatelor culinare pe care le vei pregati cel mai des.

  • Prezenta arborilor in apropiere de bucatarie

In cazul unei bucatarii deschise, cu siguranta vei aprecia umbra pe care un arbore o ofera chiar si atunci cand soarele verii este necrutator. Daca ai in curte copaci in apropierea carora sa iti poti amenaja o bucatarie, atunci te poti considera norocos. Chiar si in zilele cu cele mai ridicate temperaturi iti va fi mai usor sa gatesti de sub umbra unui copac.

 

Autorizatii necesare pentru a construi o bucatarie de vara

 

Nu poti construi o bucatarie de vara fara autorizatie, deoarece aceasta este considerata o anexa gospodareasca, asemeni garajelor si magaziilor. Astfel, exista autorizatii de care ai nevoie, respectiv:

 

  • Certificatul de urbanism, pe care il poti solicita de la Primarie. Acesta este necesar pentru a realiza proiectul tehnic al bucatariei tale.   
  • Proiectul tehnic, care este realizat de catre un arhitect si de catre ingineri in constructii si de instalatii. Acesta este documentul in baza caruia se va elibera autorizatia de construire si el include o descriere detaliata a lucrarilor, a materialelor si a etapelor de construire.
  • Diferite avize pentru racordarea la utilitati, care vor fi mentionate in certificatul de urbanism.
  • Autorizatia de construire, care se obtine in urma depunerii la Primarie a unei cereri tip, impreuna cu certificatul de urbanism, proiectul tehnic si avizele necesare. De regula aceasta autorizatie se elibereaza in 30 de zile de la data inregistrarii cererii.

Desi obtinerea acestor documente te poate descuraja, odata ce ai realizat proiectul tehnic, iti va fi mult mai usor sa intri in posesia avizelor si a autorizatiei de construire . Dupa aproximativ 30 de zile de asteptare, poti incepe sa lucrezi la proiectul tau si sa iti construiesti bucataria perfecta, chiar la tine in curte.