O parte a farmecului sarbatorilor de iarna consta in pregatirea preparatelor culinare traditionale, afumarea carnii si a carnatilor fiind nelipsita din gospodariile noastre. In cazul in care indragesti produsele din carne afumate, ti le poti prepara singur prin simpla construire a unei afumatori.
De ce sa afumi carnatii si carnea?
Afumarea reprezinta cea mai veche modalitate de conservare a produselor alimentare, indeosebi a celor din carne si peste, dar si a branzeturilor. Alaturi de imbunatatirea gustului si a aspectului mancarii, afumarea are rolul de a prelungi durata de viata a acesteia, fiind o modalitate accesibila de a creste valabilitatea alimentelor.
Printre avantajele afumarii carnii si a carnatilor se afla uciderea bacteriilor care ar duce la alterarea lor, prelungirea termenului lor de valabilitate, prevenirea formarii mucegaiului si imbunatatirea gustului si a aromei. Astfel, produsele afumate vor putea fi consumate dupa o perioada mai lunga de timp de la preparare, in timp ce te vor incanta prin gustul si aroma lor.
Cum se afuma carnatii?
Afumarea se realizeaza la rece (departe de sursa de caldura, la temperaturi ce nu depasesc 20-23 grade Celsius), la cald (atunci cand carnea este afumata deasupra unei surse de fum, intr-un spatiu cu o temperatura cuprinsa intre 30-35 de grade Celsius) sau fierbinte (carnea este gatita incet la o temperatura cuprinsa intre 60-95 de grade Celsius).
Pentru afumarea carnatilor este importanta lasarea lor la uscat pentru 1-2 zile dupa preparare, pentru a nu se introduce produsele umede la afumat, deoarece vor capata un gust amar. Ai grija sa ii pui la uscat intr-un loc lipsit de umiditate si rece, de pana la 5 grade Celsius, evitand expunerea acestora la inghet.
Dupa uscare carnatii se asaza in afumatoare pastrand spatii intre ei, pentru a permite o afumare uniforma. Cel mai potrivit tip de afumare pentru carnatii cruzi este la rece, care se poate realiza prin pastrarea focarului unde arde rumegusul la o distanta de cel putin 2 metri fata de camera de afumare.
Rumegusul utilizat la afumarea carnatilor trebuie sa fie de esenta tare, precum din stejar, gorun, artar, mesteacan, fag, frasin. Timpul necesar afumarii carnatilor este de 12 ore, perioada in care fumul rece va patrunde uniform in interiorul acestora, modificandu-le gustul si culoare, dar si extinzandu-le valabilitatea.
Cum se construieste o afumatoare?
Daca ai aflat cum se face afumarea in cazul carnatilor, citeste in continuarea acestui articol despre cum sa iti construiesti singuri o afumatoare, pentru a te bucura de savuroase preparate traditionale din carne pe masa ta de Craciun.
- Construirea unei afumatoare de la 0
Pentru a construi camera de afumare este necesar sa torni o placa de beton de 1,5 metri pe 1,5 metri, in functie de cat de mare iti doresti afumatoarea. Pastreaza o gaura rotunda sau patrata in mijlocul afumatorii pe unde va patrunde fumul in interiorul incaperii.
Spre deosebire de afumarea la cald, tu vei construi aceasta incapere pentru afumarea la rece, fiind necesara realizarea canalului de dirijare a fumului, care se face prin montarea unei tevi sub pamant, la o adancime de 20 de centimetri, cu o lungime de cel putin 2 metri, care sa conecteze gaura de patrundere a fumului cu sursa de caldura.
Acest tip de afumatoare, cu placa de beton, este potrivit persoanelor care doresc sa o foloseasca pentru mai multi ani. In cazul in care vrei sa folosesti afumatoarea pentru un singur sezon poti sari peste turnarea placii de beton.
Urmeaza construirea peretilor laterali si a usii de acces. cat si montarea sau construirea cosului de evacuare a fumului. Peretii se pot construi din caramida, piatra sau din lemn. Poti achizitiona un cos gata fabricat sau poti realiza unul din acelasi material cu restul afumatorii.
Odata ce ai realizat peretii, canalul de dirijare a fumului si cosul de evacuare a acestuia, mai este nevoie sa realizezi acoperisul, care trebuie sa fie din lemn si pe care il poti acoperi cu tabla sau tigla. Tot ce mai trebuie sa faci este sa construiesti focarul, care trebuie sa fie la o distanta de 2 metri de camera de afumare, urmand a fi conectat la canalul de distribuire a fumului.
Poti construi focarul din caramizi simple si samotate, pe care sa le dispui pentru a forma un dreptunghi, cu spatiu pentru usa si pentru canalul de distribuire a fumului. Odata ce ai construit focarul iti mai ramane un singur lucru de facut: montarea suportilor pentru prinderea produselor pe care doresti sa le afumi.
- Construirea unei afumatoare in pamant
O alta varianta de afumatoare pe care o poti construi este cea ridicata in pamant. Aceasta se construieste usor, este nevoie sa sapi doua gropi, una la o distanta de un metru de cealalta. Intr-o groapa va fi focarul, iar in cealalta vei aseza alimentele pe care vrei sa le afumi.
Dupa saparea celor doua gropi, care trebuie sa aiba fiecare un diametru de cel putin 70 de centimetri, trebuie sa sapi un tunel cu o adancime de 30 de centimetri si o latime de 15 centimetri. Acest tunel se poate acoperi cu scanduri de lemn, servind drept tunel de distribuire a fumului.
Urmeaza sa amenajezi spatiul pentru afumarea carnii. Poti utiliza un butoi fara cele doua funduri sau poti construi o carcasa din sipci de lemn, care se construieste cu usurinta. In cazul in care iti este mai la indemana sa construiesti o afumatoare dintr-un butoi, ai grija sa il arzi inainte, pentru a evita efectele negative ale toxicitatii vopselei.
Tot ce mai ai de facut la afumatoarea ta in pamant este sa pui suportul pentru a agata produsele pe care vrei sa le afumi. Acopera totul cu un sac pentru etanseitate si a impiedica pierderea fumului, iar afumatoarea ta la rece sapata in pamant este gata.
Este usor sa iti construiesti propria afumatoare, fie ca vrei sa fie una trainica, pe care sa o folosesti pentru cativa ani de acum incolo, fie ca optezi pentru una pe care sa o folosesti un singur sezon.
Materiale necesare pentru construirea afumatorii
In functie de modul in care iti vei realiza camera de afumare, exista cateva materiale si unelte care iti vor fi necesare. Astfel, vei avea nevoie de caramida sau lemn pentru structura, de cosul de evacuare a fumului, teava pentru conectare a focarului cu afumatoarea si tabla sau tigla pentru acoperis.
Alaturi de acestea, mai sunt cateva produse de care ai putea avea nevoie. Iata care sunt acestea:
Fie pentru a construi afumatoarea din lemn, fie pentru a realiza acoperisul, un fierastrau circular iti va fi cu siguranta util. Acesta poate taia chiar si lemnul masiv si panourile din lemn, pentru a le aduce la dimensiunea pe care o doresti.
Fierastraul circular reprezinta o buna alegere pentru a face taieturile in linie dreapta. In cazul in care un fierastrau circular nu este o buna alegere pentru tine si iti doresti o unealta cu care sa poti taia lemnul in linii curbe, atunci poti opta pentru un fierastrau pendular. Acesta te poate ajuta sa decupezi modele in forme curbe, nu doar in linii drepte.
In orice lucrare desfasori o nivela este obligatorie, daca iti doresti suprafete perfect plane. Cu o astfel de nivela vei putea verifica cat de drepti sunt peretii afumatoarei tale, fiind utila in verificarea orizontalitatii si verticalitatii oricaror suprafete pe distante mici. In cazul in care ai nevoie de o nivela pe care sa o poti utiliza pe suprafete mari, atunci poti alege o nivela cu laser, care are un interval de functionare de pana la 15 metri si poate proiecta 3 linii, avand si functia de nivelare automata.
Un cleste multifunctional nu poate sa lipseasca din nicio gospodarie. Acesta poate fi utilizat intr-o gama larga de aplicatii, precum in taierea sarmii, slefuire sau taiere suruburi si cuie, sau chiar desizolare cabluri. Un astfel de cleste este micut, confortabil de utilizat si deosebit de practic, astfel incat ii vei gasi cu siguranta intrebuintare si la alte activitati gospodaresti, nu doar la amenajarea unei afumatoare carne.
Bormasina este o unealta de mare ajutor, fie ca vrei sa gauresti un material, sa spargi gresia sau faianta sau sa prinzi un obiect in suruburi. Daca iti doresti sa realizezi o lucrare de gaurire in lemn, dar si in piatra, caramida, plastic, rigips sau beton, atunci poti alege o bormasina cu percutie. La acest tip de bormasina se poate dezactiva functia de percutie atunci cand ai nevoie de gauriri simple si insurubari, asa cum se poate intampla atunci cand construiesti o afumatoare din lemn.
Un alt produs de care ai putea avea nevoie la construirea unei afumatori si la o multitudine de alte aplicatii este ciocanul.
Bineinteles, nu iti poate lipsi o masina de facut carnati de casa, cu care vei putea umple carnatii rapid. Adauga pe lista de produse necesare unei afumatori un termometru inox, dar si rumegusul de fag sau din alt lemn de esenta tare, care este cel mai potrivit pentru a obtine un fum aromat si dens, care sa ofere savoare carnii pe care o prepari in afumatoare.
Cu o afumatoare proprie iti poti pregati singur produsele afumate pentru consum cu specific traditional, apreciate de altfel de o lume intreaga.