Amenajare gradina - ghid complet de amenajare a gradinii

Multi dintre noi visam la o casa cu gradina, care sa ne ajute sa ne deconectam de la activitatile cotidiene si unde sa ne putem relaxa, in serile de vara. In plus, este dovedit stiintific faptul ca timpul petrecut in gradina prezinta o serie de efecte pozitive asupra sanatatii fizice, dar si mentale.


Daca te numeri printre norocosii care au o gradina, este timpul sa-ti creezi propriul colt de natura, de care sa te bucuri in fiecare zi. De unde sa incepi si cum sa faci asta? Vei avea, oare, timp sa o ingrijesti asa cum trebuie? Vei obtine designul pe care ti-l doresti? Care sunt florile pe care le poti planta? Este important sa ai in gradina si piese de mobilier? Sunt doar cateva dintre intrebarile la care ne-am propus sa iti raspundem, in randurile de mai jos.

Amenajare gradina - ghid complet de amenajare a gradinii
Cum amenajezi gradina, pas cu pas



Amenajarea unei gradini poate parea un proiect destul de amplu si de costisitor, insa, in realitate, cu un strop de creativitate, fantezie si cu un plan foarte bine pus la punct, poti obtine gradina de vis pe care ti-o doresti mai usor decat iti puteai imagina. Iata, mai jos, care sunt principalii pasi de care trebuie sa tii cont in amenajarea unei gradini.

Pasul 1. Estimeaza bugetul alocat amenajarii unei gradini


Bugetul alocat unui astfel de proiect este influentat de dimensiunea terenului, de materialele de constructie pe care le folosesti, de plantele alese, de elementele de decor pe care vrei sa le inserezi, de mobilierul adecvat unui asemenea spatiu si de costurile manoperei.


De asemenea, este important sa tii cont de elementele de constructie, care, in definitiv, vor da farmec gradinii casei tale: gratar, loc de joaca pentru copii, foisor, gradina cu legume, bucatarie exterioara.


Pasul 2. Pregatirea solului propice amenajarii unei gradini


Inainte de a te gandi la amenajarea gradinii, ia in considerare faptul ca solul trebuie sa treaca printr-un proces de feritilizare. Asadar, trebuie sa te asiguri ca pamantul a fost nivelat, astfel incat apa sa poata patrunde in anumite zone ale gradinii, sa pregatesti ferilizarea pamantului, pentru plantarea gazonului, sa indepartezi buruienile si sa erbicidezi solul.


Pasul 3. Montarea unui sistem de drenaj


Sistemul de drenaj impiedica acumularea de apa, chiar si in cazul celor mai abundente ploi si este format dintr-un ansamblu de tevi, ce preiau surplusul de apa, evacuand-o in bazinul de scurgere.


Pasul 4. Montarea unui sistem de irigatii


Sistemul de irigatii acopera nevoia de apa a plantelor din gradina, care pot avea de suferit de pe urma conditiilor de seceta. Astfel, acesta va mentine consumul de apa in limite rezonabile, putand fi programat la orele alese, astfel incat sa se opreasca, automat, atunci cand ploua, tocmai pentru a evita consumul inutil de apa.


Pasul 5. Plantarea gazonului, prin instalarea unor rulouri de gazon sau prin insamantare

Gazonul creeaza o atmosfera de relaxare, in orice curte, iar gradina va capata un aer proaspat si ingrijit si, in plus, copiii se vor bucura de un loc sigur de joaca.


Instalarea rulourilor de gazon reprezinta cel mai rapid mod de a infiinta o peluza.  Acestea sunt crescute de specialisti si ajung in curtea dumneavoastra cand gazonul a atins deja maturitatea. O peluza de marime medie poate fi instalata in cateva ore.


Daca optezi pentru montarea unor rulouri de gazon, afla ca aceasta este cea mai simpla si comoda varianta, pentru ca nu necesita multe lucrari de ingrijire, intrucat iarba este deja crescuta, uniform, pe toata suprafata peluzei. Astfel, dupa ce ai pregatit solul si dupa ce ai turnat un strat de nisip, poti incepe sa montezi rulourile de gazon, care pot fi instalate in orice perioada a anului, exceptand inghetul.


In cazul insamantarii, lucrurile stau putin diferit. Aceasta este o varianta mult mai avantajoasa, ca pret, insa exista riscul ca gazonul sa nu rasara uniform si va trebui reinsamantat, pentru a te bucura de o peluza frumoasa. De asemenea, germinarea semintelor de gazon poate dura pana la aproximativ o luna, motiv pentru care aceasta metoda este recomandata doar in cazul suprafetelor foarte mari.


Pasul 6. Plantarea pomilor si a florilor de gradina

In primul rand, tine cont ca cele mai potrivite perioade pentru plantarea florilor si a pomilor sunt primavara si toamna. Sapa cateva gropi, in functie de cati pomi ori cate flori vrei sa plantezi si adauga pamant fertil, pentru a le ajuta sa se prinda mult mai usor. Daca vrei o varainta mai simpla, poti opta pentru plantele in ghivece, pe care trebuie doar sa le amplasezi in locurile preferate din gradina.


Pasul 7. Montarea elementelor decorative


In functie de stilul pe care l-ai ales pentru amenajarea gradinii, iti poti transforma micul colt de rai intr-o adevarata oaza de liniste, cu ajutorul materialelor auxiliare.


Daca te bucuri de o gradina generoasa, o optiune o reprezinta amplasarea unei fantani arteziene ori a unor hamace, pe care te poti relaxa pana tarziu, in serile calduroase de vara. Vrei sa te distrezi? Atunci, asigura-te ca nu lipseste din peisaj nici gratarul.


Sfaturi pentru intretinerea gradinii


Odata ce te-ai ocupat de amenajarea gradinii de vis pe care ti-ai dorit-o, trebuie sa te asiguri ca respecti cele mai importante sfaturi in intretinerea acesteia.


Vei avea nevoie de unelte pentru tunsul ierbii si al gazonului, dar si pentru intretinerea pomilor, a copacilor si a florilor - masina de tuns gazonulmotocoasa, drujbe, fierastraie si foarfeci speciale pentru gradinarit, dar si de scule de mana pentru gradina - sapa, grebla, plantor pentru bulbi. De asemenea, nu uita de aspiratorul si de tocatorul pentru frunze si crengi. 


Abia dupa ce te-ai dotat cu toate uneltele necesare, poti incepe activitatea in gradina, inainsa nu inainte de a te echipa cu materiale de protectie: manusi, ochelari si casca, pentru protectie impotriva aschiilor si a substantelor periculoase.


Atunci cand amenajezi gradina, gandeste-te la cum ai putea-o transforma intr-un spatiu ideal pentru orice sezon. Chiar daca anotimpul geros nu iti permite sa petreci foarte mult timp afara, gaseste o metoda de incalzire pentru exterior si planifica ansamblul astfel incat sa fie util si pe parcursul sezonului rece.