Altoirea pomilor - ghidul pas cu pas

Altoirea pomilor reprezinta una dintre cele mai importante activitati realizate intr-o livada, fiind un procedeu prin care se imbina (in mod artificial) doua specii diferite de plante, cu scopul ca planta de rang inferior sa preia calitatile celei de rang superior.


Altoirea pomilor dintr-o livada urmareste mai multe aspecte:
Inmultirea vegetativa a pomilor din specia respectiva;
Sporirea rezistentei pomilor impotriva bolilor specifice;
Sporirea rezistentei pomilor impotriva secetei sau inghetului.
Cate tipuri de altoire a pomilor exista?
Cum se altoiesc in mod corect pomii dintr-o livada?
Ce sfaturi trebuie sa respecti pentru o altoire reusita?
Iata care sunt principalele lucruri pe care trebuie sa le cunoasca oricine doreste sa altoiasca pomii din propria livada:


Cate tipuri de altoire a pomilor exista?


Pornind de la perioada de altoire sau de la o anumita specie de pom, altoirea se poate realiza in mai multe moduri, despre care vom discuta chiar acum:


1. Altoire in despicatura

Este unul dintre cele mai simple moduri prin care poti altoi pomii din livada ta, fiind realizabil oricand, pe intreaga perioada a lunilor de primavara. Ca perioada estimata, altoirea in despicatura se poate realiza incepand cu sfarsitul lunii februarie si terminand cu finalul lunii aprilie. Este un tip de altoire potrivit pentru regenerarea pomilor cu o valoare biologica scazuta, permitand atloirea unei game variate de pomi fructiferi, pornindu-se de la acelasi pom.

2. Altoire in forma de L

Altoirea in forma de L (sau altoirea in coaja, asa cum mai este denumita aceasta metoda) se bazeaza pe taierea altoiului si a portaltoiului, in aceeasi maniera (in oglinda), astfel incat acestia sa poata fi prinsi impreuna. La finalul acestei proceduri, taieturile vor fi sigilate cu bucati curate de panza si ceara pentru altoi.

3. Altoire in forma de T

Mai este cunoscuta si sub denumirea de “altoire prin oculatie”, fiind o metoda rapida si extrem de des intalnita. Se recomanda ca sa se realizeze in plin sezon vegetativ, presupunand o taietura in forma literei T, in scoarta portaltoiului. O metoda adesea intalnita este altoirea in forma de T

4. Altoire sub scoarta pomului

Acest tip de altoire se realizeaza cu preponderenta in perioada vegetativa, fiind descrisa de realizarea unei simple grefe in scoarta copacului.


Cum se altoiesc in mod corect pomii dintr-o livada?


Materiale necesare pentru procesul de altoire a pomilor:


O altiore ca la carte a pomilor din livada depinde si de uneltele pe care le utilizezi, in tot acest proces. Pentru a duce la bun sfarsit aceasta sarcina, vei avea nevoie de cutite, bricege pentru altoire, drujba pentru sectionarea mult mai rapida a scoartelor de copac, precum si de benzi cu unguent pentru protectia copacilor - acolo unde se vor realiza grefele in scoarta - pentru a tine la distanta ciupercile si alti agenti patogeni.


Pasul 1 - Pregatirea portaltoiului
Tipuri de portaltoi + asocieri
Mar + mar paduret sau mar franc;
Prun + corcodus, piersic, zarzar; 
Piersic + piersic, corcodus, migdal; 
Cires + cires salbatic, visin;
Par + par, par paduret. 

Pentru aceasta etapa a procesului de altoire, se poate utiliza orice ramura de pom, conditia fiind sa nu depaseasca 6 cm in diametru. Se va scurta printr-o taietura precisa, iar pentru netezire, se va utiliza un briceag special pentru altoire. 

Acest tip de ustensila se utilizeaza, de asemenea, in viticultura, avand denumire de cosor. Odata netzit, capatul ramurii de pom se va taia, obtinandu-se o grefa cu o adancime de aproximativ 5-6 cm. In grefa nou forma, se va introduce ulterior o pana din lemn. 


Pasul 2 - Pregatirea altoiului

Se recomanda ca tipul de altoi utilizat sa apartina aceleasi specii sau aceluiasi gen ca portaltoiul. De asemenea, cei mai buni altoi sunt vlastarii robusti, insa nu foarte tineri. Se pastreaza intr-o pivnita, in recipiente pentru depozitare cu nisip umed, asteptandu-se altoirea din perioada lunilor de primavara.  

Altoii se vor ciopli la baza, in forma de pana, cu taieturi executate la 1 cm mai sus, fata de muguri. Pentru realizarea taieturilor specifice, se va utiliza acelasi briceag special, pe care l-am amintit si putin mai sus. 

Pasul 3 - Altoirea


Altoii ciopliti in forma de pana vor fi introdusi in grefele realizate in portaltoi, conditia fiind ca mugurii altoilor sa ramana intotdeauna la exterior. Vindecarea ulterioara a grefelor de pe suprafata portaltoilor se va realiza prin umplerea gaurilor respective cu ceara, mastic si chit pentru lemn.

Altoirea pomilor - ghidul pas cu pas
Ce sfaturi trebuie sa respecti pentru o altoire reusita?


Iata un ABC de respectat, astfel incat sa obtii rezultatele scontate:
Altoii nu se vor tine in frigider, ci in pivnita , in tevi realizate din PET-uri cu forma patrata;
In cazul beciurilor cu umiditate ridicata, altoii pot fi tinuti fara probleme chiar si pe podea;
In saptamanile premergatoare altoirii, pomii care urmeaza a fi altoiti, vor fi udati cu regularitate;
Cel mai vizibil semnal care arata ca altoirea nu a reusit: codite de culoare neagra, ce nu se deprind de pe suprafata portaltoiului;