Aparate de sudura tip TIG 

Aparate de sudura tip TIG

Aparatele de sudura de tip TIG sau WIG reprezintă o alternativa mai sofisticata la aparatele de sudat tradiționale, avand totodata si avantaje in fata aparatelor sau invertoarelor de tip MMA sau MIG-MAG.

Aparatul de sudura TIG este un aparat ce sudeaza diferite tipuri de metale in mediu protector. O altă variantă deriv...

Aparate de sudura tip TIG

Aparatele de sudura de tip TIG sau WIG reprezintă o alternativa mai sofisticata la aparatele de sudat tradiționale, avand totodata si avantaje in fata aparatelor sau invertoarelor de tip MMA sau MIG-MAG.

Aparatul de sudura TIG este un aparat ce sudeaza diferite tipuri de metale in mediu protector. O altă variantă derivată din sudarea SEI, sudarea cu electrod nefuzibil în mediu de gaz inert poate fi de tip TIG (Tungsten Inert Gaz) sau WIG (Wolfram Inert Gas). In cadrul acestui procedeu de sudare arcul arde între un electrod de wolfram si piesa care se sudeaza. Electrodul, in acest caz, are doar rol de electrod, și nu rol de material de adaos. Datorita acestui fapt, acesti electrozi se uzează foarte lent în comparație cu electrozii înveliti. Prin procedeul TIG/WIG se realizează numai topirea celor două componente ce urmează a fi sudate.

In unele cazuri, atunci cand este necesar, se poate utiliza si un material de adaos pentru a realiza o îmbinare cu geometrie și caracteristici mecanice mai bune.

Aparate de sudura TIG sau WIG pot fi aparate tip invertor de sudura sau aparate tip transformator de sudura. Invertoarele de sudura TIG sunt mai mici, mai usoare, mai practice dar vin si cu un cost mai mare. Transformatoarele de acest fel sunt mai grele si mai dificil de manevrat, fiind insa foarte eficiente. Sudura cu aparatele TIG/WIG se face cu gaz de protectie argon si cu baghete de adaos.

Aplicabilitatea acestor aparate de sudura este foarte mare, ele putand lipi metale precum inox, aluminiu, cupru, nichel și aliajele acestora, oțeluri carbon și aliate. În cazuri deosebite si in conditii de mediu de sudura speciale aparatul de sudura TIG se poate folosi la sudarea materialelor cu afinitate mare la gaze ca titanul, tantalul și zirconiul.

Ca materiale consumabile, pentru a utiliza un aparat de sudura TIG/WIG se folosesc: baghete de material de adaos, gaz de protecţie, componente ale pistoletului: penseta portelectrod şi portpenseta, duza ceramică de gaz, capacul portelectrod şi electrodul de wolfram, material de curăţare şi de lustruire inox și materiale de control nedistructiv.

Avantajele utilizarii sudurii TIG/WIG

Sudura obtinuta are un aspect foarte plăcut, usor bombat. In timpul sudurii arcul este usor de controlat, nu se produc fum,gaze sau zgura, nu sunt stropi sau scantei. In plus, curentul de sudura este reglabil intr-o plaja larga de valori.

Deoarece aceasta sudura este mult mai fina, fiind superioara altor tipuri, ea poate fi folosita pentru a lipi materiale de grosimi foarte mici.

Vezi descrierea completa


Toate produsele din categoria Aparate de sudura tip TIG 

Pagina 1 - 48 of 48 produse